Hyppää sisältöön
3.9.2020

F-rakennus sykkii hoitoa, tiedettä ja tutkimusta

Tays Keskussairaalan alueelle Radiuksen viereen noussut F-rakennus tarjoaa kauan kaivatut, nykyaikaiset tilat kliiniselle isotooppilääketieteelle ja verisairauksien hoitoon. Isotooppilääketiede aloittaa 15.9. ja verisairauksien vuodeosasto muuttaa 29.9. Verisairauksien poliklinikat aukeavat 1.10.2020.

Uudisrakennuksessa katse kiinnittyy ensimmäiseksi heksagoneihin eli kuusikulmioihin. Niitä vilisee kaikkialla: julkisivussa, lattioissa, seinissä, vaimennuselementeissä, lasiovissa ja -ikkunoissa.

Kuusikulmiot koristavat myös lasiseiniä.

– Kuvio viittaa rakennuksen teemaan eli tieteeseen ja tutkimukseen. Tunnusväritykseltään rakennus on harmaa, mutta jokainen kolmesta potilaita vastaanottavasta kerroksesta on saanut oman värinsä, kertoo hankkeen projektipäällikkö, sairaalainsinööri Jarno Virolainen.

Ensimmäisen ison investointihankkeensa viittä vaille valmiiksi saattanut mies hymyilee tyytyväisenä lopputulokseen. Toistaiseksi se jää myös viimeiseksi, sillä hän siirtyi äskettäin Taysin tilapalveluihin luotsaamaan sähkö- ja automaatiopalveluita.

Kesällä 2018 aloitettu rakentaminen sujui mallikkaasti, ja tilat valmistuivat jopa yhden päivän etuajassa muutamista eteen tulleista yllätyksistä huolimatta. Koronaepidemia oli niistä isoin, vaikkei lopulta vaikuttanut aikatauluun mitenkään.

– Kukaan rakennusprojektissa ei sairastunut tautiin. Vain yhden oven sälekaihtimet jäivät tulematta Italiasta, joten selvisimme varsin helpolla. Valitettavasti rakennuksen syyskuulle suunnitellut avajaiset jouduimme perumaan, Jarno selvittää.

Aikataulua hidasti ainoastaan M-rakennuksen yläpohjasta purkamisen yhteydessä löydetty asbestipitoinen vesieriste. Ylimääräinen asbestipurku vei neljä viikkoa, jotka saatiin nipistettyä takaisin varusteluun varatusta ajasta.

Turvallisempaa radioaktiivisten lääkkeiden käsittelyä

Talon ensimmäiseen kerrokseen – teemaväriltään siniseen – muuttaa kliinisen isotooppilääketieteen yksikkö, joka hyödyntää radioaktiivisia isotooppeja potilaiden tutkimisessa ja hoidoissa. Aiemmin kahdessa paikassa K-siivessä ja Radiuksessa toiminut yksikkö saa vihdoin henkilöstönsä saman katon alle. Kaksi fyysikkoa, 13 röntgenhoitajaa ja kaksi osastonsihteeriä on odottanut malttamattomana pääsyä pitkään toivottuihin, uudenaikaisiin tiloihin. Heidän lisäkseen siellä työskentelee vuorollaan noin kolme lääkäriä, jotka ovat yhteisiä kliinisen fysiologian yksikön kanssa.

Tila isotooppitutkimuksiin valmistautumista varten.

Suunnittelussa oman työnsä ohella kiinteästi mukana ollut sairaalafyysikko Pasi Korkola kertoo olevansa tiloihin erittäin tyytyväinen. Toisaalta olo on hyvin helpottunut, sillä nelisen vuotta itselle täysin vieraassa rakentamisen maailmassa on ollut välillä rankkaa.

– Projekti vei välillä monia tunteja päivässä ja täytti kalenterin, mutta on ollut mielenkiintoista olla siinä mukana. Kollegoiltakin on vaadittu pitkämielisyyttä.

Uusi PET-TT-laite yhdistää radioaktiivisella merkkiaineella tehdyn kuvauksen ja tietokonetomografian.

Muuton myötä yksikkö pystyy ottamaan käyttöön nykyaikaisia kuvantamislaitteita, sillä K-siivessä lattian kantavuudet ja huonekoot tulivat jo vastaan. Uusissa tiloissa käyttäjiä ja potilaita odottaa muun muassa uusi digitaalinen PET-TT-laite, joka yhdistää radioaktiivisella merkkiaineella tehdyn kuvauksen ja tietokonetomografian yhteen ja samaan laitteeseen. Sitä käytetään pääasiassa syöpäpotilaiden kuvantamiseen, ja sen avulla syöpämuutokset voidaan havaita entistä varhaisemmassa vaiheessa.

– Uusi laboratoriotilamme täyttää viranomaisten puhtaudelle ja säteilyturvallisuudelle asettamat nykyvaatimukset toisin kuin vanha tila, joka on peräisin 80-luvulta. Asianmukaisissa tiloissa radioaktiivisten aineiden käsittely on turvallisempaa henkilökunnan ja potilaan näkövinkkelistä esimerkiksi paine-erollisten huoneiden ansiosta, Korkola jatkaa.

Verisairauksien vuodepotilaille omat huoneet

F-rakennuksen toisessa, teemaväriltään vihreässä kerroksessa sijaitsee verisairauksien 18-paikkainen vuodeosasto. Yhden hengen tilavien ja ilmaeristettyjen huoneiden lisäksi sieltä löytyy kaksi huonetta, joissa omainen voi yöpyä potilaan kanssa.

Toisessa kerroksessa sijaitsee verisairauksien 18-paikkainen vuodeosasto.

Vuodeosasto siirtyy uusiin tiloihin B-rakennuksen kymppikerroksesta, jossa suurin osa potilaista majoittuu kahden tai kolmen hengen huoneissa. Nyt jokainen saa oman huoneen, mikä tarjoaa yksityisyyttä ja pienentää riskiä saada infektioita vieruskaverilta.

Joka huonetta elävöittää lasille tulostettu valokuvaaja Joni Niemelän iso luontoaiheinen makrokuva. Niitä löytyy myös muualta rakennuksesta samoin kuin kuvataitelija Virve Liljan teoksia, jotka olivat kuvaushetkellä heinäkuun lopussa vielä ripustamatta seinille.

– Vuodeosastolla hoidetaan pääasiassa potilaita, jotka sairastavat pahanlaatuisia veritauteja. Yritämme viihtyisällä ympäristöllä vähän lievittää heidän ikäviä sairauksiaan. Huoneet vetävät vertoja hotellihuoneille, esittelee osastonylilääkäri Marjatta Sinisalo.

Kolmannessa – purppuranpunaisessa – kerroksessa sijaitsevat verisairauksien poliklinikka ja 10-paikkainen hoitopoliklinikka eli päiväsairaala. Tänne siirtyy myös hematologia Hatanpäältä ensi vuoden alussa.

Verisairauksien poliklinikka ja 10-paikkainen hoitopoliklinikka sijaitsevat 3. kerroksessa.

– Vuodeosastopotilaiden määrä on vähentynyt, ja hoitoja annetaan yhä enemmän poliklinikalla. Uusissa tiloissa olemme myös varautuneet soluterapian kasvuun aiempaa suuremmalla kantasolukeräyshuoneella, Sinisalo lisää.

Verisairauksien keskus työllistää yhteensä kymmenkunta lääkäriä, noin 30 hoitajaa ja kolme sihteeriä.

Huoneita elävöittää lasille tulostetut valokuvaaja Joni Niemelän luontoaiheiset makrokuvat

Kutsumus iski infektiolääkäriin

Viime keväänä Sinisaloa työllisti lääkärin työn ja verisairauksien keskuksen suunnittelun lisäksi koronaepidemia. Hän käynnisti Suomessa reumalääkäri Jarno Rutasen ja kliininen epidemiologi Kari Tikkisen kanssa maailman terveysjärjestö WHO:n projektia, jossa selvitetään olemassa olevien lääkkeiden soveltuvuutta koronan hoitoon.

– Olen koulutukseltani paitsi hematologi myös infektiolääkäri, ja kutsumus iski, kun talon muut infektiolääkärit olivat kiinni päivittäisessä koronatyössä. Projektiin jäi aikaa, kun omat potilaat siirtyivät etävastaanottoon, sairaalakäynnit vähenivät ja tämä rakennusprojekti oli hyvällä mallilla.

Marjaana Lehtinen