Hyppää sisältöön
13.11.2020

Leikkaus kuin huvipuistolaite

Linja-autonkuljettaja Mats Karlsson säikähti pahasti tullessaan työvuorosta kotiin syksyllä 2018. Nivusalueelta löytyi tyrä.

Mats Karlsson on ajanut työkseen 15 vuotta.

Tamperelainen Mats Karlsson on ajanut työkseen linja-autoa 15 vuoden ajan. Hän muistaa hyvin parin vuoden takaisen illan, jolloin tuli töistä kotiin ja tyrä oli näkyvillä.

− Säikähdin todella paljon ja menetin yöuneni asian takia. Aamulla soitin heti ensimmäiseksi työterveyteen ja sain ajan seuraavalle päivälle. Sen päivän makasin sängyssäni ja maalailin kauhuskenaarioita, sillä en tiennyt tyristä oikeastaan mitään, Mats Karlsson kuvailee.

Kun Karlsson seuraavana päivänä pääsi työterveyteen, huolikin helpottui.

− Lääkäri totesi heti, että kyseessä on nivustyrä, joka on hyvä leikata pois alta, koska olen kuitenkin vielä niin nuori. Tyrä ei kuitenkaan ollut akuutti. Sain käydä töissä ja kuntosalilla ja elää muutenkin aivan normaalisti odottaessani leikkausta. Se oli helpottavaa kuulla, hän kertoo.

Kaksi kertaa leikkaukseen, hymyssä suin

Karlsson leikattiin tähystyksessä Tays Hatanpäällä ensimmäisen kerran tammikuussa 2019. Tyrä kuitenkin uusiutui melko pian ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Karlsson hakeutui uudelleen työterveyteen keväällä 2020, ja tyrä leikattiin uudelleen avoleikkauksena syyskuussa 2020.

Kummatkin leikkaukset tehtiin päiväkirurgiassa, eikä Karlssonin tarvinnut jäädä sairaalaan yöksi. Karlsson on ollut erittäin tyytyväinen molempiin leikkauksiin.

− Leikkaukset menivät alusta loppuun hyvin. Ihmisen kohtaaminen on Taysissa vallan hienoa. Missään vaiheessa ei tarvinnut miettiä, mitäköhän seuraavaksi tapahtuu. Kaikki selitettiin ja kerrottiin etukäteen. Olen myös neulakammoinen, ja sekin ymmärrettiin hienosti, hän kiittelee.

Täysi luottamus osaavaan hoitohenkilökuntaan teki kokemuksesta Karlssonin mukaan jopa miellyttävän, vaikka leikkaukseen meneminen aina jännittävää onkin.

− Minulla oli niin tervetullut olo ja kaikki toimi niin kiireettömästi, että itsekin rauhoituin. Olen verrannut leikkausta huvipuistolaitteeseen: jotta hurjimmasta laitteesta voi nauttia, täytyy voida luottaa täysin turvakaareen. Samalla tavalla leikkaukseen mennessä täytyy luottaa täysin niihin, jotka itseä hoitavat. Silloin voi rentoutua.

Arpi on muisto eletystä elämästä

Leikkauksen jälkeen Karlsson oli neljä viikkoa sairaslomalla.

− Minut leikannut Kari Rasku kirjoitti sairaslomaa kaksi viikkoa, tikkien poistoon asti. Työssäni kaukoliikenteen bussien kuljettajana on paljon painavienkin pakettien nostamista, joten oli hyvä ottaa kuitenkin varman päälle, ja sain työterveydestä vielä kaksi viikkoa lisää sairaslomaa.

Kirurgi Kari Raskun mukaan nivustyriä leikataan Suomessa vuosittain noin 12 000. Rasku itse leikkaa nivustyriä 6−8 viikossa.

− Kuten koko Suomen leikkausmäärästä havaitsee, nivustyrä on erittäin yleinen ongelma. Se ei ole sairaus, vaan rakenneongelma. Tyrä sinänsä ei vaadi aina leikkausta, jos se ei kasva tai aiheuta kipuja. Kuitenkin fakta on, että tyrä ei itsestään ”parane”. Jos siitä haluaa eroon, se on leikattava. Ajan mittaan tyrä yleensä kasvaa ja alkaa haitata työtä, liikkumista tai harrastuksia, Rasku sanoo.

Nyt marraskuun alussa Karlsson on jo toipunut leikkauksesta täysin. Mies käy tavalliseen tapaan töissä, liikkuu ja harrastaa.

− Toipuminen on ollut sataprosenttista, eikä jälkioireita ole ollut. Oikeastaan ainut jälki leikkauksesta on enää massiivinen leikkausarpi, joka ei vaikuta mihinkään ja on vain muisto eletystä elämästä.

Karlsson kertoi sairaalakokemuksestaan lyhyesti myös Twitter-tilillään, jossa hänellä on yli 6 000 seuraajaa.

− Laitoin Twitteriinkin, että harvoin on ollut yhtä tyytyväinen olo, kun sairaalan lasku tipahtaa postiluukusta, Karlsson naurahtaa.

Monella työkaverilla on ollut samanlaisia kokemuksia, ja niitä jaettu yhdessä.

Tukea kanssakuljettajilta

Tyräleikkaukset ovat olleet puheenaiheena myös Karlssonin työpaikalla. Paljon istuville mutta myös paljon rehkiville linja-autonkuljettajille tyrä on osoittautunut melko yleiseksi vaivaksi.

− Leikkauksen myötä olen kuullut, että monella työkaverillani on ollut samanlaisia kokemuksia, ja olemme vertailleet ja puhuneet niistä työpaikalla. Esimerkiksi vanhemmat kollegat ovat voineet käydä samassa leikkauksessa 30 vuotta sitten. Toimenpide on ollut silloin aika erilainen ja leikkausarvetkin isommat.

Karlsson kiittelee kovasti työkavereiltaan saamaansa tukea. Hänen mielestään moni kuvittelee turhaan, ettei miesvaltaisella linja-autonkuljettajien alalla puhuttaisi muusta kuin autoista ja ”äijien jutuista”.

− Ennen leikkausta sain paljon tsemppiä työkavereilta. Kun menin sairausloman aikana pari kertaa käymään työpaikalla, kyselivät työkaverit heti vointiani, ja kun palasin töihin, oli ilmassa melkeinpä jälleennäkemisen riemua.

Mikä ihmeen tyrä?

  • Tyrä muodostuu, kun vatsaontelon sisältöä työntyy vatsan seinämän läpi. Yleensä tyrään tunkeutuu osa suolta. Tyrä näkyy usein pullistumana.
  • Tavallisin tyrä on nivustyrä, jonka saa elinaikanaan keskimäärin joka neljäs mies. Tyriä muodostuu usein myös navan tai vatsan etuosan alueelle.
  • Tyrät ovat usein kivuttomia, mutta ne eivät parane itsestään. Jos tyrä aiheuttaa jatkuvia ja toistuvia vaivoja, se korjataan leikkauksella. Leikkauksessa tyrän sisältö työnnetään vatsaonteloon ja tyräportti suljetaan ompelemalla tai sulamattomalla verkolla.
  • Tyrien syntymistä ei nykytiedon valossa voida ehkäistä elintavoilla tai muillakaan keinoilla.

Ida Ijäs