Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
14.9.2021

Jos minä en valitse tätä, niin kuka sitten

Kun sairaanhoitaja Salla Maijala päättää työvuoronsa akuuttigeriatrialla, hän tietää, että asiat hoituvat. Kollegoiden osaamiseen voi luottaa.  Samalla on huikea tunne siitä, että porukalla tehdään työtä, jolla on merkitystä.

Sairaanhoitaja Salla Maijala on työskennellyt geriatrian parissa vuodesta 2014.

Akuuttigeriatrian sairaanhoitaja Salla Maijala teki aikoinaan toisenlaisen valinnan kuin opiskelukaverinsa. 

-Muistan sairaanhoitajaopintojen ajalta tilanteen, jossa opettaja puhui tunteen palolla gerontologiasta, mutta opiskelijat selailivat läppäreillään ihan muuta, näin miten ketään ei kiinnostanut. Mieleeni nousi ajatus: Jos mä en tee tätä, niin kuka tän tekee! Tuli olo, että ala puhuttelee minua.

Parinsadan opiskelijan ryhmästä vain neljä valitsi gerontologian.

-Päivääkään en ole katunut, kertoo Maijala, joka on työskennellyt gerontologian parissa vuodesta 2014.

Tällä hetkellä Maijala opiskelee työn ohella sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen ylempää amk-tutkintoa, ja hänen on tarkoitus valmistua keväällä 2022. Opinnäytetyössään hän tutkii oman työpaikkansa muutosjohtamista.

Hoidossa olevat ovat yli 65-vuotiaita.

Eroon pyöröovi-ilmiöstä

Geriatrisessa hoidossa olevat ovat yli 65-vuotiaita. Taysin akuuttigeriatrisella osastolla on 26 paikkaa. Potilaat tulevat usein Acutasta, ja heidän hoitonsa jatkuu joko kotona, palveluasumisyksikössä tai kuntoutusosastolla. Keskimääräinen hoitojakso on 8 vuorokautta.

-Akuuttityö on hektistä. Samassa vuorossa tulee uusia potilaita ja lähtee aiemmin tulleita, ja potilaiden vointi voi äkillisesti muuttua. Työ vaatii hyvää ammattiosaamista ja korkeaa etiikkaa.

-Iäkkäitä ihmisiä kuljetetaan paljon eri hoitoyksiköiden välillä, ja henkilö voi joutua sairaanhoidon kierteeseen. Haluaisin pysäyttää tuon pyöröovi-ilmiön, haluan että potilas saa avun.

Akuuttigeriatrian osastolla potilaalle tehdään laaja-alainen geriatrinen arvio ja jatkohoito suunnitellaan moniammatillisessa tiimissä.

Työtä yhdessä ja ammattitaidolla

Majala arvostaa osastonsa ammattitaitoisia kollegoja ja tiimin hyvää henkeä.

-Työporukalla on täällä hyvä olla, ja ihmiset ovat motivoituneita tekemään työnsä hyvin. Työvuorosta lähtiessäni uskallan jättää potilaan kenelle tahansa, sillä voin luottaa kollegojen osaamiseen.

Joskus epäillään työn olevan lähinnä vaippojen vaihtoa ja potilaiden kääntämistä. Maijala korjaa ennakkoluulon.

-Meidän ydinosaamistamme on geriatrinen arviointi ja akuutin hoidon antaminen. Vaipanvaihto ja vuodepesut kuuluvat työhön, mutta se vie päivästäni vain murto-osan, muun ajan teen ihan muuta.

Työhön kuuluu esimerkiksi lääkejako ja annostelu, vitaalielintoimintojen tarkkailu, lääkärikierrolle osallistuminen, jatkohoidon suunnittelu ja kirjaaminen, suonensisäinen lääkehoito, katetrointi, haavanhoito sekä tietysti potilaan avustaminen.”

-On tärkeää saada tehdä työnsä oikein. Stressaantuisin, jos en voisi toteuttaa hoitotyötä oman etiikkani mukaisesti. Tämä asiakasryhmä on hyvin hauras, ja heidän täytyy voida luottaa hoitajan etiikkaan.

Osaamisen lisäksi Maijala arvostaa työyhteisön tasa-arvoisuutta.

-Lääkärit, hoitajat ja muut ammattilaiset jakavat yhteisen kahvihuoneen, ja ihmisiä on helppo lähestyä.

Hoidon lisäksi hoitoon liittyvien tietojen kirjaaminen on tärkeä osa työtä.

Paperihommista on tullut digitaalisia

Yksi osa hoitoa ja potilasturvallisuutta on hoitoon liittyvien tietojen tallentaminen potilastietojärjestelmään. Monet hoitoon liittyvät kirjaukset voidaan tehdä kännykällä heti potilaan vuoteen äärellä. Aikaa säästyy, ja virheiden mahdollisuus pienenee.

- Digitalisaation kehittyessä paperikirjausten ja erillisten tallennusten aiheuttama tuplatyö on vähentynyt.

Paula Pasanen