Päätyönä hoitajien hyvinvointi
Nina Törmänen työskentelee Tays Keskussairaalan gastroenterologian osasto kakkosen osastonhoitajana. Nina tuntee onnistuneensa työssään, kun hoitajat voivat hyvin.
Osastonhoitaja Nina Törmänen ja vastuuhoitaja Heini Nurmi katsastavat osaston tilanteen.
© Opa Latvala
Klo 5.20
Herätyskelloni soi. Juon aamukahvin ja katson työsähköpostini. Jos osastolla on tapahtunut yön aikana jotakin erityistä, soitan töihin ajaessani yövuorolaisille, jotta voimme käsitellä asian heti.
Klo 7.30
Avaan työhuoneeni tietokoneen ja menen osaston kansliaan kartoittamaan aamun tilanteen. Tärkein työparini on vastuuhoitaja, joka vastaa yksikön potilassijoittelusta ja päivittäisen potilastoiminnan organisoinnista. Tänään vastuuhoitajana on Heini Nurmi, jonka kanssa käyn läpi osaston tilanteen: tulijat, lähtijät, potilaiden hoitoisuuden, miehityksen ja henkilöstön fiiliksen.
Jos joku hoitajista on sairaana, varmistan, että tilalle on saatu paikkaaja. Mikäli näin ei ole, selvittelen asiaa. Teen päivittäin työvuorojärjestelyissä yhteistyötä eri osastojen kanssa.
Päivään kuuluu sähköposteja, työvuorojärjestelyjä, etäkokouksia.
© Opa Latvala
Esimies kannustaa ja ohjaa
Klo 8.15
Suurin osa työajastani kuluu henkilöstön kanssa tehdyn työn lisäksi tietokoneen äärellä, ja osallistun lähes joka päivä yhteen tai kahteen kokoukseen. Niin tänäänkin. Avaan Teamsin, jossa alkaa osastonhoitajien ja ylihoitajien palaveri.
Esimiehen on toisinaan yhteensovitettava monenlaisia asioita. Toisaalta on kannustettava ja huolehdittava henkilöstöstä, toisaalta on puututtava ja ohjattava. Lisäksi vastaan esimiehenä ylemmän johdon linjausten perusteluista henkilöstölle ja linjausten soveltamisesta käytäntöön juuri meidän yksikössämme.
Klo 10.00
Vastailen puhelimeen ja sähköposteihin. Hyväksyn lyhyitä sairauslomia ja puollan opintovapaahakemusta, jonka lähetän päätettäväksi ylihoitajalle.
Osaston erikoislääkäri Anne Antila koputtaa ovelleni. Käymme läpi, miten käytännössä kannattaa toimia, jotta jokaisella potilaalla on verivaraus olemassa koko osastolla olon ajan siltä varalta, että tarvittaisiin uusintaleikkausta. Osastomme hygieniavastaavan Mari Hautala kanssa pohdimme, miksi osastollamme näyttää kuluvan käsidesiä tavallista vähemmän, vaikka käytännöt eivät ole muuttuneet.
Ninan huoneen ovi on aina auki henkilöstölle.
© Opa Latvala
Klo 11.00
Pyörähdän kansliassa. Tutkimme vastuuhoitajan kanssa vihreästä kirjasta työvuoroja. Yhdellä hoitajistani on lapsi kipeänä kotona, eikä hän pääsee seuraavan päivän työvuoroonsa. Selvitän, onko toisilla gastroenterologian osastoilla vapaana ns. sissivuorolaista, joka voisi tulla tekemään kyseisen vuoron.
Kyselen henkilöstöltä, miten lounastauot sujuvat. Meillä on tällä hetkellä käytössä poikkeuksellisesti kaksi erillistä taukotilaa, jotta pystymme noudattamaan taukoihin liittyviä koronarajoituksia. Kontaktien määrä on tärkeä minimoida, mutta arjen on oltava hoitajien kannalta sujuvaa, eikä esimerkiksi tauolle pidä joutua jonottamaan.
Osastonhoitajan tehtävässä tärkein tehtäväni on olla hoitajilleni läsnä oleva lähiesimies. Huolehdin siitä, että hoitajilla on parhaat mahdolliset edellytykset hoitaa potilaita. Yksi tärkeimmistä asioista on luottamus sekä työyhteisön kesken että henkilöstön ja esimiehen välillä.
Klo 11.30
Pidän tauon ja menen kollegan kanssa kahville pääaulan uuteen kahvioon.
Haetaan oikeita tyyppejä ja oikeaa asennetta
Klo 11.50
Teen hetken kesän lomasuunnittelua ennen kuin pidän työhaastattelun. Teen toimivalinnat yhdessä ylihoitajien kanssa, mutta sijaisten rekrytointi on vastuullani kokonaan. Tällä hetkellä haemme kesäsijaisia, ja haastattelen Porista Tampereelle muuttanutta kokenutta sairaanhoitajaa.
Etsin rekrytoidessani ensisijaisesti oikeita tyyppejä ja oikeaa asennetta. Potilaat vaativat osastollamme paljon hoitoa ja vastaan tulee usein yllättäviä tilanteita, joissa on pystyttävä toimimaan häkeltymättä. Tarvitaan myös ahkeruutta ja paineensietokykyä. Haastavan työn vastapainoksi meillä on tarjota avoin työyhteisö ja tiivis yhteishenki.
Klo 13.00
Huoneeni ovi on aina auki henkilöstölle. Haluan olla kuunteleva ja oikeudenmukainen esimies. Hoitajat ovat parhaita työnsä asiantuntijoita, ja kuuntelen herkällä korvalla ideat esimerkiksi eri työvuoroja koskevista työtehtävistä.
Kehityskeskustelut ovat yksi tärkeimmistä työkaluistani henkilöstön johtamisessa. Tänään käyn yhden keskustelun. Siihen on varattu aikaa 1,5 tuntia, sillä on tärkeää, että hetki on kiireetön. Käymme läpi hoitajan työssä suoriutumista, onnistumisia, tavoitteita ja hoitajan koulutustoiveita.
Unelmatyötä tekee suurella intohimolla
Klo 14.45
Käyn vielä kerran kansliassa ja valvontahuoneessa. Varmistan, että yön ja seuraavan päivän miehitys on kunnossa. Tunnelma osastolla on hyvä ja kansliasta kuuluu iloista naurua, kun lähden sieltä pois.
Vaatteet vaihdetaan pukukopeilla.
Klo 15.20
Vaihdan vaatteet pukukopeilla ja lähden parkkihalliin hakemaan autoani.
Olen unelmatyössäni, ja teen sitä suurella intohimolla. Tunne työn merkityksellisyydestä ja taito rajata työ- ja vapaa-aika erikseen auttavat jaksamaan työssäni. Tulen joka aamu töihin hyvällä mielellä.
»Lue myös: Sairaanhoitaja Karoliina Rosendahlin päivä gastroenterologian osastolla
»Lue myös: Sijaisuus Taysissa tuo uutta osaamista ja ihania työkavereita - Karelia sijaisena gastrolla
Haemme osastonhoitajia ja sairaanhoitajia - katso avoimet paikat