Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
12.4.2022

Sairaalahuoltaja Ulla: sisäisenä sijaisena ei pääse kyllästymään

Sairaalahuoltaja, sisäinen sijainen Ulla Pirkkalaniemi kehottaa kollegoitaan työkiertoon.  Työskennellessään eri toimipisteissä tutustuu uusiin ihmisiin ja toimintatapoihin, ja työpäivät ovat ihanan vaihtelevia. Ullan oma suosikki ovat vuodeosastot.

Sairaalahuoltaja Ulla Pirkkalaniemi tuntee Taysin kattavammin kuin moni muu. Kokenut sisäinen sijainen suosittelee kiertomahdollisuutta muillekin.

90-luvun laman myötä Ulla Pirkkalaniemen työ tekstiilitehtaalla päättyi ja edessä oli alan vaihto. Harjoittelujakso Hatanpään sairaalassa sai hänet innostumaan sairaalahuoltajan työstä, ja hän kouluttautui laitoshuoltajaksi. Kymmenisen vuotta Ulla työskenteli nyt jo puretuissa Z-rakennuksissa sairaalahuoltajana, kunnes yhdessä paikassa oleminen alkoi puuduttaa.

-Halusin vaihtelua, ja kokeilin sisäisen sijaisen hommaa. Se osoittautuikin mielenkiintoiseksi, ja olen ollut sissinä kaksikymmentä vuotta!

Ruokahuolto on yksi sairaalahuoltajien tehtävistä.

Tykkään kiertämisestä enemmän kuin samassa paikassa olemisesta

Ulla tuntee koko Taysin ja taitaa sairaalahuoltajan työn kaikki osa-alueet. Hän on työskennellyt myös obduktiossa, paikassa, jota harvempi valitsee työpaikakseen.

-Olen tykännyt tästä kiertämisestä paljon enemmän kuin siitä, että olisin koko ajan yhdessä paikassa. Ainakaan ei kannata pelätä sitä, että osaako, kyllä työssä oppii.

Ulla huolehtii tarvikkeita paikalleen, tällä kertaa teho-osastolla.

Sairaalahuollossa työskentelee vakituisesti nelisenkymmentä sisäistä sijaista. He saavat kolmen viikon työvuorolistat kuten muutkin, mutta aina heidän työvuorolistansa ei kerro, missä yksikössä työ tehdään. Sisäiset sijaiset paikkaavat äkillisiä työntekijäpuutteita eri osastoilla, ja välillä työkohde selviää vasta vuoroon tultaessa.

Ullan työpäivä vaihtelee sen mukaan, onko vuodeosastolla, leikkaussalissa vai poliklinikalla.

-Vuodeosastoilla on kaikista vaihtelevin työ, iloitsee Ulla. On ruokahuoltoa ja siivousta, ja varmistamme, ettei tiloihin kerry likaisia alusastioita tai muuta pestävää. Vuodeosastolla on myös eniten asiakaskontakteja, sillä siellä tapaa potilaita, omaisia ja muuta henkilökuntaa.

Leikkausosastoilla työn rytmi on toisenlainen.

-Siellä on toisaalta rauhallisia odotteluhetkiä ja sitten taas hyvin ripeitä välisiivouksia salin tyhjentyessä. Pitää olla nopea, tarkka ja huolellinen. Leikkaussaleissa tulee paljon roskaa ja jätettä, jonka kuljetamme pois. Jos veren näkemisestä tulee huono olo tai pyörtyilee, tämä ei ehkä ole hyvä paikka sellaiselle, kertoo Ulla.

Eri poliklinikoilla on niilläkin omat erityispiirteensä ja rytminsä.

-Työnkuvat voivat poleilla hieman vaihdella, ja tilat ja instrumentit ovat eri erikoisalojen poleilla erilaisia.

Teho-osaston tarvikekaappi kaipaa täydennystä.

Kun työtä tekee motivoitunut tiimi, sen aistii

Lukuisissa yksiköissä kiertäneellä Ullalla on kokemusta eri käytännöistä ja erilaisista tiimikulttuureista. Sisäinen sijainen voikin toimia toiminnan kehittäjänä vinkatessaan hyvistä käytännöistä eteenpäin.

Sisäiset sijaiset otetaan yksiköissä hyvin vastaan, ja Ulla on toivottu sijainen moneen työyhteisöön.

-Jos työtä tekee hyvä ja motivoitunut tiimi, sen aistii työhön tullessaan. Kaikki toimii, toisia autetaan ja työstä nautitaan.

Ulla nauttii työn monipuolisuudesta.

On tärkeä arvostaa omaa työtään.

-Joku tekee vain sen, mitä on pakko tehdä. Toinen, joka on innostunut työstään ja arvostaa sitä, tekee sen ja vähän lisääkin.

Satunnainen kyllästyminen omaan työhön kuuluu arkeen, mutta pidempään kyllästyneille Ullalla on tarmokas vinkki: hakekaa työhönne vaihtelua.  Sisäisen sijaisen työssä ei pääse kyllästymään ja sosiaaliset verkostotkin laajenevat. Paikalleen ei kannata jämähtää, sillä se tylsistyttää!

»Kiinnostuitko sairaalahuoltajan työstä? Ota yhteyttä palveluesimies Virtakoivu Elinaan. Meillä on tarvetta sairaalahuoltajille!

Tutustu muihin sairaalahuoltajatarinoihin:

»Ammatinvaihdos: ravintolaura vaihtui sairaalatyöhön

»Puhdistan puhdasta - sairaalahuoltajana sairaala-apteekissa

»Kesäsijaisena: Väinö pitää paikat puhtaana ja nauttii potilaskohtaamisista

»Lukiolainen Alex: Kesäharjoittelussa pääsee näkemään sairaalan toimintaa
 

Paula Pasanen