Hyppää sisältöön
6.10.2021

Itsellinen äiti käy lapsettomuushoidossa Taysissa

Iida Åfeldt, 29, elää kolmevuotiaan lapsensa kanssa kaksin Nurmijärvellä. Hän haaveilee toisesta lapsesta ja on hakeutunut sitä varten lapsettomuushoitoon Taysiin.

Ketä varten odottaisin haaveeni toteutumista, miettii Iida Åfeldt.

Olisiko jo toisen lapsen aika? Iida heräsi kysymykseen, kun kotona oli jo yksi lapsi ja arki yksinhuoltajana rullasi hyvin.

Iida on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen opettaja, yrittäjä ja bloggaaja. Koska hän elää lapsensa kanssa kaksin, hänellä oli hyvin selkeä käsitys siitä, mitä lapsen saaminen itsellisenä äitinä tulisi olemaan.

− Muutin vuosi sitten Helsingistä Nurmijärvelle, josta olen kotoisin, koska täällä minulla on hyvä tukiverkosto. Tiesin, että pärjään ja pystyn. Ensimmäisen lapsen saaminen ilman kumppania oli iso henkinen prosessi, vaikka se ei syntynytkään hedelmöityshoidoilla. Nyt toisen lapsen kohdalla muutos ei enää tunnu niin suurelta, Iida sanoo.

Viime syksynä Iida kirjoitti blogissaan, että haluaisi toisen lapsen sitten, kun on 30-vuotias. Haaveissa oli myös parisuhde.

− Tajusin, että ensimmäinen lapsi on jo kolmevuotias ja hedelmällinen ikä on lyhyt. Ketä varten odottaisin haaveeni toteutumista? Kuitenkaan ei ollut takeita siitä, löytäisinkö kumppanin jossain vaiheessa. Joskus joutuu luopumaan toisesta unelmasta saadakseen toisen.

Rajoja ja rakkautta, tietää Åfeldt.

Iida harkitsi myös kumppanuusvanhemmuutta. Se ei kuitenkaan tuntunut oikealta ratkaisulta, koska hän oli esikoisenkin ainoa huoltaja. Kun hän puhui lapsihaaveistaan ystävilleen ja blogissaan, monet kertoivat hyvistä kokemuksistaan Taysissa. Iida päätti hakea lähetettä sinne, vaikka hän asuukin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Helmikuussa 2021 hän kävi terveyskeskuslääkärillä, joka kirjoitti hänelle lähetteen Taysiin. Myöhemmin tuli kutsu ensikäynnille.

Itsellisten naisten esiinmarssi

Itsellisten naisten ja naisparien lapsettomuushoidot Taysissa aloitettiin vuoden 2020 alussa, kun ne tulivat julkisen terveydenhuollon piiriin. Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan osastonylilääkäri Katja Ahingon mukaan lähetteitä tulee paljon, myös hoitoalueen ulkopuolelta, ja nykyisin valtaosa lahjasoluhoidoista tehdään itsellisille naisille tai naispareille. Taysissa vastaanotolle pääsee noin kolme kuukautta lähetteen saapumisen jälkeen.

− Lähetekäynnillä arvioidaan tilannetta, kartoitetaan taustaa ja tukiverkkoa, jotta vauvan syntyessä käsiä, sylejä ja apua on varmasti saatavilla. Kaikki lahjasoluhoitoihin tulevat käyvät läpi lahjasoluneuvonnan, jonka meillä antaa asiaan perehtynyt psykoterapeutti. Osa keskustelee myös sosiaalityöntekijän kanssa, Ahinko sanoo.

Puolitoistatuntia kestäneen ensikäynnin aikana Taysissa Iida tapasi lääkärin ja lahjasoluhoitajan, hänelle tehtiin alustavat tutkimukset ja käytiin läpi prosessia. Tässä vaiheessa kartoitettiin myös elämäntilannetta ja käsiteltiin hedelmöityshoitoihin liittyviä lakiasioita.

Kaikki käynnit julkisella puolella maksavat poliklinikkamaksun verran. Lisäkuluja voi tulla esimerkiksi käytettävistä lääkkeistä.

Julkisella puolella on rajoituksia hoitojen saamiseen. Hedelmöityshoitoja voidaan tarjota, jos nainen on alle 40-vuotias, painoindeksi on alle 35 ja pariskunnalla tai itsellisellä äidillä on korkeintaan yksi lapsi. Siittiöiden luovuttajat pysyvät tuntemattomina, mutta äidillä on oikeus tietää luovuttajan pituus sekä silmien ja hiusten väri.

Ahingon mukaan Taysin lapsettomuushoitoihin ei toistaiseksi ole muodostunut varsinaista jonoa, mutta potilasmäärät ovat kasvussa.

 − Kun lähetemäärät kasvavat, jonoja alkaa muodostua johtuen siittiöpulasta ja henkilöstöresursseista. Meillä on kova pula erityisesti hoitajista.

Iida jakaa ajatuksia äitiydestä myös blogissaan ja toimii samalla vertaistukena.

Unelma käy todellisemmaksi

Iidan unelma konkretisoitui, kun Taysilta soitettiin, että luovuttaja on löytynyt.

− Silloin tuli hetkellisesti ajatus, että ei minusta varmaan sittenkään ole kahden lapsen äidiksi. Vaikka tiedän, että on. Puuhailen mielelläni lapseni kanssa, haluan antaa rajoja ja rakkautta. Lapsen tunnekasvatus on minulle tärkeää, ja haluan auttaa lasta tunteiden sanoittamisessa.

Syyskuun lopulla Iidalle tehtiin ensimmäinen inseminaatio.

− Inseminaatio eli siemennesteen ruiskutus kohtuonteloon ovulaatioaikana tehdään yleensä ainakin viisi kertaa. Valtaosa tulee raskaaksi kevyillä hoidoilla, mikäli ei ole mitään fertiliteettiä alentavia tekijöitä. On myös mahdollista tarjota koeputkihedelmöityshoitoa, Ahinko sanoo.

Iida on kertonut äitiydestään, lapsihaaveistaan ja inseminaatiosta myös blogissaan. Hän on saanut seuraajiltaan kannustavaa palautetta.

− Moni on sanonut, että hienoa, kun toteutat unelmaasi. He seuraavat kiinnostuneena prosessiani. Uskon, että toimin monelle lapsettomuushoitoja kokevalle myös vertaistukena.

Hoitojen aikana ja mahdollisen tulevan raskauden aikana Iida aikoo elää perusarkea ja pitää itsestään hyvää huolta. Tulevan vauvavuoden rasituksiin on hyvä varautua etukäteen.

− Tankkaan vitamiinivarastot kuntoon, ulkoilen lapseni ja koirani kanssa, teen pihatöitä, liikun ja nautin elämän pienistä asioista. Omaa aikaani on myös neulominen, jota harrastan.

» Tutustu Iidan matkassa -blogiin
» Lisätietoa Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikasta

Iidan hoitopolku

Helmikuu 2021

Iida saa terveyskeskuslääkäriltä lähetteen Taysiin.

Kesäkuu 2021

Iida kutsutaan ensikäynnille Taysiin.

Heinäkuu 2021

Sopiva luovuttaja löytyy.

Syyskuu 2021

Inseminaatiot alkavat.

Eeva Lauronen