Hyppää sisältöön
14.1.2022

Ennalta arvaamattomuus ja haastavuus ovat työn suola

Potilaiden kohtaaminen ja isojen haasteiden selättäminen motivoivat sairaanhoitaja Jasmine Majuria. Hoitotyön lisäksi hän toimii hygieniayhdyshenkilönä ja kotiutushoitajana. Majuri nauttii tuki- ja liikuntaelinkeskuksen työn monipuolisuudesta ja mahdollisuudesta kokea hoitajan työ eri perspektiiveistä.

Sairaanhoitaja Jasmine Majuri työskentelee tuki- ja liikuntaelinkeskuksessa

Sairaanhoitaja Jasmine Majuri on työskennellyt Taysin tuki- ja liikuntaelinkeskuksessa reilun vuoden. Aiemmin hän on työskennellyt koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä Parkanon kunnan akuuttiosastolla.

-Halusin haastaa itseäni ammatillisesti ja haaveilin Tampereella asumisesta. Yliopistollisen sairaalan maailma oli minulle uusi, erilainen kuin perusterveydenhuollon.

-Opiskeluterveydenhuollossa olin ainut terveydenhoitaja, täällä puolestaan on koko ajan työpari ja yhteisö ympärillä, monenlainen osaaminen ja apu hyvin lähellä.

Jasmine Majuri työskentelee osastolla, jossa hoidetaan pääsääntöisesti ortopedisia, plastiikkakirurgisia, käsi- tai mikrokirurgisia potilaita, joten hoidettavien vammojen kirjo on monipuolinen. Hoidettavat vammat liittyvät tavallisesti luihin, kudokseen, ihoon, jänteisiin tai lihaksistoon.

-Hoitojaksot ovat melko lyhyitä, jotkut ovat vain muutaman tunnin seurannassa, mutta pääsääntöisesti osastolla ollaan 1-5 päivää, kertoo Majuri.

Jalkavammat ovat yleinen syy tulla tuki- ja liikuntaelinkeskuksen hoitoon.

Hoitajan monta roolia

Osastolle voi tulla potilaita voi mihin aikaan vaan, eikä työssä ole säännöllisesti ennakoitavaa rauhallista hetkeä. Kaatumiset, liikenneonnettomuudet ja monenlaiset tapaturmat hoidetaan ajasta riippumatta. Usein potilaat saapuvat Tays Päivystys Acutan kautta - tuki- ja liikuntaelinkeskuksella onkin ympärivuorokautinen käsivammojen ja plastiikkakirurgian päivystys.

-Niin hullulta kuin se voi kuulostaakin, minusta työn suola on juurikin tämä ennalta arvaamattomuus ja haastavuus, naurahtaa Majuri.

Hän nauttii siitä, että työ tarjoaa mahdollisuuden käyttää luovuuttaan. Myös työn tavoitteellisuus motivoi.

-Eihän kaikki aina mene kuin ohjekirjassa. Minä sytyn siitä, että saan soveltaa aiemmin oppimaani, kohdata haasteita - ja selvitä niistä!

Tuki- ja liikuntaelinkeskuksessa kokeillaan parhaillaan uudenlaista työnjakoa. Sen sijaan, että kaikki hoitajat hoitaisivat potilaiden kotiuttamiseen liittyvää paperityötä, organisointia ja yhteydenpitoa, pyritään se keskittämään muutamille kotiutushoitajille.

- Tällä hetkellä kotiutushoitajaringissä on viisi hoitajaa, ja kolmen viikon työvuorolistalla minulle on aina muutama kotiutushoitajan vuoro. Normaalisti teen kolmivuorotyötä, mutta kotiutushoitajana päivätyötä. Silloin en hoida potilaita, vaan olen yhteyksissä omaisiin ja jatkohoitopaikkoihin ja toimin omahoitajien apuna.

Majuri toimii myös osastonsa hygieniayhdyshenkilönä. Hygieniayhdyshenkilöt ylläpitävät toimipisteessään sairaalahygienian osaamista, huolehtivat toimintaohjeiden tiedottamisesta ja noudattamisesta.

-Tuolloin osallistun lääkärikierroille erityisesti aseptiikan näkökulmasta tarkkaillen, teen eräänlaista hygienian laaduntarkkailua. Näinä päivinä esimerkiksi kirjaan infektioilmoituksia, tilastoin desinfiointiaineen käyttöä ja olen paljon yhteistyössä sairaalahuoltajien kanssa.

Majuri nauttii työn monipuolisuudesta.

-Nämä erilaiset roolit ovat valtava rikkaus, ja olen kiitollinen siitä, että olen saanut vastuuta. Näen tosi kokonaisvaltaisesti eri perspektiiveistä hoitajan ja koko sairaalan työtä. Se puolestaan antaa minulle uusia eväitä vuorovaikutukseen potilaiden kanssa.

Modernit työtilat ja innostava tiimi tekevät työstä mukavan

”Susta näkee, että tykkäät työstäsi”

Majuria turhauttaa väitteet sairaanhoitajien joukkopaosta alalta. Kaikki sairaanhoitajat eivät ole vaihtamassa alaa tai edes erityisen tyytymättömiä työhönsä.

-Turhankin paljon julkisuudessa korostuu hoitajien tyytymättömyys tai tilanteen kaoottisuus. Prosentuaalisesti lähtijöiden osuus on kuitenkin aika pieni. Meillä on täällä tosi vahva me-henki ja innostava ilmapiiri, kertoo Majuri.

Majurin mukaan työtä arvostetaan.

-Eri alojen osaajat, niin fysioterapeutit kuin vaikkapa kirurgit arvostavat sairaanhoitajan työtä. Saamme paljon positiivista palautetta myös asiakkailta.

Asiakkaat ovat nuorista vanhuksiin, ja vammojen kirjo monipuolinen.

-Erilaiset tarinat ja keskustelut ovat aivan parasta! Ja vaikka olemme vakavien asioiden äärellä, pitää muistaa, ettei elämän sairaalassakaan tarvitse olla pelkästään vakavaa, huumori on tärkeää.

Majurin energia säteilee ympäristöön.

-Olen varmaan oikealla alalla, kun potilaatkin ovat sanoneet, että susta näkee, että tykkäät työstäsi!

Tuki- ja liikuntaelinkeskus sijaitsee Kaupin kampuksella, uuden D-rakennuksen 7. kerroksessa, lähellä pääsisäänkäyntiä. 

Työn plussia

  • eri-ikäisiä potilaita nuorista vanhuksiin
  • erikoisalojen kirjo
  • haasteet ja ennalta arvaamattomuus
  • oman toimenkuvan monipuolisuus ja vastuullisuus
  • innostava tiimi
  • modernit ja toimivat työtilat

»Haluaisitko työskennellä tuki- ja liikuntaelinkeskuksessa? Haemme sairaanhoitajia, katso avoimet työpaikat tai kysy tehtävistä: Vuokko Metsäpelto, puh. 050 592 2062, etunimi.sukunimi@pshp.fi.

Paula Pasanen