Hyppää sisältöön
20.4.2021

Palkitsevaa työtä kehitysvammaisten nuorten parissa

Lähihoitaja Leena Rönnberg koki jo opiskeluaikana vammaishuoltoalan omakseen. Työ nuorten kuntoutusyksikössä on palkitsevaa ja työporukassa pidetään toisista huolta.

Yhteisiin hetkiin kuuluu pelailua. Kuulokkeet auttavat aistiyliherkkiä keskittymään. © Opa Latvala

Klo 5

Herään aamuvuoroon aikaisin, tykkään tehdä aamutoimet kaikessa rauhassa. Syön aamiaisen kotona ja lähden kuudelta ajamaan Tays Pitkäniemeen.

Klo 6.40

Olen työpaikalla nuorten kuntoutusyksikössä hyvissä ajoin, vaihdan työvaatteet ja kirjaan itseni sisään jo ennen seitsemää. Samalla otan henkilöstöhälyttimen taskuun ja katson työvuoroni tiedot seinällä olevalta listalta.

Työvuorot vaihtelevat aamu-, ilta- ja yövuoroina. Vapaapäiviä on kaksi peräkkäin, ellen ole muuta toivonut. Vuorolistat tehdään yhdessä kolmeksi viikoksi kerrallaan, ja omiin vuoroihin voi vaikuttaa hyvin.

Klo 7

Osastolle tullessani nuoret yleensä nukkuvat vielä. Vakioryhmässäni on 10−12-vuotiaita pitkäaikaishoidettavia. Asiakaspaikkoja on neljä.

Yöhoitaja kertoo yön raportin ja koneelta näen, onko asiakkailla jotain akuuttia tai esimerkiksi muutoksia lääkityksessä. Kahvit juon siinä kohtaa, jos ehdin.  

Koneelta tarkastan onko esimerkiksi muutoksia lääkehoidossa.

Ennen kuin nuoret heräävät, teemme muiden hoitajien kanssa päivän työnjaon. Meillä on omassa ryhmässä kolme asiakasta, joista yksi on vierihoidettava. Jokaisella asiakkaalla on omahoitaja, mutta käytännössä kaikki hoitavat kaikkia.

Työporukassa on todella hyvä henki, avun pyytämistä ei tarvitse koskaan epäröidä. Luotan työkavereihini täysin, he ovat aina tukena ja osastonhoitajamme on ihan huippu! Haastavat tilanteet käydään jälkikäteen aina läpi yhdessä, niitä ei tarvitse jäädä yksin miettimään.

Päivän ohjelma joustaa asiakkaiden voinnin mukaan

klo 8.30

Nuoret heräävät ja syövät aamupalaa. Sitten hoidetaan muut aamutoimet, hampaidenpesu ja aamulääkkeet. Viikonloppuisin on aikaa vaikka vähän pidemmälle brunssille, arkisin asiakkailla on koulua oman kykeneväisyytensä mukaan. Joku on koko päivän koulussa, jollekin tunti koulua on sopiva määrä. 

Aamupäivällä ulkoillaan.

Klo 10

Aamupäivisin käymme yleensä noin tunnin ulkoilulla sairaalan alueella. Pitkäniemessä on iso puistoalue ja kaunis ranta. Nuoret ovat myös mielellään keinuissa ja trampoliinilla.

Päivät ovat tosi vaihtelevia, tilanteet muuttuvat nopeasti ja päivän ohjelma joustaa asiakkaiden voinnin mukaan.

Viikonloppuisin on parhaiten aikaa retkelle vähän kauemmaskin. Saatamme ottaa eväät mukaan tai käydä sairaalan autolla mäkkärillä. Joskus leivotaan tai mennään vielä iltapäivällä ulos.

Ennakoimista ja osallistamista

Klo 11

Ulkoilun jälkeen vietetään nollaushetkeä. Asiakkaat rauhoittuvat ennen lounasta.

Ennakointi on tärkeää itsetuhoisuuden ja väkivallan torjumiseksi, pyrimme estämään asiakkaiden hermostumista ja konfliktien syntymistä. Siksi päivittäisille rutiineille sekä rauhoittumiselle tekemisten välillä on varattu hyvin aikaa.

Klo 11.30−12

Asiakkaat syövät lounaan, ja sen jälkeen on lyhyt ruokalepo. Hoitajat syövät lounaansa porrastetusti samoihin aikoihin.

Klo 13

Iltavuorolaiset tulevat paikalle. Käymme läpi, miten päivä on mennyt ja onko jäänyt tehtävää illalle. Osaston kalenteriin merkitään kaikki, ja sen seuraaminen on tärkeää.

Asiakkaita kannustetaan omatoimisuuteen.

Asiakkaita osallistetaan arjen tekemiseen kunkin mahdollisuuksien mukaan, ja heitä kannustetaan omatoimisuuteen. Vaihdamme esimerkiksi lakanoita yhdessä ja pesemme pyykkiä.

Vaikka työ on välillä rankkaa, se on myös palkitsevaa ja motivoivaa. On hienoa nähdä, kun nuoret pitkäjänteisen harjoittelun jälkeen kehittyvät osaamisessaan ja omatoimisuudessaan.

Työasiat jäävät työpaikalle

Klo 14

Kirjaan päivän asiat Uranus-järjestelmään, johon kirjataan hoidontarpeet ja seurataan muun muassa asiakkaiden lääkehoitoa. Omahoitaja tekee hoitotyön yhteenvedon kuukausittain omasta hoidettavastaan. Tähän on usein sopiva aika yövuoron rauhallisina tunteina. Seitsemältä alkanut aamuvuoroni loppuu klo 15.

Klo 15.45

Kotiin tultuani syön ensin, minkä jälkeen lepäilen puolisen tuntia sohvalla. Ajattelen tarkoituksella niin, että kun lähden töistä, työasiat myös jäävät sinne. Työ on välillä henkisesti ja fyysisestikin rankkaa. Vapaa-aika on tärkeää pitää erillään työajasta.

Klo 16.15

Lähdemme mieheni kanssa viemään koiraa pitkälle lenkille. Yleensä teemme amstaffimme Hugon kanssa 8−10 kilometrin lenkin, ja sitten laitetaan sauna päälle.

Klo 22

Kun seuraavana päivänä on aamuvuoro, käyn yleensä kymmenen aikaan nukkumaan.

Vapaa-aika on tärkeä pitää erillään työajasta

Tarjolla työpaikkoja sekä koulutusta alan ammattilaisille

» Kiinnostaako sinua työ kehitysvammahuollossa? Rekrytointiasioissa ota yhteyttä rekrytointisihteeri Susanna Vuonnalaan tai laita sähköpostia TA6.Rekrytointi@pshp.fi

» Tutustu kehitysvammahuollon palveluihin

»  Sairaanhoitajan päivä autismikuntoutusyksikössä, lue Villen tarina

.

.

.

Kati Särkelä