Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
20.2.2019

Talotekniikan ammattilaiset varmistavat kiinteistöjen toiminnan

Toimivan sairaalan taustavoimina toimii useita talotekniikan ammattilaisia, jotka varmistavat, että tilat toimivat tarkoituksenmukaisesti ja että niissä on turvallista työskennellä.

Kaupin kampukselle valmistuu uusia rakennuksia.

Taysin toimitilapalveluissa työskentelee lähes 100 henkilöä. Toimitilapalvelut koostuu kiinteistö-, rakennuttamis- ja tilapalveluyksiköstä.

Järjestelmäasiantuntija Jarkko Ahlsten on työskennellyt Taysin tilapalveluissa 10 vuotta. Hän toimii Taysin turvajärjestelmien, kuten kameravalvonnan ja kulunvalvonnan parissa.

 -Hoidan teknisten järjestelmien ylläpitoa ja kunnostusta. Ongelmien ilmetessä saamme hälytyksiä eri puolilta sairaalaa, ja hoidamme niitä kiireellisyysjärjestyksessä. Korjaamme asian joko itse tai turvaudumme kumppaneihimme.

-Joka kuukausi esimerkiksi testaamme kaikki sairaalan palojärjestelmät, hän jatkaa.

Automaatiotiimissä hoidetaan yleisesti kiinteistöihin liittyvät asiat, kuten vaikkapa ilmanvaihtoa, lämpötilaa, valaistusta tai vedentuloa koskevat, Jarkko kuvailee.

Jarkko Ahlsten työskentelee turvajärjestelmien parissa.

-Sairaalassa työskennellessä oma työ täytyy sovittaa sairaalan toimintaan ja hoitoprosessiin. Sinulle saatetaan ensin antaa tunti aikaa hoitaa joku korjaus, mutta sitten yllättäen tila tarvitaankin potilaskäyttöön. Tällöin täytyy joustaa tilanteen mukaan.

Sairaalaympäristö poikkeaa muista alan työpaikoista.

-Tämä on vaativa kohde myös huollolle, koska täällä olevat potilaat voivat olla heille arkaluontoisessa elämäntilanteessa.Tämä on tiedostettava huoltotehtävissä ja toimittava sen mukaisesti.

-Tarkka hygieniasta huolehtiminen on tärkeää sairaalassa, ja koskee myös toimitilapalveluissa työskenteleviä.

Työ myös palkitsee eri tavoin kuin vaikkapa ostoskeskuskiinteistössä toimiminen.

 -Onhan se hienoa, että omalla työllä mahdollistaa tällaisen ison sairaalan pyörimisen ja sen että täällä on turvallista työskennellä. On helppo kokea, että tällä työllä on merkitystä.

 -Me kiinteistöalan ammattilaiset olemme hieman varjossa ja autamme sieltä käsin henkilökuntaa. Niin kauan kuin kukaan ei huomaa mitään, työ on tehty hyvin.

Tilapalvelujen vastuulla on myös sairaaloiden energiahankinta. Tays onkin edelläkävijä ympäristövastuun kantamisessa: Tays Keskussairaalan energiankäyttö on on hiilidioksidipäästötöntä ensimmäisenä isona sairaalana. Lue uutinen aiheesta.

Tiimiin haussa erikoisammattimies

Taysin toimitilapalveluihin haetaan nyt erikoisammattimiestä, jonka keskeisiä tehtäviä ovat automaatio- ja turvajärjestelmien käyttö- ja kunnossapitotehtävät sekä asennus-  ja käyttöönottotyöt.

-Toivomme henkilöltä kiinteistöautomaation osaamista. Työ ei ole pelkkää koneella istumista, joten vähän täytyy osata ruuviakin vääntää, hymyilee Jarkko.

 -Toivotaan, että löydämme tiimipelaajan, joka osaa tehdä yksin ja omatoimisesti, mutta ymmärtää myös yhdessä tekemisen päälle.

Paula Pasanen