Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
10.11.2020

Palkitseva päivä leikkaussalissa 

Plastiikkakirurgian apulaisylilääkäri Ilkka Kaartisen työpäivistä yksikään ei ole samanlainen. Syyskuisena tiistaina Kaartisella oli leikkauspäivä, ja syövän läpikäynyt kuusikymppinen nainen sai uuden rinnan. 

klo 6  

Herätys. Lähden koiran kanssa aamulenkille raittiiseen ilmaan. 

klo 6.40  

Nautin aamupalaksi kupin teetä ja mysliä. 

klo 7.10  

Saavun sairaalaan ja tapaan ensimmäisen leikkauspotilaani. Hän on 41-vuotias nainen, jolle tehdään keloidin eli arpikasvaimen poistoleikkaus paikallispuudutuksella molemmista korvalehdistä. Käymme potilaan kanssa leikkauksen läpi, puhumme jatkohoidosta ja sovimme samalla kontrollikäynnit. Olen tavannut potilaan jo aikaisemmin poliklinikalla, joten tapaaminen on lyhyt. 

Pyrin aina mahdollisuuksien mukaan itse leikkaamaan poliklinikalla tapaamani potilaat. 

klo 7.50  

Kokoonnumme plastiikkakirurgian klinikan aamupalaveriin. Me tiimin kaikki paikalla olevat lääkärit olemme fyysisesti samassa tilassa − nykyisellään suurin osa on mukana palaverissa etänä koronaviruspandemian vuoksi. Palaverissa käymme läpi osastolla olevat potilaat, leikkausta odottavat päivystyspotilaat ja muut akuutit asiat.   

Kaartinen valmistautuu leikkaukseen.

klo 8.15  

Päivän ensimmäinen leikkaus alkaa. Aamutuimaan tapaamani potilaan arpikudos saadaan leikattua onnistuneesti paikallispuudutuksella. Potilas pääsee heti leikkauksen jälkeen kotiin.

klo 9  

Tapaan päivän toisen leikkauspotilaani. Hän on rintasyövän sairastanut kuusikymppinen nainen, jolle tehdään rinnan korjausleikkaus. Leikkauksessa hänelle rakennetaan täysin uusi rinta siirtämällä alavatsalta kudosta. Piirrän rintakehälle ja alavatsalle leikkaussuunnitelmat. Piirroksista näkee, miten rinta korjataan ja mistä kudos otetaan niin, että sekä rinta että vatsa tulevat kauniin muotoisiksi. Potilaan kainalosta on poistettu syöpäleikkauksen yhteydessä myös imusolmukkeet, ja hän kärsii yläraajan imunesteturvotuksesta. Tämän vuoksi aiomme siirtää leikkauksessa myös imusolmukkeita kainaloon. Katsomme CT-tutkimuksen perusteella, missä kohtaa verisuonet tulevat alavatsalle ja nivusen imusolmukkeisiin, jotta näemme, miten kieleke muotoillaan. Käymme potilaan kanssa leikkauksen kulun läpi ja keskustelemme jatkohoidosta.  

klo 9.45  

Siirryn ortopedian polille katsomaan yhteispotilasta. Taysin plastiikkakirurgia tekee paljon yhteistyötä muun muassa ortopedian kanssa. Potilas oli lähetetty Taysiin toisesta sairaalasta arvioon, sillä hänellä on säärimurtuman jälkeinen infektio luussa. Potilas tarvitsee leikkauksen, jossa infektoitunut luu korvataan ja alaraajaan tehdään pehmytkudoksen korjaus kielekkeellä. Suunnittelemme leikkauksen ajankohtaa lokakuun lopulle.  

klo 10.15  

Lähdemme kollegalääkäri Juha Kiisken kanssa kahville ja sämpylälle ennen seuraavaa isoa leikkausta.

Kahvitauko ennen leikkausta.

Usean tunnin korjausleikkaus onnistuu hyvin 

klo 10.30  

Rinnan korjausleikkaus alkaa. Suoritamme leikkauksen yhdessä Juha Kiisken kanssa. Juha hoitaa kielekkeen noston, minä teen verisuonisaumat, eli etsin vastaanotettavat suonet sekä rintakehältä että kainalosta, ja poistan kainalon arpikudoksen. Teemme mikroskooppisuurennoksessa rintalastan viereen verisuonisaumat ja imusolmukekielekettä varten kainaloon omat saumat. Leikkaus sujuu hyvin. 

Tämä niin sanottu DIEP-leikkaus on itsessään monimutkainen mutta kokeneissa käsissä erittäin luotettava leikkaus, ja meillä Taysissa suosituin leikkaustapa uuden rinnan rakentamiseksi, jos potilaalta on jouduttu poistamaan koko rinta. Mielestäni se on myös useimmille potilaille lopputuloksen kannalta paras toimenpide. Leikkaus on potilaalle turvallinen eikä sisällä suurta komplikaatioiden riskiä. Potilas jää leikkauksen jälkeen sairaalaan 3−5 päiväksi, jotta voimme seurata, miten siirteen verenkierto sujuu ja toipuminen lähtee käyntiin.  

klo 14.30  

Nautimme Kiisken Juhan kanssa myöhäisen lounaan neljä tuntia kestäneen leikkauksen jälkeen. 

klo 15  

Tutkimuskokous alkaa. Kokouksessa suunnittelemme Taysin gynekologien kanssa yhteistyötutkimusta. Tieteellinen työ kuuluu yliopistosairaalan arkeen, ja tällä hetkellä olen mukana kymmenessä meneillään olevassa projektissa. 

Tutkimuksen suunnittelua.

klo 16.15  

Käyn heräämössä katsomassa, onko rinnankorjausleikkauspotilaalla kaikki hyvin. Potilas on hereillä, ja saan kertoa hänelle, että leikkaus sujui hyvin. Tarkistan, että sykkeet kuuluvat siirteestä. 

Kaikki perheenjäsenet harrastuksissa 

klo 16.45  

Saavun työpäivän jälkeen kotiin. Syön pientä välipalaa.  

klo 17.15  

Haen tyttäreni viulutunnilta ja vien samalla koiramme vaimon vanhempien luo illaksi hoitoon, sillä kaikilla perheenjäsenillä on tänään harrastuksia.  

klo 18  

Iltaan kuuluu valmennusta kiipeilykeskuksessa.

Junnutreenit kiipeilykeskuksessa alkavat. Valmennan 9−12-vuotiaita lapsia kiipeilyssä. Valmennusryhmässäni on seitsemän lasta mukaan lukien nuorin tyttäreni. Kaikki perheemme kolme lasta kiipeilevät. Olen itse harrastanut kiipeilyä reilut kymmenen vuotta. Myös keskimmäinen lapseni on kiipeilykeskuksessa omissa treeneissään. 

klo 20  

Lähdemme kiipeilykeskuksesta, noukimme koiran takaisin appivanhemmilta ja tilaamme ruokaa mukaan ravintolasta. Vaimo saapuu kotiin samaan aikaan vanhimman tyttäremme kanssa rannikkolaivurikurssilta.  

klo 20.30  

Syömme perheen kanssa yhteisen illallisen. Meille on muodostunut harrastusten vuoksi välimerellinen aikataulu, ja syömme iltaruoan usein kahdeksan jälkeen. 

klo 21.30  

Katsomme kahden lukioikäisen lapsemme kanssa 2000-luvun alun The Wire -poliisisarjaa. 

klo 23  

Nukkumaan. 

» Lue myös muiden taysilaisten päivästä kertovia juttuja 

Jaana Kalliokoski