Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
1.9.2020

Miksi en auttaisi? Henri luovutti siittiöitään lapsettomuudesta kärsiville

Kolmekymppinen Henri oli alkanut haaveilla lapsista ja pohtia lapsettomuuden problematiikkaa. Uutiset hedelmöityshoidoista herättivät kiinnostuksen ryhtyä siittiöiden lahjoittajaksi. Heille, jotka haluavat vanhemmaksi, pitäisi antaa kaikki mahdollisuudet, kertoo Henri.

Siittiösolujen luovuttajat mahdollistavat lasta kaipaavalle unelman toteutumisen.

Syntyvyys on Suomessa laskenut roimasti. Esimerkiksi Taysissa syntyi vuonna 2014 noin 5337 lasta, kun vuonna 2019 vauvojen määrä oli enää 4302. Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan hoidoista syntyy vuosittain noin 450 lasta. Vuoden 2019 lopusta lähtien julkinen terveydenhuolto on tarjonnut lapsettomuushoitoja myös naispareille sekä itsellisille naisille.

-Heille, jotka haluavat vanhemmaksi, pitäisi antaa kaikki mahdollisuudet. Ja heitä jotka eivät halua, ei ole syytä soimata. On hyvä, että ihminen voi valita, kertoo Henri.

Lahjoittamalla voi auttaa unelmien toteutumista

-Vanhemmuus on kaunis ja ihana asia, ja hedelmöityshoidoilla syntynyt lapsi on varmasti suunniteltu ja toivottu. Kun minä ja muut lahjoitamme siittiöitä, autamme vanhemmiksi haluavia.

Ylen ja Aamulehden artikkelit lahjasoluista ja hedelmöityshoidoista herättivät Henrin mielenkiinnon ryhtyä lahjoittajaksi. Kolmekymppinen Henri oli alkanut itsekin haaveilla lapsista ja pohtia lapsettomuuden problematiikkaa.

-Ymmärsin, että jossain tarvitaan apua ja että perusterveenä miehenä minä pystyn sitä antamaan. Miksi en auttaisi, tuumi Henri.

Ennen lahjoitusta siittiösolut analysoidaan. Kuvassa siittiösoluja mikroskooppitarkastelussa.

Mutkaton ja asiallinen prosessi

Luovuttajaksi voi hakeutua ottamalla yhteyttä Taysin verkkosivujen kautta tai soittamalla lahjasoluhoitajalle. Siittiöitä voi lahjoittaa 20–45 -vuotias terve ja terveitä elämäntapoja noudattava mies, jonka suvussa ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia.

-Ennen kuin minut hyväksyttiin luovuttajaksi, otettiin verikokeita ja siittiöiden laatu testattiin. Sain siis vahvistuksen, että olen kykeneväinen saamaan lapsia. Se oli tietenkin ilouutinen, hymyilee Henri.

Noin kuuden viikon ajan Henri kävi 1-2 kertaa viikossa Taysin hedelmöityspoliklinikalla, Fimlabin siemennestelaboratoriossa luovuttamassa siittiöitä.

Luovuttaja saa käyttöönsä viihtyisän huoneen.

-Seksuaalisuudesta keskusteluun tai itsetyydytykseen ei liitetty häveliäisyyden kuperkeikkoja, käynnit olivat mutkattomia ja asiallisia.

Prosessiin kuuluen Henri tapasi myös psykologin.

-Se oli antoisa keskustelu. Pohdimme esimerkiksi sitä, miten asiasta kertoisi joskus mahdollisesti omille lapsilleen.

Hedelmöityshoitolain mukaan 18 vuotta täytettyään lapsi voi halutessaan saada selville luovuttajan henkilöllisyyden, oikeutta tähän tietoon ei ole lahjasolujen saajalla tai luovuttajalla. Lahjasolun saava henkilö saa tietää luovuttajasta ainoastaan silmien ja hiusten värin sekä pituuden. Luovuttajalla ei ole mahdollisesti syntyvään lapseen mitään velvollisuuksia eikä oikeuksia.

-18 vuoden päästä joku saattaa soittaa ja haluta tietää millainen ihminen minä olen. Ei se ajatus kamalia tunnemyräköitä herätä, kerron ihan mielelläni, mitä hän mahdollisesti haluaa kuulla.

Lahjoittajia tarvitaan lisää

Lapsen hankkiminen tai saaminen ei ole nykyään itsestäänselvyys.

Treffeillä käydessä ja muissakin yhteyksissä olen keskustellut siitä, miten kumppanin löytäminen on nykyään ongelmallista. Kuulen paljon kohtaamattomuudesta, ei löydy sellaista, jonka kanssa hankkisi lapsia, kertoo Henri.

Osa naisista päätyykin hankkimaan lapsen itse.

-Kun samaan aikaan julkisella puolella aloitettiin sekä naisparien että itsellisten naisten hoito, on lähetteitä tullut runsaasti, ja siittiöiden tarve on huomattavan suuri. Lahjoittajia tarvitaan koko ajan lisää, kertoo kätilö Heidi Hult Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalta.

-Olemmekin äärimmäisen kiitollisia kaikille jo tähän mennessä yhteyttä ottaneille ja sukusolujaan luovuttaneille, Hult jatkaa.

Sukusolujen luovuttajille maksetaan hedelmöityshoitolain mukainen korvaus aiheutuneista kuluista.

-En tiennyt korvaussummaa, kun läksin hommaan, joten minulle se ei ollut merkityksellistä. Tärkeämpää oli auttaminen.

Lahjoittaja saa itse päättää saako lahjoitussiittiöitä käyttää heteropariskunnille, naispareille vai myös itsellisille lasta toivoville naisille. Henri ei asettanut siittiöiden käytölle mitään rajoitteita.

Juttuun on muutettu luovuttajan nimi anonymiteetin suojaamiseksi.

Luo lisätietoja luovuttamisesta

Paula Pasanen