Hyppää sisältöön
9.4.2020

Sairaalahuoltaja Leinosella visiiri ja suojavaate työasuna jo ennen koronaa

Vakavien infektioiden parissa työskentelevällä sairaalahuoltaja Kirsti Leinosella suojavarusteet ovat olleet arkea jo ennen koronaa. Sairaalahuoltaja ei osallistu potilaan hoitoon, mutta hänellä on tärkeä rooli hoitoprosessissa.

Sairaalahuoltaja Kirsti Leinonen työskentelee viidettä vuotta Taysin infektio-osastolla. Aamuvuorosta tavoitettu Leinonen on aloittanut vuoronsa tarkastamalla yöhoitajan jättämän potilasruokailulistan, huomioinut ruokarajoitukset ja tarjoillut aamupalat potilaille.

Ateriatarjoilujen ohella suurimman osan sairaalahuoltajan työajasta vie potilashuoneiden ja muiden tilojen siivoaminen. Vakavien infektioiden parissa työskentelevällä Leinosella suojavarusteet ovat olleet arkea jo ennen koronaa.

-Meidän potilaamme voivat tarvita pisara- tai kosketuseristystä, ja heidän kanssaan asioidessamme käytämme aina asianmukaisia suojia, kuten kirurgista suu-/nenäsuojainta ja visiiriä. Ilmaeristyksessä käytetään myös FFP3-hengityssuojainta, kertoo Leinonen.

Infektio-osastolla hoidetaan koronan ohella esimerkiksi norovirus-, influenssa-, MRSA- tai tuhkarokkopotilaita. Vuodeosastolla on yhden hengen huoneiden lisäksi yhdeksän alipaineistettua ilmaeristyshuonetta.

Koronapotilaat eivät yleensä tarvitse ilmaeristystä.

Ystävällinen ääni on eristyksessä olevan aurinko

Vaikka sairaalahuoltaja ei osallistu potilaan hoitoon, on sairaalahuoltajalla tärkeä rooli hoitoprosessissa. Jo sillä, miten sairaalahuoltaja astuu huoneeseen, voi olla valtava merkitys. Leinosen lämpöä hehkuva tervehdys on saanut eräänkin potilaan sanomaan: No nyt alkoi aurinko paistaa!

-Silloin tajusin, kuinka merkityksellistä tämä työ on.

-Jos potilas haluaa jutella, voimme siivousta tehdessämme samalla hyvin rupatella. Potilaat ovat paljon yksin, joten sairaalahuoltajan kanssa vaihdetut sanat ovat tärkeitä.

-Pienilläkin sanoilla ja äänensävyllä on valtavasti merkitystä, tietää Leinonen. -Pystymme olemuksellamme luomaan positiivista ja turvallista tunnelmaa.

Ohjeita noudattamalla pärjää

Leinonen seuraa koronauutisointia rauhallisin mielin.

-En murehdi enkä tunne huolta, että jotain radikaalia tapahtuisi tai että esimerkiksi suojaimet loppuisivat. Me pidämme huolta, että systeemi toimii.

Infektioyksikössä jaetaan henkilökunnalle ajantasaista informaatiota ja ohjeita päivitetään tarvittaessa.

-Kaikki sujuu, kun noudattaa annettuja ohjeita, tietää Leinonen.

Aiemmin Leinonen saattoi tarvittaessa auttaa muilla osastoilla, mutta koronan takia kaikki riskit minimoidaan.

-Emme liiku täältä kesken päivän muihin yksiköihin, emmekä kuljeta täältä mitään muualle. 

Paula Pasanen