Joustavat työvuorot lisäävät työhyvinvointia gastroenterologian osastolla
Karoliina Rosendahlin työvuorot Tays Keskussairaalan gastroenterologian osasto ykkösellä joustavat niin, että sairaanhoitaja pääsee useana päivänä viikossa hevosharrastuksensa pariin.
Kun Karoliina lähtee aamulla potilaiden luokse, hänelle on mukanaan kärry, jossa on mukana lääkkeet ja hoitotarvikkeita.
© Opa Latvala
Klo 5.40
Herään ja napsautan kahvinkeittimen päälle. Syön kaksi ruisleipää ja juon kahvia, samalla luen uutisia ja selaan Facebookia läppäriltä.
Klo 6.20
Lähden töihin hyvissä ajoin. Huikkaan sitä ennen pojalleni, että hän alkaa heräillä. Työmatkani kestää kävellen kymmenen minuuttia.
Klo 7
Kirjaudun työpaikan järjestelmään ja luen koneelta raportin. Tarvittaessa voin kysyä yöhoitajalta lisätietoa esimerkiksi jonkin potilaan voinnista.
Tarkistan, keiden potilaiden hoidosta vastaan vuorossani. Jos joku on erityisen huonokuntoinen, käyn hänen luonaan heti. Tämän jälkeen laimennan suonensisäiset antibiootit käyttövalmiiksi ja haen potilaiden lääkkeet lääkehuoneesta.
Kahvi aloittaa Karoliinan päivän. Hän juo ennen töihin lähtöä pari kupillista ja usein kupillisen työpaikalla vuoron alussa.
© Opa Latvala.
Tukea ja tsemppiä potilaille
Klo 8
Lähden potilaiden luokse mukanani kärry, jossa on valmiina lääkkeet ja hoitotarvikkeita. Jaan lääkkeet ja tarvittaessa herättelen potilaat aamupalalle. Vaihdan kuulumisia potilaiden voinnista ja tarkistelen samalla, että esimerkiksi kanyylit toimivat. Sovimme alustavia suihkuaikoja. Kirjaan koneelle potilastietoja.
Tilanteet vaihtuvat työssäni nopeasti. Oma selviytymiskeinoni hektisyyttä vastaan on huumori: käytän sitä usein kollegoiden – ja toisinaan potilaidenkin – kanssa.
Klo 9
Kierrän lääkärinkierron mukana ne potilaat, joiden hoidosta vastaan. Kirjaan koneelle ylös, mitä lääkärinlausunnot merkitsevät oman työni kannalta. Kirjauksena voi olla esimerkiksi tavoite siirtyä suun kautta annettaviin lääkkeisiin, kivun seuraaminen, verikokeiden ottamisen tilaaminen tai aktiviinen liikkumisen aloitus.
Klo 9.45
Eräällä potilaalla on tulehduksellisen suolistosairauden takia poistettu paksusuoli ja asennettu ohutsuoleen avanne. Hän opettelee sidosvaihdon tekemistä, missä autan. Sitä ennen suihkutan potilaan.
Tarkistan leikkaukseen odottavan potilaan nesteytyksen tilanteen. Tsemppaan häntä samalla, jotta hän jaksaa odottaa vielä muutaman tunnin. Silmäilen käytävällä kulkiessani, että hätäuloskäyntien edessä ei ole mitään, koska olen osastomme turvallisuusyhteyshenkilö.
Klo 11.30
Haen henkilöstöravintolasta lounaaksi perunamuusia, jauhelihapihvejä ja salaattia. Syön ruoan osaston taukohuoneessa.
Vahvuutemme on tiimityö
Ilo ja huumori ovat läsnä Karoliinan työssä, vaikka päivät olisivat kiireisiä. Karoliina tapaa potilas Simo Hännisen.
© Opa Latvala
Klo 12
Autan työkaveriani juuri leikkauksesta osastollemme tulleen potilaan hoitamisessa. Meillä on hyvä henki ja vahvuutemme on tiimityö. Emme jätä ketään yksin, vaan tarjoamme ja pyydämme usein toisiltamme apua. Tämä on tärkeää, sillä osastomme potilaat vaativat yleensä paljon hoitoa.
Keskustelen edellispäivänä leikkauksessa olleen potilaan kanssa, miksi hänen on tärkeää jaloitella jo muutama askel. Vien toiselle potilaalle lisää lääkettä ja tarkistan, että virtsaa on tullut katetriin.
Klo 12.45
Mittaustulokset kirjataan työpuhelimen sovellukseen.
© Opa Latvala
Teen vitaalikierroksen minulle nimettyjen potilaiden luona. Havainnoin potilaita, tyhjentelen katetri- ja avannepussit ja tarkistan leikkaushaavojen sidokset. Mittaan muun muassa verenpaineet, lämmöt, hapetuksen ja kirjaan ne työpuhelimeni sovellukseen. Ohjelma antaa jokaiselle potilaalle ns. EWS-pisteet, mikä kertoo voinnista.
Osa ammattitaitoani on osata reagoida muutoksiin tarvittaessa nopeasti. Nyt eräällä potilaalla on korkea syke ja hän hapettuu huonosti, joten konsultoin lääkäriä, joka lupaa tulla katsomaan potilasta.
Ennen työpäivän päättymistä teen kirjauksia koneelle. Se vie aikaa, mutta on tärkeää ja on sekä potilaan että työntekijän turva. Teen myös eräälle potilaalle hoitajan yhteenvedon, joka lähtee hänen mukanaan jatkohoitopaikkaan.
Klo 14
Tarkistan, että olen tilannut tarvittavat verikokeet. Iltavuorolaiset tulevat töihin ja lukevat koneelta raportin. Minä huolehdin sillä välin, että kun kanslian kello soi, potilas saa apua. Käyn auttamassa yhden potilaan vessaan, toiselle vien lisää kipulääkettä.
Kotiin ja tallille
Hevoset ovat Karoliinalle tärkeä työn vastapaino. Ennen ratsastustunnin alkua Karoliina harjasi ja rapsutteli Bonitaa.
© Opa Latvala
Klo 14.30
Lähden töistä kotiin. Poikani on tullut koulusta. Syömme yhdessä nuudeleita ja jauhelihakastiketta ja vaihdamme kuulumiset.
Klo 16.15
Lähden tallille, ja poikani suuntaa salibandytreeneihin. Oma kouluratsastustuntini alkaa viideltä. Ennen tuntia harjaan hevosen sekä silittelen ja rapsuttelen sitä. Haluan, että saamme hyvän yhteyden ennen tuntia.
Vuorotyö on minulle rikkaus ja mahdollisuus. Omat menot on helppo huomioida työvuoroissa.
Klo 18.10
Vien hevosen karsinaan ja riisun varusteita. Kun kaikki hoitotyöt on tehty, silittelen sitä vielä hetken. Tämän jälkeen kurvaan ruokakauppaan ja haen poikani salibandytreeneistä.
Vuorotyö on minulle rikkaus ja mahdollisuus. Olen aloittanut ratsastamisen pari vuotta sitten uudelleen lapsuusvuosien jälkeen. Käyn useamman kerran viikossa ratsastamassa ja sen lisäksi minulla on hevonen, jota hoidan ja jaloittelen. Omat menot on helppo huomioida työvuoroissa, sillä saamme suunnitella ne itse. Esimies vahvistaa listat aina kolmeksi viikoksi kerrallaan.
Klo 19.15
Laitan saunan kotona lämpiämään. Selaan hetken kännykkääni ja rauhoitan tietoisesti loppuillan. Huomenna on aamuvuoro, joten on tärkeää, että uni tulee heti kymmenen jälkeen.
» Karelia sijaisena gastrolla, lue juttu
» Päätyönä hoitajien hyvinvointi, lue juttu osastonhoitaja Ninan päivästä