Hyppää sisältöön
17.10.2018

Perehdytys pelastaa kesäpestin

Kollegat ovat auttaneet sairaanhoitaja Jenny Koskista. Kesätyö verisuonikirurgian osastolla on ollut hektistä mutta miellyttävää.

Kollegat ovat auttaneet kesätyössä olevaa sairaanhoitaja Jenny Koskista. Hän haluaisi jatkaa Taysissa.

Taysissa on työskennellyt kuluneena kesänä taas monta kesätyöntekijää.Työ isossa sairaalassa
kokeneiden konkareiden kanssa jännittää, ja parasta kesätyöläisten mielestä onkin kunnon perehdytys sekä kollegoilta ja muilta ammattilaisilta saatu tuki.

Jenny Koskinen hieroo käsiään yhteen astuessaan potilashuoneesta käytävälle verisuonikirurgian osastolla. Tays Keskussairaalan monet rakennukset, kerrokset ja osastot ovat alkaneet tuntua kesän aikana tutuilta.

– Osasto on pieni, mutta talo on iso. Harvinaisiin paikkoihin tarvitsen vielä hyvät koordinaatit kollegoilta, viime joulukuussa TAMKista sairaanhoitajaksi valmistunut nainen kertoo.

Jenny työskenteli opintojen aikana ja jälkeen tehostetussa palveluasumisessa. Toiseksi viimeinen harjoittelu verisuonikirurgian osastolla oli kuitenkin niin positiivinen kokemus, että hän otti kesäksi palkatonta vapaata ja haki tutulle osastolle.

– Sairaalatyö eroaa paljon työstä tehostetussa palveluasumisessa. Täällä on hektisempää. Potilaat vaihtuvat ja täällä tehdään enemmän hoitotoimenpiteitä, kuten iv-hoitoja ja haavanhoitoa.
Ensimmäisenä työpäivänään Jenny perehtyi muun muassa tietojärjestelmiin ja tiloihin. Apuna oli perehdytyskansio. Potilastyön pariin hän pääsi heti toisena työpäivänä, mutta koko ensimmäisen viikon hän sai perehtyä osastoon rauhassa ylimääräisenä hoitajana.

– Aluksi jännitti, mutta nyt tämä on itsenäistä menoa. Kollegat ovat silti tärkeä apu.
Verisuonikirurgian osastolla tehdään muun muassa puhdistus- ja ohitusleikkauksia ja amputaatioita. Jenny kertoo, että potilaat juttelevat hoitajille tunteista, joita toimenpiteet herättävät. Se, minkä verran potilaiden kanssa jutteluun on aikaa, vaihtelee päivittäin.

– Joinakin päivinä tuntuu, ettei repeä kaikkeen, vaikka mitä tekisi. Silloin pitää vain ajatella, että seuraava vuoro jatkaa siitä, mihin minä jään.

Jenny on tyytyväinen siihen, että työvuorot saa suunnitella itse, jolloin omat toiveet toteutuvat yleensä hyvin. Myös työpäivänsä sairaanhoitaja saa rytmittää haluamallaan tavalla.
– Tykkään vuorotyöstä. Voin palata syksyllä entiseen työpaikkaani, mutta mukavinta olisi jäädä tänne. Olen hakenut täältä töitä sisäisessä haussa.

Verisuonikirurgian osasto muuttaa ensi vuonna uusiin tiloihin. Jenny toivoo, että muuton myötä saataisiin tilavammat potilashuoneet ja -vessat, joissa mahtuisi tekemään paremmin hoitotoimenpiteitä.

Nykyään itsekin perehdyttäjänä

Juttua täydennetty 10.1.2022

Mitä kuuluu Jennylle nyt?  

-Kesätyöni jälkeen olen työskennellyt verisuonikirurgian yksikössä koko ajan, nykyään vakituisena. Olen laajentanut osaamistani täällä verisuonikirurgialla eri työpisteisiin, teen nykyään vuodeosastoa, poliklinikkaa, hoidonsuunnittelua sekä leikoa, mihin tulevat päiväpotilaat sekä päivän leikkauspotilaat valmistautumaan toimenpiteeseen.

Pari vuotta sitten kesätyöntekijänä ollessaan Jenny piti perehdytystä tärkeänä juttuna - nyt hän itsekin perehdyttää uusia tulijoita.

-On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse heti osata ja hallita, kollegoilta saa tukea ja apua myös valmistuneena sairaanhoitajana. 

Perehdyttäjän näkökulmasta myös perehtyjän aktiivisuus on ensiarvoisen tärkeää.

-On hyvä, että perehtyjä kyselee asioista oma-aloitteisesti ja tuo ilmi mitkä asiat tuntee hallitsevansa paremmin ja missä puolestaan kaipaa opastusta.

 -Tuumasta toimeen ja hakemusta tulemaan, kehottaa Jenny.
 

Kiinnostuitko työstä Taysissa? Kesäksi töihin

Sabina Mäki