Hyppää sisältöön
12.10.2018

Ensimmäistä kesää lääkärinä


Ensimmäistä kesää lääkärinä työskentelevä Linda Kujanpää on aikatauluttanut työpäivänsä aamulla niin, että hän ehtii kertoa keskipäivän korvilla kesätyöstään Pitkäniemen sairaalassa.

– Tämä on tuntunut mahtavalta. Mieluummin olisin jo töissä kuin koulussa. Täällä on niin mukava ilmapiirikin, että voisin jäädä tänne töihin, lääketieteen kandidaatti kehuu.

Pirkkalalaisella Lindalla on takana neljä vuotta lääketieteen opintoja Oulun yliopistossa. Haasteita nainen ei ole kaihtanut, sillä hän on työskennellyt kesän akuuttipsykiatrian osastolla ASP6, jota sanotaan myös psykoosiosastoksi.

– Potilaat ovat haastavia, mutta täällä oli hyvä perehdytys, ja oven takana on kokeneempi lääkäri, jolta voin kysyä, kun jokin askarruttaa.

Lisäksi Linda on voinut soittaa ylilääkärille milloin vain. Kiireettömät kysymykset hän on kuitenkin kerännyt paperille ja ottanut ne esille ylilääkärin viikoittaisilla kanditunneilla. Kanditunnin lisäksi ylilääkärin kanssa on käyty kerran viikossa läpi kaikkien potilaiden tilanne.

Pitkäniemen kesälääkäreiden yhteiseen perehdytykseen oli varattu viikko, jonka aikana käytiin läpi lääkitysasioita, avun pyytämistä sekä yleisesti talon toimintaa. Linda arvelee, että ilman perehdytystä hänellä olisi kestänyt kauemmin päästä kärryille osaston toiminnasta.

– Voin suositella vastaavaa perehdytystä varsinkin niille, jotka työskentelevät lääkärinä ensimmäistä kesää. Eka kesä jännittää eniten.

Ennen töiden alkua Lindaa jännitti ehkä eniten se, miten hoitajat ottaisivat vastaan nuoren lääkärin. Hän koki, että monet hoitajista olivat kokeneita konkareita.

– Minut otettiin kuitenkin hyvin vastaan. En ole jäänyt yksin ongelmien kanssa.
Linda onkin ollut positiivisesti yllättynyt osaston moniammatillisesta yhteistyöstä. Hoitaja on aina mukana, kun kesälääkäri tapaa potilaita, ja hoitajien kanssa vaihdetaan ajatuksia jatkuvasti.

– Sairaalamaailma on mielenkiintoinen ja omanlaisensa. Voisin hyvin kuvitella työskenteleväni sairaalassa. Tykkään jutella potilaiden kanssa, ja täällä heidän kanssaan pääsee eri tavalla tutuksi kuin avohoidossa.
 

Sabina Mäki