Hyppää sisältöön
5.12.2018

Miksi otan influenssarokotuksen? – Neljä taysilaista kertoo

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Taysissa työskentelevät ammattilaiset kertovat, miksi he haluavat ottaa influenssarokotuksen joka vuosi.

Tiina Syrén, sairaanhoitaja:

Tiina Syrén

”Olen hyvin pro rokote -henkinen, ja minulla on useita syitä ottaa influenssarokotus. Ensinnäkin sairastan itse astmaa, ja olen sen vuoksi ottanut rokotuksen vuosittain 17-vuotiaasta saakka. Sikainfluenssaepidemian aikaan sairastuin itsekin. Tauti oli kokemus, jota en toivoisi pahimmalle vihamiehellekään. Lisäksi läheiselläni on relapoitunut rintasyöpä, minkä vuoksi koko perheeni suojataan rokotuksella. Myös lapseni ovat aina saaneet rokotteet.

Kolmas syy liittyy luonnollisesti työympäristööni. Työskentelen hematologisella osastolla, ja täällä hoidetaan muun muassa leukemiapotilaita, joiden vastustuskyky on huono. Rokotus on pieni teko, jolla voi suojata toisia. Työssäni olen konkreettisesti nähnyt, millaista on, kun influenssaepidemia iskee osastolle. Sen myötä oppii ymmärtämään, kuinka tärkeä rokotus on.

Olen itse osastomme rokotusyhdyshenkilö. Se tarkoittaa, että rokotan työtovereitani, jos heidän on hankala osallistua työterveyden järjestämiin rokotuksiin. Tänäkin vuonna olen rokottanut miltei kymmenen työkaveriani.”

Pirre Miettinen, sairaalahuoltaja:

Pirre Miettinen

”Minulle on selvä asia, että otan rokotteen.  Työskentelen teho-osastolla ja sisätautien päivystysosastolla. Molemmilla osastoilla hoidetaan vaikeasti sairaita ihmisiä, joille influenssa voi olla tosi vaarallinen. Influenssakaudella sisätautien päivystysosastolla on usein influenssapotilaita, ja olen nähnyt, kuinka voimakas epidemia voi olla.

Rokotus on paras tapa ehkäistä influenssaa. On välttämätöntä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, mutta koska influenssa tarttuu sekä kosketus- että pisaratartuntana, pelkkä käsihygieniakaan ei takaa riittävää suojaa. Rokotteen ottaminen on ollut meillä helppoa. On tärkeää, että se tehdään helpoksi.

Yritän itse aina asettua potilaan asemaan. Jos olisin täällä vaikeasti sairaana, toivoisin todellakin, että minua hoitava ja auttava henkilökunta on rokottautunut.”
 

Päivi Toivonen, kätilö:

Päivi Toivonen

”Influenssarokotteella suojaan perhettäni, itseäni ja potilaitani. Työpaikkani on synnyttäneiden osastolla, jossa olen jatkuvasti tekemisissä pienten vastasyntyneiden ja heidän perheidensä kanssa. Ei olisi kiva antaa perheelle syntymälahjaksi influenssatartuntaa. Vuodeosastollamme hoidetaan myös synnyttäneitä äitejä, joilla on jokin perussairaus. Influenssalta suojautuminen on heidänkin vuokseen tarpeellista.

Olen toki joskus miettinyt rokotteiden turvallisuutta, mutta luotan siihen, että asiantuntijat arvioivat tarpeellisuuden parhaiten. Sairastin itse opiskeluaikoina kausi-influenssan. Vaikka olin nuori ja terve, tauti oli todella kova paikka. Minulla meni monta viikkoa, kunnes olin taas täysin tolpillani. Voin vain kuvitella, miten kova tauti influenssa on vastasyntyneelle, ikäihmiselle, lapselle tai muille riskiryhmille.

Rokotteesta on toisinaan tullut pientä lämpöä tai nivelkipuja, mutta valitsen mieluummin ne kuin itse influenssan sairastamisen.”

Hanna Raunio, syöpätautien erikoislääkäri:

Hanna Raunio

”Olen kaksi kertaa sairastanut influenssan. Jälkimmäinen kerta oli aikuisiällä, ja sen jälkeen kesti kaksi kuukautta, että keuhkoni olivat täysin toipuneet. Silloin päätin, että en koskaan enää jätä rokotusta ottamatta.

Olen sekä työssäni että vapaa-ajallani paljon tekemisissä ihmisten kanssa, ja rokote suojaa minua ja tapaamiani henkilöitä. Työskentelen vuodeosastolla, jossa hoidetaan syöpää sairastavia. Monet heistä ovat infektioherkkiä. Tässä työssä haluaa potilaille hyvää, joten olisi kamalaa olla tartuttaja.

Lääkärit suhtautuvat rokotuksiin aika myönteisesti. Luulen, että se liittyy koulutukseemme, joka tarjoaa hyvää perustietoa rokotuksista, niiden riskeistä ja hyödyistä.

Itse näen niin, että olemme etuoikeutettuja, kun saamme influenssarokotteen joka vuosi ja sen ottaminen on tehty helpoksi.”

Anni Vähälä