Hyppää sisältöön
22.4.2020

Taysilla jo 100 videovastaanottoa viikoittain

Tays järjestää viikoittain jo noin 100 videovastaanottoa ja määrä on kasvussa. Etänä voi hoitua lääkärin, sairaanhoitajan tai vaikkapa ravitsemusterapeutin tapaaminen. Ensimmäiset videovastaanotot pidettiin maaliskuussa, ja nyt jo lähes kaikki yksiköt tarjoavat etävastaanoton mahdollisuutta asiakkailleen.

Viikottain yli 100 potilasta tapaa Taysin asiantuntijan videon välityksellä.

Videovastaanottojen aloittamista oli valmisteltu pitkään, mutta käyttöönotto vauhdittui koronaepidemian myötä. 

-Tarve tälle palvelulle nousi kertarysäyksellä. Halusimme tarjota asiakkaille mahdollisuuden hoitoon ilman fyysistä käyntiä. Puitteet olivat jo olemassa sähköisessä OmaTays-palvelussa, jossa videovastaanotolle voidaan tarjota tietoturvallinen ympäristö, kertoo IT-arkkitehti Aki Lehto.

Yksi palvelun käytön edistäjistä on Tays Hatanpään kehittämiskoordinaattori Anna Heikkilä.

 -Digivastaanotot vastaavat ajan tarpeeseen. On tärkeää, että julkinenkin sektori pystyy palvelemaan asiakasta nykyaikaisten kanavien kautta.

 -Ei henkilöstöllä ennestään ole ollut videokameroita käytössään, joten tämä on tarkoittanut esimerkiksi pikaisia laitehankintoja, kertoo Heikkilä.

Videolla kommunikointi on monipuolisempaa kuin puhelimessa

Osa henkilökunnasta oli aluksi huolissaan siitä, tuoko etävastaanotto asiakkaalle riittävästi hyötyä. Käyttäjien palautteita kuunnellaan nyt tarkalla korvalla. Tays Hatanpäällä on käyty kymmenkunta videokeskustelua, ja kokemuksia alkaa kertyä niin asiakkailta kuin henkilökunnalta.

Videovastaanotto on korvannut fyysisiä käyntejä ja täydentänyt puhelinkeskusteluja. Matti, 32 v., kävi ravitsemusterapeutin vastaanotolla etänä, ja oli tyytyväinen kokemukseensa.

-Puhe on pieni osa kommunikointia, ja videon välityksellä vuorovaikutus on monipuolisempaa kuin puhelimessa. Minusta on hyvä nähdä, kenen kanssa juttelen, ja että hän näkee minut.

Matille videoasiointi oli ennestään tuttua niin työn merkeissä kuin vapaa-ajallakin. Mieluiten hän kuitenkin tapaa ihmisiä kasvotusten.

-Odotan, että korona-aika päättyy ja pääsee taas tapaamaan ihmisiä. Mielellään tulen jatkossa myös vastaanotolle paikan päälle, sinne pyöräillessä saa samalla hyötyliikuntaakin, tuumaa Matti.

-Mutta jos kyseessä nopea ja selkeä asia, niin saattaisin kyllä käyttää videopalvelua. 

Käynti aivovammapoliklinikalla hoitui videovälitteisesti

Riikka, 34 v., kävi ennen koronaepidemian alkua aivovammatestauksessa. Siihen liittyvä lääkärivastaanotto ajoittui koronaepidemian aikaan, joten tilalle tarjottiin etävaihtoehtoa. Videovastaanotolla oli lääkärin lisäksi kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä.

-Aivovamma on näkymätön eikä sitä fyysisesti voi tunnustella. Testituloksista keskustelu ei vaadi läsnäoloa samassa huoneessa. Videovastaanotto sopi tilanteeseen loistavasti, ja toivonkin, että se jää vaihtoehdoksi jatkossakin, kertoo Riikka.

Videovastaanottoja tilanteen mukaan

Videovastaanotto säästää asiakkaan aikaa, kun ei tarvitse matkustaa sairaalaan. Myös videovastaanotolle kannattaa kuitenkin saapua hyvissä ajoin ja testata yhteydet.

Kaikkeen etävastaanotto ei luonnollisestikaan sovi.

-Jos asiakkaalla ei ole tarvittavia laitteita tai toimintakyky on alentunut, ei tämä vaihtoehto sovi. Pelkän iän perusteella en kuitenkaan veikkaisi, kenelle tämä sopii ja kenelle ei, muistuttaa Heikkilä.

-Osa tutkimuksista vaatii fyysistä tutkimista ja potilaan koskemista. Nämä tapaamiset tullaan jatkossakin järjestämään paikan päällä.

Yksi videovastaanottojen kohderyhmä löytyy sairaalan sisältä.

-Vuodepotilas voi tarvita lääkärin konsultointia toisesta yksiköstä. Potilaan siirtäminen yksiköistä toiseen on aina rasite potilaalle ja vaatii resursseja sairaalalta. Taannoin Hatanpäällä oleva vuodepotilas sai videovastaanottoajan Tays Keskussairaalassa olevalle lääkärille, ja asia hoitui huomattavasti aiempaa helpommin, kertoo Heikkilä.

Paula Pasanen