Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
18.5.2021

Jokainen työpäiväni on erilainen, vaikka asiakkaat olisivat samoja

Tays Pitkäniemen autismikuntoutusyksikön sairaanhoitaja Ville-Pekka Tormulaisen työ vaatii tarkkaa havainnointikykyä ja taitoa olla läsnä kiireettä.

Vastaan kriisiasiakkaista ja yhdestä pienryhmästä. Tänään olen myös yksikkömme vastuuhoitaja ja varmistan, että kaikissa työvuoroissa on tekijöitä.

Klo 5.50

Herään ja puen päälleni lenkkivaatteet. Lähden kävellen töihin ja laitan ”napit” korville: kuuntelen tänään työmatkallani bluesia. Aamukahvin juon vasta töissä.

Klo 7

Työpäiväni alkaa: kuuntelen raportin yön tapahtumista.

Klo 7.15

Autismikuntoutusyksikkö tarjoaa kuntoutusta ja hoitoa aikuisille kehitysvammaisille, joilla on autismin kirjon oireyhtymä, Asperger, ADHD tai muu neuropsykiatrisen kuntoutuksen tarve. Asiakkaamme on jaettu kolmeen pienryhmään, joista jokaisessa on viisi paikkaa. Lisäksi meillä on kaksi kriisipaikkaa ja yksi asumisvalmennuspaikka.

Sairaanhoitajana ja varmistan, että kaikki työntekijät ovat töissä, eikä kukaan ole sairauslomalla: tarvittaessa järjestelen työvuoroja.

Kommunikointitapoja on monia, kuvista on apua.

Klo 8

Herättelen pienryhmäni asiakkaita, annan aamulääkkeet ja katsomme läpi päiväohjelmaa. Tuen tarpeen mukaan aamutoimissa: peseytymisessä, pukemisessa ja hammaspesussa. Käytän monia eri kommunikointitapoja: tavallista puhetta, selkokieltä, kuvia ja tukiviittomia.

Osa pienryhmäni asiakkaista tarvitsee paljon omaa tilaa ja rauhaa. Tämän takia jokainen syö aamupalansa omalla vuorollaan, eivätkä asiakkaat kokoonnu yhteen. Osa kokoaa aamupalansa itse, osaa autan.

Työkaluna hiljainen läsnäolo

Klo 10

Aamutoimet voivat kestää parikin tuntia. Autismin kirjon ihmiset eivät yleensä kestä hoputtamista, ja he voivat kuormittua liiasta vuorovaikutuksesta. Tärkeä työkaluni on hiljainen läsnäolo. Vaalin kiireettömyyden tuntua myös omassa työssäni: kukaan ei säntäile meillä sinne tai tänne, enkä pidä työtäni hektisenä.

Työskentelemme pääsääntöisesti työpareina. Yksi pari lähtee asiakkaan kanssa ulos lenkille. Osa asiakkaista ulkoilee valvotussa aitauksessa, jossa on esimerkiksi keinuja ja leluja.

Ohjaan erästä asiakasta valitsemaan toppavaatteiden sijasta ulos kevyempää päällepantavaa. Hän nauttii voimakkaista aistikokemuksista ja kun ulkona alkaa sataa vinhasti vettä, hän haluaa päästä pihalle.

Klo 11

Tuemme asiakkaiden itsemääräämisoikeutta mahdollistamalla valintoja: jokainen pääsee mahdollisuuksiensa mukaan vaikuttamaan päiväohjelmaansa. Jollakulla voi olla aamupäivän ohjelmassa esimerkiksi erilaisia aistitoimintoja, kuten taputteluhierontaa tai tärisevässä FA-tuolissa olemista, jollakulla taas piirtämistä.

Kerran viikossa aamupäivään kuuluu lääkärinkierto, jossa olen mukana.

Klo 12

Asiakkaat syövät yksitellen, minkä jälkeen heillä on noin tunnin kestävä päivälepo. Havainnoin erityisesti erästä asiakasta, joka on syönyt viime aikoina tavallista vähemmän. Sopivassa välissä käyn hakemassa kanttiinista omaksi lounaakseni salaatin ja hedelmärahkan.

Linkki lähityön ja moniammatillisuuden välillä

Työtä tehdään yhdessä.

Klo 13

Iltavuoro ottaa arjesta vetovastuun, ja tästä eteenpäin minulla on usein palavereja ja paperitöitä. Käymme lähihoitajien kanssa läpi pienryhmämme ajankohtaisia asioita.

Havainnointi on tärkeä työkalumme, ja yhdenmukainen sekä johdonmukainen toiminta osastolla on tärkeää myös turvallisuuden takia. Kun meille tulee uusi asiakas, perehdymme hänen elämäntilanteeseensa aina perusteellisesti. Meille voi olla oleellinen tieto esimerkiksi se, miten ja missä järjestyksessä hänen hiuksensa pestään tai partansa ajetaan.

Toimin linkkinä lähityön ja moniammatillisuuden välillä: olen yhteydessä erään asiakkaan lääkityksestä lääkäriin. Toisinaan konsultoin toimintaterapeuttia, psykologia tai psykiatria.

Klo 14.10

Erään asiakkaan vatsa ei toimi, ja teen konsultaatiopyynnön ravitsemusterapeutille. Mietin lähihoitajan kanssa toisen asiakkaan rauhattomuutta ja yöllistä levottomuutta. Päädymme siihen, että konsultoin lääkäriä.

Asiakkaat ovat meillä yleensä kuntoutumassa useamman kuukauden kerrallaan. Työni on pitkäjänteistä, mutta palkitsevaa. Työvuorot kuluvat nopeasti, sillä jokainen päiväni on erilainen, vaikka asiakkaat eivät vaihtuisi.

Klo 14.50

Vastaan erään asiakkaan läheisen puheluun: sovimme, että hän tulee tapaamaan aikuista lastaan seuraavalla viikolla ulos.

Musiikki irrottaa työstä

Vapaa-aikaan kuuluu musiikki

Klo 15

Työpäiväni päättyy, laitan musiikin soimaan ja suuntaan kohti kotia. Työasiat eivät seuraa minua kotiin, enkä juuri stressaa työstäni.

Klo 15.45

Keitän kotona kahvit ja syön välipalaksi leipää.

Klo 17

Suuntaan harrastuksiin. Lähden soittamaan kavereiden kanssa kitaraa treenikämpälle. Harjoittelemme uusia kappaleita. Toivon, että pääsisimme viimeistään syksyllä taas esiintymään.

Klo 21

Luen kotona hetken kirjaa, joka kertoo suomalaisen jazzin historiasta. Katselen myös hetken dokumenttia. Joskus pelaan videopelejä ennen nukkumaan menoa.

Kiinnostuitko työstä kehitysvammahuollossa?

Rekrytointiasioissa ota yhteyttä rekrytointisihteeri Susanna Vuonnalaan laita sähköpostia TA6.Rekrytointi@pshp.fi

» Tutustu kehitysvammahuollon palveluihin

» Millainen on lähihoitaja Rönnbergin päivä, lue artikkeli: Palkitsevaa työtä kehitysvammaisten nuorten parissa

Tarjoamme koulutusta alan ammattilaisille

  • Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuslain sisältö ja sen soveltaminen, etäkoulutus 15.2. ja 20.9.2022 Lue lisää koulutuksista

Tiina Laaninen