Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
26.3.2021

En stressaa vaihtelusta, se antaa voimia

Sairaalassa työskennellään kaikkina päivinä ympäri vuorokauden, ja kaikissa vuoroissa on oltava riittävä määrä tekijöitä. Kun joku sairastuu tai joutuu muuten jäämään pois, tarvitaan sijainen. Tästä syystä Taysissa työskentelee noin 700 vakituista varahenkilöä, sisäistä sijaista, jotka vaihtavat osastoa aina sen mukaan missä heitä tarvitaan. Sairaanhoitaja Carita Murtola nauttii työnsä tarjoamasta vaihtelusta ja oppimisen mahdollisuudesta.

Sairaanhoitaja Murtolan työpaikka Hatanpäällä vaihtuu sen mukaan, missä sijaista tarvitaan


Sairaanhoitaja Carita Murtola on syksystä 2018 alkaen työskennellyt Tays Hatanpäällä sisäisenä sijaisena - tai vippinä, kuten Hatanpäällä on tapana sanoa. Tätä ennen hänellä oli kokemusta sekä kehitysvammahuollosta että infektioyksiköstä.

Sijaisen työssä tilanteet voivat vaihdella nopeasti ja Murtola on harvoin kahta päivää peräkkäin samalla osastolla.

-Luulin alkuun, että en mitenkään voi sopia tällaiseen työhön! Toisaalta jo harjoitteluaikana viihdyin aina siinä missä kulloinkin olin, vaikka ympäristöt vaihtuivatkin, muistelee Murtola.

Sisäisen sijaisen työssä Murtola on huomannut kokevansa vaihtelun energisoivana.

-Tässä oppii todella paljon, kun kiertää eri osastoilla. En taitaisi enää osata olla vain yhdellä osastolla, se kuulostaisi hieman puuduttavalta. En stressaa vaihtelusta, vaan päinvastoin, se auttaa jaksamaan!

Osastot ovat keskenään hyvin erilaisia ja tehtävät vaihtelevat sen mukaan.

-Neurologian osastolla esimerkiksi lääkärikiertoa ei ole joka päivä ja potilaat voivat viipyä siellä pidempään, kun taas kirurgia on monin tavoin hektinen. Siellä on joka päivä esimerkiksi potilaiden kotiuttamiseen liittyviä asioita, kertoo Murtola.

Yhteistäkin osastoista ja tehtävistä toki löytyy: lääkitysten tarkastukset ja viennit, raportoinnit ja raportteihin tutustumiset, lääkärienkierrot. 

Työkaverit ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat tärkeitä tekijöitä työhyvinvoinnin kannalta. Miten alati työtiimiä vaihtava sairaanhoitaja sitten kokee yhteisöllisyyden?

-Varahenkilöksi ryhtyessäni epäröin eniten juuri työyhteisöön liittyviä asioita.  Työyhteisö on minulle tärkeä asia jaksamisen ja viihtymisen kannalta. Menin todellakin epämukavuusalueelleni, kun ryhdyin sijaiseksi, kertoo Murtola.

Työyhteisö on edelleen tärkeä, mutta Murtolalle työyhteisö on laajempi käsite kuin monelle muulle.

- Sen sijaan, että olisin menettänyt työyhteisön, olen päinvastoin saanut tuttuja joka osastolta, ja joka paikasta löytyy myös sellaisia läheisempiäkin työkavereita.

Myös vippiporukka muodostaa yhteisön. 

-Meitä vippiläisiä on Hatanpäällä parikymmentä, ja kokoontumiset heidän kanssaan ovat tärkeitä.

-Tässä työssä kannattaa olla avoin eikä tehdä ennakko-oletuksia. Pitää myös muistaa ”maassa maan tavalla” -sanonta, sillä eri osastoilla voi olla eri käytäntöjä, tietää Murtola.

Kiertävä sijaisella onkin monipuolinen ja realistinen tuntuma eri yksiköiden toimintatapoihin, ja sijainen voi edistää toiminnan kehittymistä.

-Meidän vippien näkemyksiä kyllä kuunnellaan. Tässä helposti näkee, mikä toimii ja mikä ei.

Paula Pasanen