Hyppää sisältöön
19.10.2018

Elämä on lottoa

Vain kymmenesosa keuhkosyöpään sairastuneista on tupakoimattomia. Kangasalainen Ismo Niemi on yksi heistä.

Päivämäärä on mielessä. Edellisiltana marraskuussa 2016 oli juhlistettu synttäreitä Pepe Willbergin konsertissa. Seuraavana päivänä Ismo Niemellä oli lääkäriaika varattuna.

-Olin yskinyt vuoden ja yskänlääkkeitä oli kulunut. Lääkäriin menin vasta, kun vaimo hermostui yskimiseen ja patisti hakeutumaan vastaanotolle.

Keuhkoista otettiin röntgenkuvat, ja lääkäri totesi lisätutkimusten olevan tarpeen. Ensiapu Acutassa tehtyjen tutkimusten jälkeen asiat alkoivat rullata rivakasti.

-Syöpäepäilys varmistui myöhemmin tähystyksessä. En ole koskaan polttanut, joten keuhkosyöpä tuli yllätyksenä. Lääkäri sanoi elämän olevan lottoa − ja minulla kävi huono tuuri.

Leikkauksella paha pois

Niemen mukaan suora puhe on aina parempi kuin kiertely. Siksi hän on tyytyväinen siihen, että lääkäri kertoi hänelle heti todellisen tilanteen.

-Sain sytostaatteja kolmen kuukauden kuurina kolmen viikon jaksoissa: maanantaina tiputuksessa, viikon päästä kapselit kotona, sitten huiliviikko. Lääkkeistä tuli vetämätön olo, joten jäin sairauslomalle. Yrittäjänä piti kuunnella asiakasta ja ratkaista hänen ongelmiaan. Sellainen ei onnistu, jos pää ei ole mukana.

Lääkitys tehosi ja syöpäkasvain pieneni. Siitä huolimatta Niemi päätettiin leikata.

-Kirurgi pyrki säästävään leikkaukseen, mutta evästin häntä ottamaan pois kaiken, joka voisi tilannetta pahentaa. Lopulta päädyttiin avoleikkaukseen ja koko toinen keuhko poistettiin.

Liikunnallinen mies lähti heti toettuaan kävelylle pitkin sairaalan käytäviä. Kuuden päivän sairaalajakson lopussa hän käveli 1,2 kilometriä kerralla.

Asiakas mukaan suunnitteluun

Niemen sairastumisesta on kulunut parisen vuotta. Pökkelöt päkiät ja herkistyneet jalkaterät ovat jääneet ääreishermosto-oireiksi. Fysioterapeutin työ on vaihtunut sairaseläkkeeksi.

-Kontrollissa ja labrassa käyn 3−4 kuukauden välein. CT-kuvauksissa ei ole onneksi havaittu enää mitään. Olen saanut joka välissä sekä erinomaista hoitoa että ajantasaista tietoa.

Niemi osallistui myös sairaalan työryhmään, jossa mietittiin keuhkosyöpäpotilaan hoitopolkua. Hän arveli, että mukana olosta olisi hyötyä muillekin sairastuneille.

Taysissa on kehitetty keuhkosyöpäpotilaan hoitopolku yhdessä potilaiden kanssa. Yhdessä tekemisen tuloksena on pystytty vähentämään turhia epäkohtia potilaiden palvelussa. Taysin kehittämiskoordinaattori Sari-Marja Hytösen mukaan kyse on toimintakulttuurin muutoksesta: moniammatillinen henkilökunta tekee yhteistyötä potilaiden kanssa. Nyt myös kaikissa Taysin erityisvastuualueiden sairaaloissa ammattilaisilla on yhteinen näkemys hoidon kulusta.

Tennistä ja toriturinoita

Puuhaa riittää: Niemi tekee kylälenkkejä Kangasalla ja käy toriparlamentissa. Kävelyn lisäksi mies harrastaa nelinpelitennistä − on harrastanut jo 30 vuotta.

Koko ajan tuntuu siltä kuin olisi korkean paikan leirillä. Jos työntää kottikärryä ylämäkeen, taukoa on pidettävä. On vain totuttava rauhallisempaan menoon.”

Niemi toteaa mummunsa lausahduksen käyneen toteen: Elämä opettaa − jossei muuta, niin hiljaa kävelemään.

Tutustu keuhkosyöpäpotilaan hoitopolkuun

Lue lisää keuhkosyövästä

Tarja Västilä