Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
7.9.2020

Korona vei työt ja voimat

Näyttelijä Aimo Räsänen sai kokea, ettei koronapotilaan rooliin voi valmistautua.

Aimo Räsänen sairasti koronan maaliskuussa.

Sairastuit maaliskuussa koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Millaisesta tautitapauksesta oli kyse?

Koko perheemme sai tartunnan, mutta vain minulle tuli vakavia oireita. Aluksi särki lihaksia ja olo oli kurja, sitten kuume pomppasi 40 asteeseen. Viikon verran kuume sahasi ja kärvistelin kotona särkylääkkeiden avulla, kunnes koronaan liittyvät selkeät tunnusmerkit ilmestyivät. Keuhkot kipeytyivät, hengitys muuttui pinnalliseksi ja sen tiheys nousi.

Otin yhteyttä Taysin koronapoliklinikalle, josta kehotettiin tulemaan paikalle. Jäin heti osastolle, ja minulla todettiin koronan lisäksi keuhkokuume, johon sain antibiooteista nopeasti apua. Pärjäsin lisähapella, enkä joutunut tehohoitoon.

Parina ensimmäisenä yönä tärisin kuumehorkassa kelmeässä sairaalavalossa, ja vähän pelotti. Nenästä kuului suhinaa, kun happea meni letkuista sisään. Keuhkot rutisivat kuin puristelisi paperipussia, enkä saanut unta. Kuoleman kosketusta en tuntenut, mutta jonkinlainen mahdollisuus siitä kävi mielessä. Tunne väistyi, kun olo alkoi kohentua.

Viikon kestänyt osastohoito oli laadukasta lääketieteen, hoivan ja empatian kannalta. Haluan lämpimästi kiittää kaikkia hoitooni osallistuneita.

Tiedätkö, mistä sait tartunnan?

Korona tuli vanhemman pojan mukana yliopistokampukselta Yhdysvalloista. Monet kiinalaiset ja italialaiset opiskelijat olivat juuri lomailleet kotimaissaan alueilla, joilla epidemia oli jo päällä. Eristimme tuolloin vielä oireettoman pojan omaan huoneeseensa karanteeniin, mutta me muut ehdimme altistua virukselle.

Miten toipuminen sujui?

Aluksi köpöttelin kotona heikossa kunnossa. Kävelin omalla pihalla ja pyörittelin jääkiekkomailalla tennispalloa maassa pahimpaan urheilunälkään. Voinnin parantuessa pidensin lenkkiä korttelin ympäri ja lopulta Pyynikin metsiin. Kävely oli tärkeää niin mielen kuin kropan kannalta.

Toivuin nopeasti hyvän peruskuntoni vuoksi. Viime talvena pelasin jääkiekkoa neljä viisi kertaa viikossa, eli keuhkot olivat olleet koko ajan kovassa käytössä. Kahden kuukauden kuluttua sairastumisesta aloitin jääkiekon uudelleen. Oli huojentavaa huomata, ettei tauti ollut jättänyt hengityselimiini pysyviä jälkiä, vaan olen taas hyvässä kunnossa.

Miten korona vaikutti töihisi?

Kun sairastuin, Tampereen Työväen Teatterin (TTT) näytäntökausi oli jo keskeytetty ja omat keikkani oli peruttu epidemian takia. Oli henkisesti helpompaa keskittyä sairastamiseen ilman huolia töistä. Jos näyttelijälle nousee 38 asteen kuume tavallisena flunssakautena, hän astuu silti näyttämölle, koska esitysten peruutuskynnys on korkea.

Korona aikaisti teatterin kesälomaa, ja harjoituskausi alkoi kesäkuun lopussa elokuun alun sijaan.

Mitä tulevaan syksyysi kuuluu?

Tiedossa on kiireitä; seuraavan kerran minulla on vapaata lokakuun puolivälissä. Olen mukana muun muassa TTT:n uudessa Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä -näytelmässä, Tampereen Komediateatterin Mummun saappaassa soi fox -komediassa ja tv-sarjan kuvauksissa.

Lue myös: Korona muutti Pekka Norojärven suunnitelmat

Marjaana Lehtinen