Vähemmän puhelinjonotusta: poliklinikalle voi viestiä myös OmaTaysin hoitokeskustelun avulla
Hoitoon liittyviin asioihin sairaala ei tietoturvasyistä voi vastata sähköpostitse, mutta viestin lähettäminen onnistuu OmaTaysin hoitokeskustelu-osiossa. Hoitokeskustelua voi käyttää ajasta ja paikasta riippumatta ja viesteihin voi palata uudelleen. Asiakkaan ei tarvitse jonottaa tai odottaa saapuvaa puhelua. Hoitokeskustelu sopii kiireettömiin kysymyksiin - vastauksen saa kahden arkipäivän sisällä.
Silmäkeskuksella vastataan päivittäin lähes 200 puheluun. Nyt asiakkaat voivat halutessaan puhelun sijaan lähettää viestin OmaTaysin hoitokeskusteluun.
© Paula Pasanen
Silmätautien poliklinikalle tulee päivittäin jopa 170 puhelua tai tekstiviestiä. Tietoturvasyistä sähköpostikyselyihin ei voida vastata, mutta viestit voi lähettää OmaTaysin hoitokeskusteluun.
Osastonhoitaja Pauliina Wallius-Renvall on huomannut, että useat hoitokeskusteluista lähetetään illalla. Palvelu helpottaa niiden asiakkaiden viestimistä, jotka eivät pysty omasta päivätyöstään irrottautumaan puhelinjonoon - eikä tekstiviestikään ole aina riittävä.
-Tekstiviesteissä merkkimäärä on rajattu. Hoitokeskustelussa voi muotoilla laajemmankin kysymyksen, kertoo Wallius-Renvall.
Hoitokeskustelussa vastaus tallentuu, ja potilaan on helppo tarvittaessa näyttää asiaa vaikkapa omalle työterveyslääkärilleen tai kerrata annetut ohjeet.
-Puhelusta ei jää dokumenttia, ja joskus annettu ohje unohtuu tai ei tule kerralla ymmärretyksi.
Puhelu on edelleen suosituin, mutta yhä useampi käyttää hoitokeskustelua
Monet käyttävät arjessaan puhelinta enemmän tekstivälitteiseen kommunikointiin kuin puheluihin. Myös moni korvatautien poliklinikan asiakas ottaa mielellään yhteyttä kirjoittamalla.
-Meillä on huonokuuloisia potilaita tai potilaita, jotka eivät voi puhua. Heille sähköinen hoitokeskustelu on loistava vaihtoehto, kertoo sairaanhoitaja Mari Reunanen korvatautien poliklinikalta.
-Eräs heikosti suomen kieltä osaava asiakas kertoi, että hänen on helpompi kommunikoida tekstillä, kun saa rauhassa muotoilla viestinsä ja rauhassa lukea vastauksen.
Puhelu on edelleen suosituin yhteydenottotapa, mutta yhä useampi käyttää hoitokeskustelua, mikäli oma yksikkö tarjoaa siihen mahdollisuuden. Hoitokeskustelun mahdollisuutta tarjoaa noin kolmannes Taysin poliklinikoista, ja käyttöä tullaan laajentamaan muihinkin yksiköihin. Yksikön PIN-koodin saa vastaanotolta tai poliklinikan verkkosivuilta.
Tietoturvallinen viestintäkanava
Hoitokeskustelun käyttäminen vaatii varmennetun tunnistautumisen. Näin ollen hoitohenkilökunta voi olla varma, että kysyjä on juuri kyseinen potilas.
-Kun asiakas soittaa, voi olla, että joudumme hakemaan tietoa eri lähteistä vastataksemme kysymykseen. Asiakas joutuu joko odottamaan puhelimessa tai vastaamiseen tarvitaan useampi puhelu. Sähköisesti tulleeseen kysymykseen voi rauhassa hankkia tarvittavat tiedot, konsultoida tarvittaessa lääkäriä tai kollegoita, perehtyä asiakkaan taustaan ja vastata sitten kerralla.
Kun hoitaja tallentaa vastauksen hoitokeskusteluun, asiakas saa ilmoituksen sähköpostitse tai tekstiviestinä. Sen jälkeen hän voi käydä Omataysissa lukemassa vastauksen.
-Pikkuhiljaa potilaat ovat ottaneet palvelua enemmän käyttöön, ja huomanneet, että se sopii kiireettömien kysymyksien kysymiseen hyvin, sanoo Reunanen.
Hoitokeskustelua pääset käyttämään OmaTaysissa.
Mikä on OmaTaysin hoitokeskustelu?
► OmaTaysin hoitokeskustelu on sähköpostin korvaava viestintäkanava.
► Viestin lähettämiseksi tulee kirjautua OmaTaysiin ja syöttää hoitoyksiköstä saatu PIN-koodi.
► Viestiin vastataan kahden arkipäivän sisällä, vastauksen saapumisesta saa ilmoituksen.
Hoitokeskustelun edut potilaalle:
► Vastauksen voi lukea ajasta tai paikasta riippumatta.
► Viesteihin voi palata uudelleen.
► Ei tarvitse jonottaa tai odottaa saapuvaa puhelua.
► Yhteydenpito on tietoturvallista.