Hyppää sisältöön
24.3.2022

"Täällä tehdään eikä meinata"

Sairaanhoitaja Mira Silvast pyrkii siihen, että sairaudesta huolimatta sairaalakäynnistä jäisi potilaalle positiivinen kokemus. Isoista leikkauksista toipuvat potilaat tarvitsevat paljon tukea, mutta työyhteisössä vallitseva tekemisen meininki antaa voimia. Uusien asioiden oppiminen ja potilaan toipuminen palkitsevat, ja vapaa-ajalla Miralla riittää energiaa myös SM-tason urheiluun. 

Sairaanhoitaja Mira Silvast

Sairaanhoitaja Mira Silvast opiskeli sairaanhoitajaksi, koska tiesi, että alan työllisyystilanne on hyvä ja kirurgia kiinnosti. Opintojen aikainen seitsemän viikon harjoittelujakso kannusti häntä hakemaan osastolle, johon kuuluu korva-, nenä- ja kurkkutaudit, suu- ja leukakirurgia sekä neurokirurgia. Potilaat ovat teini-iästä vanhuksiin, ja hoitojaksojen pituudet vaihtelevat.

-Täällä hoidetaan kaikki pään alueet paitsi silmät, tiivistää Silvast.

Vakiintuneet hoidot, yksilölliset potilaat

Uransa aikana Mira on tarttunut mahdollisuuksiin työskennellä myös muilla osastoilla. Pari vuotta sitten hän työskenteli ensimmäisten joukossa vastikään avatulla koronaosastolla.

-Silloin olimme uuden sairauden äärellä, potilaita hoidettiin erityksessä, ja hoitokeinoista ei ollut vielä kellään kokemusta. Täällä neurokirurgian osastolla sen sijaan meillä on hoitokeinot tiedossa ja hoitoprosessi on tuttu.

Huolimatta vakiintuneista hoitoprosesseista muutokset ovat aina mahdollisia.

-Vuoron aikana voi tulla yllätyksiä, ja aina kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu. Ihmiset reagoivat eri tavoin eri asioihin ja potilaan voinnissa voi tulla muutoksia.

Työssä onkin tärkeää kohdata jokainen potilas yksilönä.

-Ihmiset ovat erilaisia, ja sairaalamaailma voi tuntua pelottavalta, jos ei ole ennen ollut leikkauksessa. Sairaanhoitaja pitää potilaan ajan tasalla hoidon kulusta. On tärkeä viestiä selkeästi ja ymmärrettävästi. Pyrin siihen, että sairaudesta huolimatta sairaalakäynnistä jäisi mukava kokemus.

Silvast vastaanottaa osastolle saapuvia lääkkeitä.
.

Täällä ollaan reippaita ja tekeviä

Miran osastoilla 6A ja 6B, työ on hektistä, mutta hyvä yhteishenki eri ammattilaisten kesken motivoi Miraa, ja työpäiviin mahtuu naurua ja iloakin.

-Täällä olevat ovat reippaita ja tekeviä, täällä tapahtuu eikä vaan meinata, naurahtaa Mira. -Itsekin huomaan kestäväni paineita ja nauttivani muuttuvista tilanteista.

-Eikä täällä yksin jää, aina selviää ja aina on apua tarjolla. Meillä on myös hyvä osastonhoitaja, jota on helppo lähestyä.

Osaston sairaanhoitajia työllistää erityisesti se, että osa potilaista on hyvin huonossa kunnossa, ja tarvitsee paljon apua.

-Osa potilaistamme tulee teho-osastolta, ja esimerkiksi aivovammoista tai isoista syöpäleikkauksista toipuminen voi olla pitkä prosessi, kertoo Silvast.

Jos potilaat vaihtuvat usein, se tuo toisaalta työhön mukavaa vaihtelua, mutta toisaalta lisää työn vaativuutta. Uusien potilaiden saapuminen sekä kotiuttamiseen liittyvät tehtävät työllistävät hoitajia, ja jos jatkohoitopaikkojen saamisessa on haasteita, se heijastuu myös osaston työhön.

Kiinnostus muiden toimintaa kohtaan ja tietynlainen uteliaisuus ovat edellytyksiä uuden oppimiselle.

Voimaa myös työn ulkopuolella

Työ ei vie Miralta kaikkia voimia, päinvastoin, juuri voimaa hänellä riittää muuhunkin. Mira kilpailee SM-tasolla voimanostossa. Voiko vaativan urheilun siis yhdistää vaativaan työntekoon?

- Syöminen ja nukkuminen ovat tärkeitä, ja pidänkin tärkeänä, että työssä ehtii myös lounastaa. Tällä hetkellä en tee yövuoroa, mutta meillä on monia jotka tykkäävät tehdä yötä, joten se ei aiheuta ongelmia. 

-Urheilu on hyvää vastapainoa työlle, eikä harrastuksia tarvitse vuorotyön takia unohtaa, hän jatkaa.

Hyvä yhteishenki motivoi.

Uteliaisuus on tärkeä ominaisuus

Neurokirurgian ja koronaosaston lisäksi Mira on nelivuotisen Tays-uransa aikana työskennellyt myös suupolilla, Acutassa sekä infektio-osastolla. Hän suositteleekin kaikkia välillä poistumaan omasta kuplastaan.

-Henkisesti se on sekä raskasta että virkistävää! Olen saanut hirveästi eväitä omaan työhöni ja voinut tuoda omaan yksikköömme uusia käytänteitä.

Tietynlainen uteliaisuus ja kiinnostus myös muiden toimintaa ja uusia asioita kohtaan ovat edellytys uuden oppimiselle.

-Ei ole häpeä se, ettei tiedä - tärkeintä on, että on kiinnostunut ja uskaltaa kysyä, rohkaisee Mira.

-Olen tykännyt olla täällä, koska eri erikoisalat ovat mielenkiintoisia. Täällä ei pääse jämähtämään, kun koko ajan tulee uusia asioita. Yliopistollisessa sairaalassa saa kokemusta harvinaisemmistakin sairauksista.

-Ja aina on palkitsevaa nähdä, kun leikkaus auttaa ja potilas toipuu.

»Kiinnostuitko työstä? Katso avoimet työpaikat

Paula Pasanen