Hyppää sisältöön
21.3.2022

Lihavuusleikkaus mullisti Raija Raution elämän

Kun jalkaongelmat alkoivat kasaantua, Raija Rautio oli valmis lihavuusleikkaukseen. Kaikki sujui hyvin ja elämänlaatu parani.

Raija Rautio ja ruuna Allu ovat löytäneet toisensa uudelleen. "Jyrkille ja Taysin koko lihavuusleikkaustiimille erityiskiitokseni kaikesta siitä hyvästä, mitä muutos on elämääni tuonut."

On kuin pilvien päällä tanssisi, kuvaa 57-vuotias Raija Rautio oloaan. Nykyään noin 85-kiloinen Rautio on 30 kiloa keveämpi kuin isoimpina aikoinaan. Reipas pari vuotta sitten Taysissa tehty lihavuusleikkaus on saanut ihmeen aikaan.

‒ Haaveilin, että saisin vielä kymmenisen kiloa pois, mutta ei minun tarvitse olla nälkäkurki. Nyt on hyvä; ylipaino ei enää rajoita elämääni.

Rautio on työskennellyt Tampereen kaupungilla sote-puolen hallinnon tehtävissä yli 30 vuotta ja toimii tällä hetkellä varhaiskasvatuksen hallinnon koordinaattorina.

Jatkuvista kivuista eroon

Suvussa on ylipainoa, ja Rautiolle sitä oli kertynyt lukiovuosista asti. Ensimmäisen lapsen jälkeiset raskauskilotkaan eivät hävinneet.

‒ Enkä ole ollut mikään mässäilijä. Perheenä olemme aina syöneet samaa ruokaa.

Viitisen vuotta sitten Raution jalat alkoivat oireilla. Polvessa todettiin nivelrikko, jota seurasivat plantaarifaskiitin oireet ja kroonistuneet akillesjänteiden tulehdukset. Kortisonipiikit ja kipulääkkeet toivat hetken helpotuksen, mutta kävely oli silti tuskallista.

Rautio alkoi miettiä, josko painonpudotus helpottaisi jalkojen rasitusta ja parantaisi elämänlaatua. Esikuvakin oli: lihavuusleikkauksessa käynyt työkaveri oli täynnä virtaa.

‒ Olin väsynyt kipuun ja uniongelmiin. Laihduttaminen oli ollut yhtä jojoilua. Työterveyslääkärin mukaan leikkauskriteerit täyttyivät korkean BMIn ja tule-ongelmien takia.

Ensiajatuksesta noin parin vuoden kuluttua Rautio pääsi vatsalaukun ohitusleikkaukseen.

Valtaosa pärjää hyvin

Taysissa tehdään noin 150 lihavuusleikkausta vuodessa. Koronan takia jonossa on tällä hetkellä 60‒70 potilasta. Leikkauksen ikähaarukka on 18‒65 vuotta. Leikkauskelpoisuus arvioidaan ennalta.

‒ Painoindeksin pitäisi olla vähintään 40. Jos potilaalla on esimerkiksi diabetes, BMIksi riittää 30‒35. Leikkaus ei ole ensimmäinen lihavuuden hoitokeino, siksi muun muassa terveydenhuollon ohjattu laihdutusryhmä on hyvä lähtökohta, sanoo sisätautien erikoislääkäri Jyrki Taurio.

Taurion mukaan henkilöt, jotka ovat useasti onnistuneet painonpudotuksessa mutta myöhemmin lihoneet uudelleen, soveltuvat usein hyvin leikkauksen edellyttämään syömistavan muutokseen. Leikkauksella pyritään pysyvään painonhallintaan.

Toimenpide on rutiininomainen: valtaosa pärjää hyvin ja vakavia komplikaatioita on vähän. Jos leikkauksen jälkeen on vaikeuksia sopeutua, psyykkistä tukea saa konsultaation kautta. Joka kolmas leikattu voi tarvita plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.

Suitsaitsukkelaa elämää

Rautiolla on muistona viisi reikää vatsassa. Taysin henkilökunta saa kehuja: osaava porukka piti huolta alusta loppuun.

‒ Syön 6‒7 kertaa päivässä noin 2 dl:n ruoka-annoksia. Liiasta syömisestä tulee huono olo. Laimea mehu sopii paremmin kuin vesi. Lämpimät keitot ovat parhaita. Makea yököttää, ja epäilin, että minulle on tehty suklaalobotomia. Ruoka on polttoainetta, kun ennen hain sillä lohtua kipuihin.

Facebookin vertaistukiryhmästä löytyneiden tamperelaisleidien kanssa pidetään yhteyttä. Lähipiirikin on nähnyt muutoksen: jaksaminen, energia ja innostus ovat lisääntyneet. Esimerkki vaikuttaa myös niin päin, että Raution mieskin syö nykyään leipälautaselta.

‒ Ennen en taipunut autostakaan ulos, nyt sujahdan suitsaitsukkelaan. Tauolla ollut ratsastusharrastus jatkuu keveämpänä ja ehkä aloitan agilityn koiran kanssa uudelleen, kun pystyn juoksemaan vaivatta. Enää ei tarvitse ostaa partiokaupasta joukkuetelttaa, vaan kivoja vaatteita löytyy helposti.

Raijan hoitopolku

Syyskuu 2018

Työterveyspsykologin mukaan Raijan psykososiaalinen elämäntilanne, psyykkinen terveys ja motivaatio ovat asianmukaisia lihavuusleikkausta ajatellen.

Marraskuu 2018

Raija saa työterveyslääkäriltä lähetteen lihavuusleikkaukseen.

Toukokuu 2019

Lihavuusleikkausarviossa Taysissa Raijan pituus on 169 cm, paino noin 111 kg ja BMI 38.8. Hänet todetaan leikkauskelpoiseksi ja ohjataan ravitsemusterapeutille.

Syyskuu 2019

Neljä viikkoa kestävä vähäenerginen ruokavalio aloitetaan..

Lokakuu 2019

Mahalaukun ohitusleikkaus tehdään tähystämällä, kotiutus seuraavana päivänä, sairauslomaa kolme viikkoa.

Joulukuu 2019

Seurantakäynti sisätautilääkärin ja ravitsemusterapeutin luona. Mitataan kehonkoostumus. Paino on pudonnut 13 kg leikkauspäivästä.

Tammikuu 2020

Kolmen kuukauden kontrolli: syöminen kohtuullisen normaalia.

Huhtikuu 2020

Pandemian takia ryhmätapaamisen sijasta ravitsemusterapeutti soittaa. Kotipunnituksen mukaan paino on hieman alle 90 kg.

Marraskuu 2020

Vuoden kontrolli sisätautilääkärin ja ravitsemusterapeutin luona. Yleistila hyvä, paino 85 kg, BMI 29.8.

Joulukuu 2021

Kahden vuoden kontrollissa tilanne sama kuin vuotta aikaisemmin. Plastiikkakirurgin konsultaatio ja leikkausarvio roikkuvista vatsapoimuista.

Maaliskuu 2022

Abdominoplastia eli vatsan kiristysleikkaus on edessä.

´

Tarja Västilä