Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
4.11.2021

Ensimmäiset sairaalavapaaehtoiset aloittivat Taysissa – voit tavata heidät aulassa

Kun Minna ja Julia pukevat vihreän liivin päälleen ja siirtyvät Keskussairaalan aulaan, suosio on taattua. Vapaaehtoisilla riittää tekemistä, kun he kohtaavat sairaalan ovista astuvia asiakkaita ja heidän läheisiään.

Sairaalavapaaehtoiset Minnan ja Julian voi tavata Keskussairaalan aulassa.

Kysyttävää on paljon. Useimmiten asiakasta tai vierailijaa kiinnostaa, miten vastaanotolle ilmoittaudutaan tai millaista reittiä kuljetaan jollekin tietylle polille tai osastolle.

Minna ja Julia johdattavat tarvittaessa ilmoittautumisautomaatille, kartan luokse tai neuvontapisteelle. Joskus kuljetaan yhtä matkaa perille asti.

– Tämä on tosi hyvä juttu, eräs vapaaehtoisten kanssa jutulle jäänyt huikkaa.

Ja se, että voi olla avuksi, on Minnan ja Julian mielestä parasta.

Tavallisia ihmisiä

OLKA-toiminta on syksyn mittaan päässyt vauhtiin Taysissa, ja ensimmäiset sairaalavapaaehtoiset aloittivat Tays Keskussairaalassa marraskuun alussa. Vapaaehtoiset ovat aivan tavallisia ihmisiä, joilta ei edellytetä terveydenhuollon osaamista tai erityistä tuntemusta. He neuvovat, auttavat ja ovat juttuseurana tavallisen ihmisen keinoin.

Kuka vain saa kääntyä vapaaehtoisen puoleen, jos kaipaa keskustelukaveria tai neuvoa esimerkiksi kulkemiseen.

Vapaaehtoisena toimiessa tärkeintä on halu auttaa ja kohdata. Reippaus, uteliaisuus ja oma-aloitteisuus ovat eduksi, sillä vapaaehtoisen täytyy uskaltaa lähestyä ihmisiä.

– Monet eivät itse kehtaa pyytää apua, mutta 99 prosenttia ottaa avun vastaan, kun sitä tarjotaan, Minna kuvaa.

Vapaaehtoisen ei kuitenkaan tarvitse heti osata kaikkea. Tekemällä oppii ja samalla itseluottamus kasvaa.

Aulassa ja myöhemmin osastoilla

Sairaalavapaaehtoistoiminta on Taysissa vielä uutta, ja toistaiseksi kaikki vapaaehtoiset toimivat aulatiloissa avustajina. Myöhemmin vapaaehtoistoiminta laajenee myös osastoille, joissa vapaaehtoiset voivat olla esimerkiksi potilaiden juttuseurana.

Minna ja Julia bongasivat sosiaalisesta mediasta, että Taysiin etsitään vapaaehtoisia. Molemmat innostuivat välittömästi.

Julialla on jo vankkaa kokemusta vastaavista tehtävistä Helsingistä, jossa OLKA-toimintaa on ollut pitkään. Hän halusi jatkaa tuttua harrastusta myös muutettuaan Tampereelle.

Helsingissä Julia toimi vapaaehtoisena muun muassa Uuden lastensairaalan osastoilla ja leikkitoiminnassa.

– Toiveammattini on lääkäri, ja siksi vapaaehtoisuus sairaalassa houkutteli. Heti aloittaessani totesin, että vitsit, miten kivaa! Vapavapaaehtoistyö on kevyttä hyvän mielen hommaa, Julia kuvailee.

Minnalla vapaaehtoisuus on verissä:

– Olen aiemmin toiminut Suomen Punaisessa Ristissä, meripelastuksessa sekä rikos- ja riita-asioiden sovittelijana.

Kiinnostaako vapaaehtoisuus?

Vapaaehtoiseksi voi päästä hakeutumalla sairaalavapaaehtoisten valmennukseen. Tänä syksynä järjestetään vielä yksi valmennus 16. marraskuuta.

Valmennuksessa saa tietoa ja perehdytystä vapaaehtoisena toimimiseen. Lisäksi valmennuksessa tutustutaan sairaalan tiloihin, turvallisuuskysymyksiin ja hygieniaan. Vapaaehtoiseksi haluaville on myös henkilökohtainen haastattelu.

Jos haluaa lähteä sairaalavapaaehtoiseksi, täytyy sitoutua olemaan jonkin verran käytettävissä. Vuoroja voi ottaa joustavasti ja omien aikataulujen mukaan. Mitään tiettyä tuntimäärävaatimusta ei ole.

– Vapaaehtoisia ei ole tarkoitus uuvuttaa, vaan tämä on ikään kuin harrastus ja mukavaa tekemistä, Minna sanoo.

Vapaaehtoiset saavat kahvikiitoksen, mutta palkkaa ei makseta. He kokevat silti saavansa siitä paljon.

– Kun menen kotiin vuoron jälkeen ja käyn läpi päivän tapahtumia, olen tosi hyvällä mielellä. Mistään muusta ei tule samanlainen fiilis, Julia sanoo.

– Monia kohtaamisia muistelee ilolla vielä pitkään, Minna lisää.

Lisätietoa:

Anni Vähälä