Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
21.6.2022

Nielurisasyöpä on päivittäin Jari Veijan mielessä:

”Pienetkin haaveet kannattaa toteuttaa nyt”

Ylöjärveläinen Jari Veija sairastui harvinaiseen nielurisasyöpään. Hoidoista on jo yli vuosi, mutta sairaus kulkee koko ajan mielessä mukana.

Rankat hoidot ovat takana, ja aluepalomestari Jari Veija on palannut työhönsä.

Koronakesänä 2020 aluepalomestari Jari Veija teki etätöitä kotonaan Ylöjärvellä ja haukkasi töiden lomassa palan leipää.

‒ Muistan edelleen, minkä merkkistä leipää söin kahvin kanssa. Tunsin, että kielen ja kitalaen yhtymäkohdassa olisi jokin leivänmurunen. Tunne hävisi välillä, mutta palasi taas seuraavalla syöntikerralla. Muutaman päivän jälkeen tunne jäi pysyväksi.

Veija kertoi vaivasta työterveyslääkärille, joka epäili pienen valkean täplän nielussa olevan afta. Mutta kun se ei ollut kipeä, diagnoosi ei sopinut. Lääkärikäyntejä kertyi kolme, minkä jälkeen hän sai lähetteen korvatautien poliklinikalle Taysiin. Nielussa havaittiin pieni haavauma.

‒ Myöhemmin nielu tutkittiin nukutuksessa, mutta mitään ei löytynyt. Kontrollikäynti sovittiin muutaman kuukauden päähän. Koko ajan tuntui, että kurkussa on jotain. Kontrollissa Taysin lääkäri huomasi toisen nielurisan olevan turvoksissa.

Seitsemän viikon hoitojakso

Edessä piti olla kiireellinen nielurisaleikkaus. Veija pääsi peruutusajalle jo saman viikon aikana.

‒ Lääkäri päättikin leikkauksen sijaan ottaa nielurisasta koepalat paikallispuudutuksessa. Seuraavalla viikolla sain synkän diagnoosin: vasemmassa nielurisassa oli syöpä.

Huonoissa uutisissa oli hyvääkin. Syöpä oli papilloomaviruksen aiheuttama, eikä se ollut levinnyt. Syöpäsairaanhoitaja Anne Ollgrenin mukaan papilloomavirusperäisiin syöpiin onkologiset hoidot tehoavat hyvin, joten välttämättä ei ole tarvetta leikkaukseen.

Veijalle annettiin sädehoitoa 35 kertaa ja sytostaatteja kuusi kertaa.

‒ Olin kaikki arkipäivät hoidossa seitsemän viikon ajan keväällä 2021.

Hoitopäätökset tehdään moniammatillisesti

Ollgren toteaa, että korona-aika on ollut haasteellista suun ja kaulan alueen syöpään sairastuneille.

‒ Syöpäkipu ilmenee usein kurkussa, ja pandemian takia aluksi kurkkukipuun suhtauduttiin hyvin usein koronapainotteisesti. Potilaiden mukaan oli vaikea päästä tutkimuksiin tai oireita ei otettu tarpeeksi vakavasti.

Jarin hoitopolku

Heinä-elokuu 2020

Kurkussa tuntuu olevan jotain ylimääräistä. Jari käy kolmesti työterveyslääkärissä näyttämässä nieluaan.

Syyskuu 2020

Jari saa lähetteen nielututkimukseen korvapoliklinikalle. Nukutuksessa tehdyssä tutkimuksessa ei löydetä mitään.

Helmikuu 2021

Kontrolli- ja tutkimuskäynti Taysissa. Lääkäri havaitsee vasemman nielurisan olevan turvoksissa. Lähete kiireelliseen leikkaukseen. Leikkauksen sijaan otetaan paikallispuudutuksessa koepalat, joista selviää syöpä.

Maalis-huhtikuu 2021

Säde- ja sytostaattihoidot alkavat ja kestävät seitsemän viikkoa. Lisänä ovat vahvat kipulääkkeet. Sairauslomaa tulee juhannukseen asti. Ravitsemus hoidetaan viisi kuukautta mahaletkun kautta.

Kesäkuu 2021

Rankka koettelemus johtaa masennukseen, josta Jari toipuu. Suuhun ilmaantuu sammasta. Työt alkavat 50-prosenttisesti. Kontrolleja on kolmen kuukauden välein.

Lokakuu 2021

Jari aloittaa työt täysipäiväisesti.

Vuosi 2022

Hoitojen loppumisesta seurantakäyntejä on ensimmäisen vuoden aikana kolmen kuukauden, toisena neljän kuukauden ja kolmantena puolen vuoden välein. Seuraava kontrolli on lokakuussa. Seuranta-aika on 3‒5 vuotta.

Tarja Västilä