Hyppää sisältöön
11.2.2021

Porilainen Jenna valitsi Taysin skolioosin hoitoon

Luottamus hoitoon, paikan tuttuus ja läheinen sijainti vaikuttivat siihen, että porilainen Jenna Viita päätyi skolioosileikkaukseen Taysiin.

Jenna valitsi Taysin skolioosin hoitoon

Parikymmentä vuotta sitten seiskaluokkalainen Jenna Viita käy Porissa koulun terveystarkastuksessa, josta hänet lähetetään röntgenkuvauksiin. Selkä ei näytä siltä, miltä sen pitäisi, ja hän saa lähetteen Taysiin. Porissa skolioosia ei voida hoitaa.

‒ Pituuskasvuni oli jo loppunut, joten korsettihoito ei enää tepsinyt. Leikkaus olisi ollut mahdollista yläasteella, mutta skolioosi ei vielä vaivannut. Asia jäi siihen.

Päivittäiset kivut alkavat

Kun Viita oli hieman yli parikymppinen, selkäkivuista tuli päivittäinen vaiva.

‒ Viimeiset kymmenen vuotta olen joutunut ottamaan kipulääkkeitä liki joka päivä. Aloin olla valmis siihen, että skolioosi pitää hoitaa leikkauksella.

Skolioosileikkaus on laaja selkäkirurginen toimenpide, johon päädytään pahenevan virheasennon ja myös vaikean kivun takia.

Muutama vuosi sitten Viita sai terveyskeskuslääkäriltä lähetteen röntgeniin ja myöhemmin ortopedilta Taysiin. Selän vinoutuma-aste vaihteli asennon mukaan ja oli jopa yli 50 astetta.

‒ Kipujen lisäksi oli vaikea nousta tuolista ylös. Selkä piti ensin ikään kuin kerätä suoraksi. Liikuntaa pystyin harrastamaan aktiivisesti, mutta kivut lisääntyivät ja selkä väsyi nopeasti.

Skolioosin leikkaushoito on keskitetty Suomen neljään yliopistosairaalaan, ja Tays oli niistä lähin Viidalle. Tampere tuntui muutenkin hyvältä vaihtoehdolta, koska Viita oli käynyt siellä aikaisemminkin. Matkat hän joutui maksamaan itse, paitsi paluuta leikkauksesta.

‒ Tays-käynnit olivat olleet mukavia. Senkään takia ei tarvinnut miettiä muita vaihtoehtoja.

Kivuton loppuelämä houkutti

Viita tapasi ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Marko Nevan Taysissa noin vuosi sitten.

‒ Marko ehdotti leikkausta, jos itse niin haluan. Yleensä sellainen tehdään teini-iässä, mutta en ollut vielä liian vanha toipuakseni hyvin. Mietin kuukauden: punnitsin riskejä ja hyötyjä. Mahdollisuus elää loppuelämä kivuttomasti painoi vaakakupissa eniten.

Syksyllä 2020 Viita leikattiin Taysissa. Leikkaus kesti yli kuusi tuntia: selkä stabiloitiin ja virheasento korjattiin.

Heti seuraavana päivänä Viita harjoitteli istumista, seisomista ja kävelyä. Selkä on yleensä ensimmäiset päivät kipeä, mutta kipuja hoidetaan muun muassa kipupumpun avulla.

‒ Kävelin joka päivä aina vähän enemmän. Päivä päivältä olin omatoimisempi. Kahdeksantena eli viimeisenä sairaalapäivänä pärjäsin jo hyvin.

‒ Kotiin pääsee, kun kivut ovat hallinnassa ja liikkuminen onnistuu. Kolmen kuukauden kuluttua selän tilanteen pitäisi olla hyvä, lisää Neva.

Maailma on avoin

Ensimmäinen viikko kotona oli vaikea, mutta Viita pyrki tekemään joka päivä matkaennätyksen, kävelemään yhä pidempään. Hän sai nopeasti arjesta kiinni. Kuukauden kuluttua lääkkeistä pystyi jo luopumaan.

‒ Selkä on edelleen hiukan jäykkä, mutta olen käynyt kuntosalilla ja aloitan tenniksenkin uudelleen. Elämää ei tarvitse rajoittaa – laskuvarjolla en saa hypätä, mutta eipä se harmita.

Hoitoonsa Viita on tyytyväinen.

‒ En voisi olla kiitollisempi. Jännitin leikkausta tosi paljon, mutta hoitohenkilökunnan rauhoitellessa pelkokin kaikkosi ja Marko on tosi taitava kirurgi. Hoitajat ja fysioterapeutti olivat avuliaita ja lääkäri kävi päivittäin kysymässä vointia.

Taysin vahvuuksina ovat Nevan mukaan osaava ja ystävällinen hoito, pitkä kokemus selkäkirurgiasta ja moniammatillinen yhteistyö ortopedian, fysiatrian, neurokirurgian ja kuntoutusyksikön välillä.

‒ Skolioosikirurgiassa tärkeää on myös se, että raja-aitoja lasten ja nuorten selän virheasentojen sekä aikuisten selkäkirurgian välillä ei ole. Yhteiset leikkaussalit ja yhteistyö lasten- ja aikuisortopedian välillä takaavat jatkuvuuden ja osaamisen nuoren kasvaessa aikuiseksi.

Lisäksi Neva toteaa, että Taysissa on uusi, nykyaikainen yksikkö ja leikkaussali, jossa on huipputeknologiaa. Jokaisen potilaan yksilöllinen tilanne ja tarpeet otetaan huomioon. Pitkäaikaiset tutkimusseurannat potilaiden hoitotuloksista ovat hyvänä apuna.

Viita kertoo saaneensa myös vertaistukea.

‒ Helpotti, kun kuuli, että muutkin ovat kokeneet saman ja toipuneet. Uusi elämä on alkamassa: päätin vaihtaa alaa ja opiskelen nyt yliopistossa. Kaikki osui saumattomasti yhteen.

Jennan hoitopolku

Kaksi vuotta sitten

Viita käy selkäkipujen vuoksi lääkärissä terveysasemalla. Röntgenkuvista selviää, että selkä on vinoutunut entisestään.

Tammikuu 2020

Ortopedi Porissa tekee lähetteen Taysiin.

Huhtikuu 2020

Taysin ortopedin mukaan leikkaus olisi vielä mahdollista. Ikä ei ole esteenä leikkauksesta toipumiseen. Viita saa kuukauden miettimisaikaa.

Lokakuu 2020

Hyödyt painavat enemmän kuin haitat. Vaativa leikkaushoito kestää tunteja. Selkään asetetaan kaksi titaanitankoa ja 18 ruuvia nikamiin. Viita on sairaalassa viikon verran ja tapaa fysioterapeutin päivittäin.

Loppuvuosi 2020

Fysioterapeutti kuntouttaa Viitaa neljästi Porissa.

Tammikuu 2021

Viidalla on kolmen kuukauden jälkeen kontrollikäynti Taysissa. Vointi on jo hyvä.

Lokakuu 2021

Vuosi leikkauksen jälkeen on kontrolli Taysissa. Selkää seurataan kahden vuoden ajan.

Tarja Västilä