Hyppää sisältöön
5.10.2021

Puhdistan puhdasta

Sairaala-apteekin tiloissa valmistetaan lääkkeitä, joita ei ole tehdasvalmisteisesti saatavilla. Tällaiset lääkkeiden valmistustilat sekä laboratoriotilat on luokiteltu korkeimman hygieniatason puhdastiloiksi. Sairaalahuoltajien työ noissa tiloissa vaatii erikoisosaamista.


Sairaalahuoltaja Niemelä kasvatti ammattitaitoaan perehtymällä puhdastilojen siivoukseen.

Sairaalahuoltajana jo pitkään toiminut Mirka Niemelä on kesästä lähtien työskennellyt puolet työajastaan lasten ja nuorten sairaalassa ja puolet sairaala-apteekissa.

- Ammattitaito on kasvanut ja työpäiviin tullut vaihtelua. Sairaala-apteekin puhdastiloihin on oma perehdytyksensä, sillä suojavarusteisiin pukeutuminen ja riisuutuminen vaativat tarkkuutta.

Hansikkaat, maski ja suojahaalari varmistavat hygieenisyyden.

Sairaaloissa on paljon tiloja, joissa puhtaus on tärkeää ja hygieniavaatimukset kovia, mutta varsinaisia puhdastiloja ovat sairaala-apteekin lääkevalmistustilat ja tietyt laboratoriotilat. Näissä valmistetaan esimerkiksi syöpähoidoissa käytettäviä solunsalpaajia.

Puhdastilat tarjoavat tavanomaisesta poikkeavat työympäristön sairaalahuoltajalle.

- Normaalisti meillä on sininen asu, kuten muillakin sairaalahuoltajilla, mutta puhdastiloihin mennessä koko asu vaihdetaan, kenkiä myöten. Hiukset tulee laittaa myssyn alle piiloon, eikä työntekijällä saa olla esimerkiksi meikkejä, tekoripsiä tai kynsilakkaa, kertoo Niemelä.


Puhdistamassa sairaalan puhtainta tilaa, aseptista laboratoriota. Laboratorioon ei valokuvaajaa päästetä, joten kuva on otettu lasin läpi.

Aseptiseen eli steriiliin laboratorioon laitetaan puhdastilavaatteiden lisäksi suojahaalarit.

- Se on taidetta, kun haalarin pukee päällensä, naurahtaa Niemelä. Haalari ei saa koskettaa lattiaan etkä saa koskettaa käsin haalarin ulkopintaan. Ensin laitetaan pukeutumishanskat sekä maski.

Puhdastiloissa olosuhteiden tulee pysyä tarkasti määritellyissä rajoissa ja esimerkiksi tilojen huonelämpötilaa, huonepainetta, ilmankosteutta ja partikkelipitoisuutta seurataan jatkuvasti.

-Puhdastiloissa ilma on viileää ja melko kuivaa, tietää Niemelä.

Steriilityössä suurin riski on itse työntekijä, koska ihmisestä irtoaa koko ajan eläviä ja elottomia partikkeleita. Puhdastiloissa työskenteleviltä vaaditaankin rauhallisuutta ja huolellisuutta. Puhdastiloissa ei keskustella eikä liikuta vauhdikkaasti, sillä kaikki ilmavirran liikkuminen liikuttelisi partikkeleja.

-Sairaala-apteekissa ei ole eritteitä eikä muitakaan roiskeita siivottavana, siellä on todella siistiä, puhdistat puhdasta! Koska apteekissa ei ole potilaita, työhön ei myöskään sisälly aterioiden jakelua.

Yksin ei sairaala-apteekin tiloissa tarvitse olla, sillä siellä työskentelevät myös lääketyöntekijät, farmaseutit ja välinehuoltajat. Sairaalahuoltajat osallistuvat myös lääkelogistiikkaan esimerkiksi puhdistamalla kuljetuslaatikoita. 

Taysin sairaala-apteekista lähtee lääkkeitä koko Pirkanmaahan. Sairaalahuoltaja puhdistaa kuljetukseen käytettäviä laatikoita.

- Lääkkeiden jakelu- ja varastointitilassa työkavereiden kanssa kyllä keskustellaan - eikä huumorikaan unohdu!

Sairaala-apteekin sairaalahuoltajat työskentelevät kahdessa vuorossa klo 7-18, ja viikonloput ovat vapaat.

»Kiinnostuitko sairaalahuoltajan työstä? Ota yhteyttä palveluesimies Elina Virtakoivuun 

»Lue lisää sairaalahuoltajan työstä: Väinö pitää paikat puhtaana ja nauttii potilaskohtaamisista

»Mikä on sairaala-apteekki? Sairaala-apteekki ostaa, varastoi ja toimittaa lääkkeitä sairaalan osastoille, poliklinikoille, terveyskeskuksiin ja vanhainkoteihin koko Pirkanmaan alueella. Sairaala-apteekki ei palvele yksityisasiakkaita.

Paula Pasanen