Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
12.4.2019

Gallup: Millainen on hyvä sairaala?

Uusi lasten ja nuorten sairaala avataan syksyllä 2019. Tilojen suunnittelussa on kuultu ammattilaisia ja asiakkaita. Millainen on lasten mielestä hyvä sairaala?

 1. Millainen sairaala olisi lapsille mahdollisimman hyvä?
 2. Mikä on tärkeää lapsia hoidettaessa?
 3. Mitä kivaa on jäänyt mieleen sairaalasta?

Aino Salmelin, 8, Tampere

Aino Salmelin,Tampere
 1. Hyvä sairaala on turvallinen. Kivat ihmiset tuo turvallisuutta.
 2. Lapselle pitää olla kiltti. Kerran, kun laitettiin kanyyli, lääkäri kyseli multa kaikkea, mitä kouluun kuuluu ja sellaista.
 3. Täällä on kivoja lautapelejä. Ja saan ottaa oman pupuni mukaan. Akvaariot on kanssa kivoja. Niissä on hassuja kaloja. Jotkut on ihan kiinni siinä lasissa.

Aino Laine, 10, Urjala

Aino Laine, Urjala
 1. Hyvässä sairaalassa on paljon telkkareita. Ja tutut hoitajat ja lääkärit. Tykkään myös lautapeleistä tosi paljon.
 2. On tärkeää, että lapset saadaan parannettua. Mua ei juttelu helpota. Se vain pahentaa. Sanon aina, että olkaa hiljaa. Kanyylin laittaminen ei tunnu ollenkaan, kun se laitetaan Buzzilla. Siinä on sellainen juttu, joka värisee, ja sitten kipu ei tunnu.
 3. Pellet on kivoja. Ja täällä saa syödä sängyssä. Sitä ei saa tehdä missään muualla.

Kaarina Roponen, 9, Nokia

Kaarina Roponen, Nokia
 1. Hyvässä sairaalassa on paljon värejä ja tauluja. Ne tuo tunteita lapselle, että se voi vaikka unohtaa leikkaukseen menemisen. Tauluista voi myös jutella vanhemman kanssa. Odotushuoneessa voisi olla enemmän julisteita, joista voisi lukea tietoa sairauksista.
 2. Lääkärin ei kannata kertoa, jos sattuu tosi paljon, koska silloin lapsi voi alkaa jännittää etukäteen ja sattuu vain enemmän. Lääkärin pitäisi puhua lapselle ihan suoraan silmiin. Silloin lapsi oppii itse. Jos lääkäri puhuu aikuiselle, lapsi alkaa haaveilla muuta, eikä kuule mitään. 
 3. Kalat on kivoja ja rauhoittavia. Ne on sellaisia pieniä tyyppejä, joiden tekemistä on kiva seurata. Tarrat on isommillekin lapsille kivoja. Tarrasta ei saa puhua etukäteen, koska sitten lapsi alkaa miettiä millaisia tarroja on, eikä ole perillä mistään. Kaikille samat jutut ei ole kivoja. Pellekin voi olla pelottava. Jotkut haluavat olla rauhassa ja itsekseen, toiset haluavat, että joku viihdyttää.

Lue myös juttu lasten ja nuorten sairaalasta: Kalat otetaan mukaan

Marjaana Tunturi