Hyppää sisältöön
14.4.2020

Ilo ja kirjat edellä

Krooninen sairaus on osa minua ja tulee aina olemaan, mutta se ei ole tärkein osa, sanoo kirjailija Salla Simukka.

Tamperelaisen Salla Simukan olo on energinen pimeän vuodenajan jälkeen. Hän vastaa haastatteluun kotoaan maaliskuussa.

− Riskiryhmään kuuluvana ja muutenkin koronatilanne tietenkin huolettaa. Oma vointini on kuitenkin ollut hyvä, ja kevään valon lisääntyminen vaikuttaa vahvasti olooni. Tällä hetkellä työskentelen nuorten aikuisten romaanini Lukitut parissa, joka ilmestyy kesäkuussa 2020.

Tuottelias Simukka on kirjoittanut nuortenromaaneja, lastenromaanin, kirjakritiikkejä, suomennoksia ja viime vuonna aikuisten trillerin kollegansa Siri Kolun kanssa. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Lumikki-trilogiasta, joka on käännetty yli 50 kielelle. Siitä on tekeillä myös tv-sarja Yhdysvalloissa.

− Kirjoittaminen ja lukeminen ovat tärkeitä asioita aina ja jatkuvasti. Niistä saan iloa, voimaa ja merkitystä.

Kirjoittaminen ja kirjat ovat olleet tärkeä voimavara myös vaikeina hetkinä. Simukalla diagnosoitiin 22-vuotiaana krooninen haavainen paksusuolen tulehdus (Colitis ulcerosa) Turussa.

− Palattuani Tampereelle vuonna 2007 sairauttani on hoidettu Taysissa. Käyn säännöllisesti kontrolliverikokeissa, joihin toisinaan liittyy lääkärikäynti tai soittoaika lääkäriltä, ja harvemmin kontrollitähystyksissä, Simukka kertoo.

Stressi pahentaa oireita

Simukka kertoo saaneensa Taysissa jatkuvasti hyvää ja asiantuntevaa hoitoa sairauteensa.

− Olen tuntenut, että juuri minusta ja sairauteni tilasta ollaan kiinnostuneita ja että hyvinvoinnillani on merkitystä. Sairauden akuuttivaiheiden aikaan olen saanut neuvoja ja tukea, takaisinsoittopalvelu on toiminut ja niin hoitajat kuin lääkäritkin ovat keskittyneet tapaukseeni, vaikka tiedän heidän olevan hyvin kiireisiä.

Suurin osa krooniseen haavaiseen paksusuolen tulehdukseen sairastuneista voi elää lääkityksen kanssa melko normaalia elämää. Pahenemisvaiheissaan sairaus voi rajoittaa esimerkiksi työkykyä.

− Stressi pahentaa helposti sairauteni oireita, joten olen pyrkinyt pitämään huolta siitä, että elämässäni on tarpeeksi rauhallisuutta, liikuntaa, ystävien tapaamista ja ennen kaikkea iloa. Yritän elää niin, ettei sairaus määrittelisi minua tai elämääni − mutta kuitenkin niin, etten myöskään koeta olla kuin sitä ei olisi. Krooninen sairaus on osa minua ja tulee aina olemaan, vaikka se ei olekaan tärkein osa.

En haaveile lopullisesta parannuskeinosta

Taysissa vuonna 1981 syntynyt Simukka innostui kirjoista jo ihan pienenä ja kirjoitti ensimmäisen, julkaisemattoman kirjansa 12-vuotiaana. Tampere ja tutut tärkeät paikat näkyvät vahvasti myös hänen teoksissaan.

Tällä hetkellä Simukka asuu Sorsapuiston kupeessa ja on kiitollinen jokaisesta hyvästä ja tavallisesta päivästä.

− Toivon, että vointini pysyisi vakaana ja että pystyisin tekemään kaikkia niitä asioita, joista elämässä nautin. En haaveile lopullisesta parannuskeinosta, koska sellaista tuskin keksitään omana elinaikanani, vaikka suolistosairauksien tutkiminen onkin korkeatasoista.

Näillä jaksan:

  1. Ystävät, hyvät keskustelut ja nauraminen

  2. Kirjat ja teatterissa käyminen

  3. Kävelylenkit ja uiminen, niin uimahallissa kuin avannossakin

Tuuli Eerola