Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
5.8.2019

Blogi: Maailman turvallisinta hoitoa perhekeskeisesti

Kirjoittaja on Taysin synnytyslääkäri, dosentti Outi Palomäki, joka on apulaisylilääkärin työn ohessa johtanut raskaus, synnytys ja vastasyntynyt -hoitoketjun toiminnallista tilasuunnittelua kymmenen vuoden ajan. Paljasjalkaisen tamperelaisen harrastuksiin lukeutuvat mm. klassinen musiikki soittaen ja kuunnellen, viininmaistelu, metsässä vaeltelu ja perheen kissojen silittely.

Kymmenen vuotta sitten meillä oli unelma uudesta, modernista synnytyssairaalasta 1960-luvulla rakennettujen tilojemme käytyä auttamattomasti liian pieniksi ja vanhanaikaisiksi. Taysin uudistamisohjelman puitteissa käynnistettiin raskaana olevien, synnyttäjien ja vastasyntyneiden hoidon tilojen suunnittelu. Sen johtajaksi lupauduttuani en arvannut päätyväni näin pitkälle, monimuotoiselle, työntäyteiselle mutta antoisalle matkalle, jonka maaliviiva häämöttää ensi vuoden alussa.

Suomessa synnytyksiin liittyvä sekä äiti- että lapsikuolleisuus on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailman matalin. Tämä hieno tulos ei ole sattumaa tai tuuria, vaan neuvola- ja sairaalajärjestelmämme vuosikymmenten ajan jatkuneen johdonmukaisten hoitokäytäntöjen ylläpidon ja kehittämisen tulos. Uutta sairaalaa rakentaessa ehdoton lähtövaatimus oli, että kaikki synnytysturvallisuuteen liittyvät näkökulmat ovat vähintään yhtä hyvin suunnittelut kuin nykyisissä tiloissa. Testasimme moniammatillisissa työntekijöiden työpajoissa pohjapiirustuksia jo paperivaiheessaan käymällä läpi eri tyyppisiä tapausesimerkkejä. Pohdimme kriittisten tilojen sijoittelua, kulkureittejä ja varustusta. Näin kerätyn tiedon perusteella esim. leikkaussalit, hälytysjärjestelmät, tuloreitit, jopa ovien kääntymissuunnat, on suunniteltu yhteistyössä meidän potilaita hoitavien työntekijöiden, arkkitehtien ja rakentamisen ammattilaisten kanssa.

Turvallisuuden ohella toinen äärimmäisen tärkeä näkökulma on perhekeskeisyys. Vastasyntyneellä on tarve ja oikeus olla yhdessä vanhempiensa kanssa, mieluiten ihokontaktissa, heti syntymähetkestään lähtien. Vaikka toisaalta lääketieteellistä hoitoa, kuten lääkkeellistä kivunlievitystä, käytetään maassamme laajasti, toisaalta monilla äideillä on toiveita luonnonmukaisen synnytyksen ja synnytysympäristön suhteen. Olemme keränneet synnyttäjien ja heidän puolisoidensa toiveita kyselyin ja suunnittelun aikana toistetuissa workshopeissa. Nyt, kun tilat ovat kohta sisustamista vaille valmiit, on noita toivelistoja lukiessa hienoa todeta, että olemme pystyneet toteuttamaan jokaisen työpajayhteenvetoon kirjatun asiakastoiveen! Hyvin äänieristetyt huoneet ovat riittäviä kooltaan, ja värilliset, luontokuvilla somistetut akustiikkapaneelit tuovat niihin kodikkuutta. Lääkkeettömät kivunlievitysmuodot ja välineistö, kuten jumppapallo, säkkituoli, synnytyskeinu ja amme, on synnytyshuoneissa helposti saatavilla.

Myös vesisynnytys on Taysissa mahdollista

Vauvan varhaisesta ihokontaktista ja vuorovaikutuksesta äidin kanssa sekä tietyistä modernin sairaalarakentamisen yleisperiaatteista tiedetään olevan paljon lääketieteellisesti todennettua hyötyä. Niinpä edellä mainituilla periaatteilla toteutettu suunnittelu on myös näyttöön perustuvaa. Tutkitusti läheisten läsnäolo, hyvät valaistus- ja ääniolosuhteet, luontoelementit ja hoito yhden hengen huoneissa turhia potilassiirtoja välttäen lisäävät hoidon turvallisuutta, potilastyytyväisyyttä ja nostavat hoidon laatua. Samalla pystytään parantamaan myös työntekijöiden työturvallisuutta ja tyytyväisyyttä.

Kohta se syntyy! Tämän Suomen toiseksi suurimman synnytyssairaalan kantoaika on ollut huomattavasti pitempi kuin 9 kuukauden raskausaika, mutta pian uusien tilojen odotusaika päättyy. Vielä 22 viikkoa viimeistelyä, laitevarustelua, järjestelmien testausta, nimikointia, kalusteiden ja tarvikkeiden hankkimista ja paikalleen laittamista - sitten, keskiviikkona 15.1.2020, otamme innokkaina vastaan ensimmäiset synnyttäjät puolisoineen uuteen Tays Syntymäpaikkaan. Tuolloin minäkin lopulta pääsen elämässäni vähän eteenpäin - olen nimittäin tähän saakka jumiutunut tekemään töitä siinä rakennuksessa, missä aikanaan synnyin!

Tays Syntymäpaikka sijaitsee keltaisessa D-rakennuksessa
Lue myös: Uusi pääaula kokoaa yhteen (11.6.2019)

Outi Palomäki