Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
8.6.2022

Noora Toivo synnytti esikoisensa hoitajien lakon aikana

Raskaus ja synnytys eivät olleet helpoimmasta päästä, mutta vauva on sydänten keskipiste. Toivo nauttii nyt täysillä vauva-arjesta.

Taysin henkilökunta ja erityisesti synnytyksessä mukana ollut kätilö saavat Toivolta kiitosta.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Nakke, Nakkimaakari, Maitoholisti, Mini, Bebe, Kaveri ja Minimangusti.

‒ Sisko ehdotti Toivoa. Yksi ainakin on varmaa: hän on ihana, söpö ja täydellinen! Olo on ihan höppänän rakastunut, kuvaa tamperelainen Noora Toivo huhtikuun lopussa.

Vatsassa bileet öisin

Raskausaikana ei vaivoilta vältytty. Toivo kärsi pahoinvoinnista ja närästyksestä, kunto huononi ja sykkeet nousivat, suolistosairaus paheni, vatsalihakset kramppasivat ja hajuherkkyys lisääntyi.

‒ Ensin oksetti kahvin tuoksu, sitten jopa vesikin. Kaikenlaista kerrottiin: ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen helpottaa, suolistosairaudet paranevat ja pojan raskaus on aina helppo. Meni kolme kuukautta ja sama jatkui. Tosin mitään sellaista ei tapahtunut, mitä en olisi kestänyt.

Vatsassa odottava Mini pisti kovimmat bileet pystyyn yön ja aamun välillä. Unet jäivät vähiin. Toivo kertoi Instagramissa, että järjettömän kokoisesta mahasta oli iloakin: se toimi kätevänä pöytänä ruualle ja tarvittaessa kännykkätelineenä.

‒ Mutta mihinkään myytteihin en enää usko. Jos lapsia tulee lisää, olen täysin avoimin mielin.

Kätilöt pitivät huolta

Toivo ja hänen puolisonsa saapuivat Taysiin myöhään huhtikuisena sunnuntaina.

‒ Etukäteen jännitti, näkyykö hoitajalakko. Entä jos tulee komplikaatioita tai virhearvioita? Urheilu on kuitenkin opettanut entiselle aitajuoksijalle sen, että tuleva kisa on pakko sulkea päästä pois, jotta jännitys, ahdistus ja pelkotilat eivät saa valtaa. Se oppi toimi hyvin myös tässä tilanteessa.

Lakko ei vaikuttanut. Peräti 27 tuntia kestäneen synnytyksen aikana Toivosta piti huolta useampi kätilö.

‒ Synnytyksessä mukana ollut kätilö oli toiminut ammatissaan jo 30 vuotta. Hän oli kuunteleva ja sydämellinen. Henkilökunnasta on pelkkää hyvää sanottavaa, ja kun sain kivunlievitystä, kokemus ei ollut niin paha kuin alussa tuntui.

Maailmaan pullahti 52-senttinen ja 3,4 kiloa painava pienokainen. Tosin jälkeenpäin huomattiin vauvan solisluun murtuneen. Toivo toipui pelästyksestään kuullessaan, että solisluu paranee itsestään, kunhan sitä vain varoo.

‒ Ajattelin, ettei sitten enää ainakaan kahteen vuoteen tätä samaa. Asia unohtui nopeasti ja nyt olisin jo valmis vaikka kymmeneen uuteen vauvaan.

Toivo joutui viettämään viisi päivää potilashotellissa, sillä kotiutumispäivänä vauvan paino oli laskenut. Ongelmia oli sekä äidin maidontuotannossa että vauvan imemisessä. Kotiin päästiin kuitenkin seuraavana viikonloppuna.

Olen iloinen veronmaksaja, ja hoito on ollut aina hyvää, kertoo Toivo.

Julkiselle peukkua

Tays-kokemuksia on kertynyt aikaisemmiltakin vuosilta. Muutama vuosi sitten, aktiivisen aitajuoksu-uran aikana, Toivon akillesjänne putsattiin Taysissa. Leikkaus sujui hyvin. Silloinenkin hoitohenkilökunta saa kehuja. Sairaalassa on hoidettu myös niin mononukleoosia kuin munuaisiin asti yltänyttä virtsatietulehdusta, joka antibioottiresistenssin vuoksi vaati suonensisäistä lääkitystä.

Toivo on ottanut kantaa julkiseen terveydenhuoltoon muun muassa Instagramissaan, kun häneltä kyseltiin, otetaanko vauvalle terveysvakuutus.

− En aio ottaa vakuutusta, sillä haluan käyttää julkisia palveluita. Olen iloinen veronmaksaja, ja hoito on ollut aina hyvää. Yksityisellä puolella verovarat vuotavat ulkomaille.

Somejuoksua ja managerointia

Entinen aitajuoksija jatkaa joulukuussa töitään Yle Urheilun ensimmäisenä sometoimittajana. Pestissä hän ehti toimia 1,5 vuotta ennen äitiyslomaansa.

Yle-työn lisäksi Toivo on seitsenottelija Maria Huntingtonin manageri.

Yksi unelma on hautumassa: haave kirjan kirjoittamisesta. Toivo on jo kirjoittanut tarinaa äidiksi tulemisesta. Kustantajan ovea ei ole vielä koputeltu, sillä nyt keskitytään vauva-arkeen.

‒ Arki sujuu: minä johdan tissitiimiä ja lapsen isä kakkatiimiä. Vauva-aika menee nopeasti ohi, eikä lapsuusaikaa voi elää uudestaan. Tosin vaaran merkkejä on ilmassa, sillä lapsen isä ilmoitti, ettei Mini saa koskaan muuttaa kotoa pois.

Juttu on julkaistu Taysin Elämän tähdet -lehdessä 2/2022.

Tarja Västilä