Hyppää sisältöön
25.2.2021

Sijaisuus Taysissa tuo uutta osaamista ja ihania työkavereita

Taysilla on tarjolla ympäri vuoden useita eri mittaisia sairaanhoitajan sijaisuuksia. Ne voivat olla mahdollisuus kokeilla jotain uutta, kartuttaa hoitotyön osaamista ja saada uusia verkostoja. Kareliaa houkutti työ gastroenterologian parissa ja joensuulainen Hanna sai mahdollisuuden toteuttaa haaveensa muutosta Tampereen seudulle.

Avoin hakemus Taysiin toi Karelialle useita yhteydenottoja ja työpaikan gastroenterologian vuodeosastolla. © Paula Pasanen

Karelia Usvola jätti Taysiin avoimen hakemuksen ja sai pian yhteydenottoja useista yksiköistä. Eniten häntä kiinnosti työ gastroenterologian vuodeosastolla, ja hän aloitti siellä työt syykuussa 2020.

-Osastotoiminta on hektistä ja tilanteet vaihtelevat. Olen koulutukseltani ensihoitaja, joten sellainen sopii minulle, kertoo Usvola.

Vaikka potilaat tulevat osastolle elektiivisesti eli ns. kiireettöminä, on monien tilanne osastolla kuitenkin aika kiireellinen. Osastolla hoidetaan erityisesti vatsaelimiin liittyviä sairauksia, kuten vaikkapa mahalaukun, ruokatorven tai haiman kasvaimista johtuvia ongelmia.

-Kiireistä huolimatta yhteishenki on ollut hieno ja esimies on tosi hyvä. Aina voi kysyä ja aina saa apua. Monista työkavereista on tullut kavereita vapaa-ajallekin.

Työvuoroja voi sovittaa oman arjen mukaisesti, ja jokainen pääsee itse laittamaan haluamiaan vuorojaan suoraan järjestelmään. Työhön kuuluu luonnollisesti myös yövuoroja.

-Se on vuoro siinä missä muutkin, jokainen tietää sen jo alalle tullessaan, että ne kuuluvat työhön. Ei niitä tekisi, jos ei siitä saisi erillistä korvausta, mutta nyt ne tuovat mukavan lisän palkkaan. Kolme tai neljä yötä menee peräkkäin, mutta ei oikein enempää, kertoo Usvola.

Paikalleen jääminen ei toistaiseksi kuulu Usvolan suunnitelmiin.

-Olen käynyt eri osastoilla tuuraamassa ns. sissivuoroilla, sekin opettaa. Sijaisuuteni Taysissa kestää huhtikuulle, jonka jälkeen muutan Helsinkiin. Toistaiseksi koen, että ei kannata jumiutua samaan paikkaan, vaan on hyvä haastaa itseään uusiin asioihin.

Haave Tampereelle muutosta toi joensuulaisen Hannan Taysiin

Hannan työpaikka sijaitsee järven rannalla Nokian Pitkäniemessä. © Harri Kjisik

Joensuulaisen Hanna Lämsän haaveena oli muuttaa miehensä kanssa Tampereen seudulle. Aiemmin vanhusten parissa työskennellyt sairaanhoitaja haki Taysiin, Pitkäniemen autismikuntoutusyksikköön. Tarjolla oli vajaan vuoden kestävä sijaisuus.

-Kun sain työpaikan, meillä ei vielä ollut edes asuntoa Tampereella. Pian saimme kuitenkin asunnon Nokialta. Hyvin palveluita ja kaikki lähellä, iloitsee Lämsä.

-Kyllähän minua jännitti lähteä, sillä minulla ei ollut aiempaa kokemusta autismin hoidosta, mutta kokemusta sairaanhoitajan työstä ja erilaisten tilanteiden hallinnasta kyllä.

-Halusin työhöni jotain uutta ja erilaista, ja sitä tämä todella on ollut, Lämsä jatkaa.

Asiakkaat ovat haastavia, ja kuntoutuksessa iloitaan pienistä saavutuksista.

-Kun koen onnistuvani jossain ohjaustilanteessa, se tuottaa iloa. Tai kun näen, että saan asiakkaalle hyvän mielen.

Haastavassa työssä työyhteisön merkitys korostuu.

-Tiedän, etten jää yksin haastavassakaan tilanteessa, ja että tilanteita voi yhdessä käsitellä avoimesti - ja huumorillakin.

Sairaanhoitaja vastaa pienryhmien toiminnasta, on mukana lääkärikierroilla ja avustaa asiakkaita lähihoitajien ohella. Työtä tehdään yhdessä myös fysioterapeuttien ja toimintaterapeuttien kanssa. 

-Useimmilla asiakkailla on kuvallinen päiväohjelma, jonka mukaan heidän kanssaan edetään. Heitä tuetaan kaikessa, kuten esimerkiksi pukeutumisessa, aamiaisessa, ulkoilussa. Jos tulee sairaskohtauksia, kuten vaikka epilepsia, tekee sairaanhoitaja siihen liittyvää seurantaa ja huolehtii lääkityksestä.

Taysissa järjestetään paljon henkilökunnalle suunnattuja koulutuksia, myös autismiin liittyviä.

-Koulutukset ovat tosi suosittuja, ja osallistun heti kuin mahdollista. Lisäksi täällä oppii paljon työkavereiltaan, heillä on niin varmat otteet!

»Haemme sijaisia eri mittaisiin työsuhteisiin, tutustu vaihtoehtoihin rekrysivuillamme

» Päätyönä hoitajien hyvinvointi, lue juttu osastonhoitajan päivästä

» Joustavat työvuorot lisäävät työhyvinvointia gastroenterologian osastolla, lue juttu sairaanhoitajan päivästä

Paula Pasanen