Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
27.6.2022

Ihmiskeho ja lääketiede kiinnostavat kesäharjoittelija Viena Malmia

Kesätyö sairaalassa sopi Vienan suunnitelmiin erinomaisesti, sillä lukion jälkeen hän toivoo saavansa opiskelupaikan lääketieteellisestä. Neljän viikon harjoittelu sisätautien päivystysosastolla on laajentanut kuvaa sairaalan toiminnasta.

Viena Malmi on neljän viikon kesätyössä sisätautien päivystysosastolla.

Viena Malmi näki talvella lukion Wilmassa tiedon, että sairaala hakee kesäharjoittelijoita.

-Vaikutti tosi mielenkiintoiselta, hienoa päästä näkemään sairaala-arkea, kertoo Viena.

Taysissa työskentelee kesällä 40 nuorta, 17 vuotta täyttänyttä kesäharjoittelijaa. Harjoittelu kestää neljä viikkoa ja se on palkallinen. Harjoittelijoita on Taysin eri yksiköissä: Vienan työpaikkana on sisätautien päivystysosasto.

Tulevaisuudensuunnitelmissa on lääkärin ammatti.

Sairaalan arki

Sisätautien päivystysosastolla hoitohenkilökuntaa on nelisenkymmentä ja potilaspaikkoja 18. Suuri osa potilaista saapuu Tays Päivystys Acutan kautta.

-En aiemmin tiennyt, mitä kaikkea sisätaudit tarkoittaa, ja tutkailin asiaa netistä. Täällä harjoittelussa viimeistään on selvinnyt, miten monenlaisia sairauksia yksikössä hoidetaan.

Harjoittelijat tekevät hoitoa avustavia tehtäviä. Viena työskentelee arkisin klo 8-15 ja viikonloput ovat vapaat.

-Vien potilaille ruoat eli tarjoilen aamupalan, lounaan ja päiväkahvit. Olen oppinut, että osaston potilailla voi olla sellaisia nesterajoituksia, jotka vaikuttavat lounastarjoiluun ja siihen, paljonko nestettä voi antaa ruoan kanssa.

Tehtäviin kuuluu myös tiskien laittoa keittiöllä, tavaratilausten purkua ja potilashuoneiden varastojen täyttöä.

-Potilaishuoneiden kaapeissa säilytetään esimerkiksi hammasharjoja, oksennuspusseja ja vaippoja, kertoo Viena.

Työvuoron aikana ehtii jakaa aamupalan, lounaan ja päiväkahvin.

Sairaalassa tapahtuu aina

Tays Keskussairaala on iso sairaalakampus, jossa tapahtuu paljon kaikkina vuorokauden aikoina. Alueella työskentelee nelisentuhatta henkilöä ja kampuksen laidalta toiselle on lähes kilometrin matka.

Sairaalan alla kulkee tunneliverkosto, jota pitkin kuljetaan yksiköistä toiseen ja joissa logistiikkatyöntekijät kuljettavat tavaroita trukeilla.

-Välillä hoitajat pyytävät hakemaan tarvikkeita jostain toisesta yksiköstä, ja yhdessä täällä työskentelevän siviilipalvelushenkilön kanssa olemmekin suunnistaneet sairaalan tunneleissa. Siellä on onneksi hyvät opasteet, kertoo Viena.

-On ollut kiinnostavaa hahmottaa sairaalan kokonaisuutta. Kaikki se, mitä täältä löytyy, mitä täällä tapahtuu ja kuinka iso tämä on. Ei minulla ennestään ollut hajua siitä, millainen on sairaalan arki.

Osasto toimii B-rakennuksen viidennessä kerroksessa.

Kesä jatkuu pianistina, tulevaisuus ehkä lääkärinä

Tampereen klassillisen lukion luonnontiedelinjalla opiskeleva Viena haluaa tulevaisuudessa auttaa ammatikseen ja tähtää lääketieteen opintoihin.

-Haluan tehdä asioita muiden hyväksi, ja ihmiskeho ja lääketiede kiinnostavat.

Sairaalaharjoittelun päätyttyä Vienaa odottaa jo toinen kesäpesti: hän jatkaa kesäänsä Finlaysonin kirkossa kesäsoittajana. Pianistina hän ilahduttaa Finlaysonin kirkossa vierailevia lomailijoita.

» Positiiviset työkaverit luovat hyvää ilmapiiriä, sairaalahuoltaja Aleksi 20 v.

 

Paula Pasanen