Hyppää sisältöön
4.12.2020

Mielenterveys- ja päihdepalvelut osaksi Taysia 

Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistyvät Tays Psykiatrian kanssa ensi vuoden alusta. Tavoitteena on parantaa niiden laatua ja saatavuutta. 

Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistyvät Taysiin.

Yhdistymisen myötä Tampereen kaupungin mielenterveyspalvelut ja osa päihdepalveluista siirtyvät Pirkanmaan sairaanhoitopiirin järjestämisvastuulle. Samassa yhteydessä yli 200 kaupungin työntekijää siirtyy sairaanhoitopiirin palvelukseen. 

– Kaupungin terveysasemilla on jatkossakin perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdetyötiimit, jotka tarjoavat perustason palvelua terveysasemilla. Esimerkiksi lievät masennukset hoidetaan kaupungin terveysasemilla, selvittää palvelujohtaja Maritta Närhi Tampereen kaupungin psykososiaalisen tuen palveluista. 

Kaupungin vastuulle jäävät myös muun muassa nuorisopsykiatrian palvelut, selviämis- ja katkaisuhoitoasema Selkis, asumispäivystys ja tukiasumisen yksikkö Tastu, päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu sekä kotiin suunnattu tuki mielenterveys- ja päihdeasiakkaille eli Konsti. 

Nopeampaa reagointia, sujuvampia hoitoketjuja 

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa mielenterveyden peruspalveluita sekä parantaa niiden laatua ja saatavuutta. 

– Kun avo- ja sairaalahoito yhdistetään samaan organisaatioon, hoitoketju tulee sujuvammaksi eikä tehdä päällekkäistä työtä. Asiakkaat pääsevät helpommin siirtymään tarpeensa mukaan oikeaan paikkaan, kiteyttää Närhi saavutettavia hyötyjä. 

Yhdistymisellä varmistetaan myös resurssien riittävyys, sillä etenkin kaupungilla on ollut vajetta psykiatreista. 

– Teemme jatkossakin tiivistä yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa, jotta palveluketjut saadaan mahdollisimman toimiviksi ja kuntalaiset saavat palvelut oikeaan aikaan oikeasta paikasta. Tavoitteena on reagoida ketterämmin kasvaviin palvelutarpeisiin, koska mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Iso organisaatio vastaa tarpeisiin paremmin niin kuin kaksi erillistä organisaatiota. 

Palveluiden paremman saatavuuden nostaa esiin myös Tays Psykiatrian toimialuejohtaja ja ylilääkäri Hanna-Mari Alanen. 

– Tilastojen mukaan Tampereella oli viime vuonna noin 101 000 käyntiä mielenterveyspalveluissa ja potilaita yli 10 000. Moni heistä on joutunut odottamaan liian kauan vastaanottoaikaa. Vaikka ajan saa hoitotakuun puitteissa kuudessa kuukaudessa, se on esimerkiksi masennuksen kanssa aivan liian pitkä aika. Muutoksella haemme sujuvuutta ja nopeutta vähentämällä byrokratiaa. Tämä ei onnistu heti tammi−helmikuussa, mutta toivottavasti ensi vuoden syksyllä tilanne on jo parempi, hän toteaa. 

Palvelujen yhdistyminen on askel kohti maakunnan laajuisia palveluita, sillä myöhemmin myös muiden Pirkanmaan kuntien palveluja voidaan yhdistää osaksi uutta palvelukokonaisuutta. Nyt mukana ovat Tampere, Orivesi, Pirkkala ja Vesilahti. 

Tipotien psykiatrian poliklinikka siirtyy Taysin alaisuuteen vuodenvaihteessa. Uusi nimi vuoden alusta on psykoosisairauksien poliklinikka. Yksikön sijainti säilyy ennallaan, mutta nimi ja puhelinnumero muuttuvat 1.1.2021 alkaen. Tipotien psykiatrian poliklinikalla hoidetaan aikuisikäisten psykoosisairauksia.

Kuvassa vasemmalta oikealle psykologi Nina Leikas, osastonhoitaja Marja Nordling, sairaanhoitaja Matilda Sahenkari ja sairaanhoitaja Milla Nousiainen.

Muutoksia palveluiden nimissä ja toimipaikoissa

Palvelujen järjestäjän muuttuminen Tampereen kaupungista Taysiksi ei juuri näy asiakkaille käytännön asioinnissa paitsi kutsukirjeiden lähettäjän vaihtumisena sekä muutoksissa toimipisteiden nimissä ja osoitteissa. 

– Suurin osa hoitosuhteista jatkuu samojen työntekijöiden kanssa kuten ennenkin, ja potilastiedot siirtyvät turvallisesti Taysin tietojärjestelmään. Olemme kuunnelleet kaupungin ja Taysin kokemusasiantuntijoita eli potilaita ja omaisia siitä, mikä nykyisissä palveluissa toimii ja mikä ei. Heidän näkökulmaansa on otettu huomioon mahdollisimman paljon, Alanen valottaa. 

Nimenmuutoksia on tiedossa, kun toimintoja integroidaan Taysin organisaatioon. Esimerkiksi Sarvikselta pois muuttava psykiatriayksikkö muuttuu Taysin mielialahäiriöpoliklinikaksi ja psykiatria- ja päihdekeskus muuttuu Taysin arviointi- ja konsultaatiopsykiatrian poliklinikaksi. Päihdekeskus tunnetaan vastedes Taysin riippuvuuspoliklinikkana. Matalan kynnyksen ensiohjauspoliklinikka Ensio säilyy entisellä nimellään. 

Myös asiointipisteet muuttuvat. Tällä hetkellä Sarviksen tiloissa Hatanpäänkatu 3:ssa toimivat palvelut siirtyvät uusiin tiloihin Hallituskatu 14–16:een. Vanhoista tiloista luovutaan sisäilmaongelmien vuoksi. 

Marjaana Lehtinen