Hyppää sisältöön
15.12.2020

Taysin johtajat Martikainen ja Sand: Ensi kevät näyttää jo valoisammalta

Sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen ja johtajaylilääkäri Juhani Sand tekivät yhteenvedon koronavuodesta. 

Johtajaylilääkäri Juhani Sand ja sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen ja tekivät yhteenvedon koronavuodesta.

Kun katsomme vuotta taaksepäin, tämä on ollut ennen kaikkea jännittävien vaiheiden vuosi. Jännittävästä vaiheesta on siirrytty toiseen.

Alkuvuodesta korona yllätti meidät kaikki. Emme tienneet, miten virus käyttäytyy. Sairaalan kiireetöntä toimintaa ajettiin alas, ja henkilökuntaa koulutettiin koronapotilaiden hoitoon. Kohorttiosasto pystytettiin nopeasti. Kevät meni lopulta hyvin Pirkanmaan osalta.

Kesällä jännitimme uudelleen viruksen käyttäytymistä ja sitä, saadaanko henkilöstön lomat pidettyä. Syksyllä jännitimme, saadaanko hoitojonoja, -takuuta ja -velkaa hoidettua.

Nyt kummallinen vuosi on loppusuoralla ja jännitämme, saadaanko tartuntojen nousutrendi taitettua. Epidemia on Pirkanmaalla selkeästi kiihtymisvaiheessa, ja pitäisi jaksaa vielä sinne seuraavaan vaiheeseen. Odotettu suojautumiskeino on jo näköpiirissämme.

Joulun alla on myös kiitoksen paikka. Kiitos kuuluu teille kaikille pirkanmaalaisille suositusten noudattamisesta sekä keväällä että syksyllä, kun tilanne sitä on vaatinut. Ilman teidän toimintaanne epidemian hallinta olisi ollut monin verroin vaikeampaa. Tämä työ jatkuu joulunpyhien ylikin.

Tarmo Martikaiselle arjen rytmittäminen on ollut tärkeää jaksamisen ja palautumisen kannalta. Kuntosaliharjoittelu on jäänyt, mutta pyörä on viritetty olohuoneeseen.

Kriisinkestävyys on sisäänrakennettu meihin

Vuosi on ollut kaikille monin tavoin rankka, osalle vielä erityisen raskas. Koronavirukseen on liittynyt paljon uutta, mitä ei tiedetä, ja se on lisännyt sairaalatyön kuormitusta eritoten hoidon etulinjassa. Toisille se on näkynyt väestön pahoinvointina, esimerkiksi lasten ja nuorten psykiatriassa. Toisille hoitovaje näkyy viiveellä vasta ensi vuoden puolella.

Henkilöstöresursseja mietitään ja ratkotaan jatkuvasti, jotta kuormitus jakaantuisi tasaisemmin ja ihmiset saisivat lomat pidettyä. Pelkoja ja epävarmuuksia pitää jatkossakin ennaltaehkäistä tiedottamalla ja keskustelemalla. Asioista kerrotaan avoimesti, tarvittaessa sekin, että tätä ei vielä tiedetä.

Toisaalta julkisessa terveydenhuollossa on totuttu kriiseihin. Kriisinkestävyys on sisäänrakennettu dna:hamme: me selviämme tästä − se on tehtävämme. Saamme olla tavattoman ylpeitä henkilökunnastamme.

Onnistunut yhteistyön malli on luotu

Korona on myös yhdistänyt meitä. Yhteistyö on tiivistynyt paitsi talon sisällä osastojen ja toimialueiden välillä, mutta myös kuntiin, poliitikkoihin ja mediaan päin. Epidemia on lisännyt ymmärrystä tekemisestämme ja näyttänyt, että pystymme tekemään ratkaisuja hyvinkin nopeasti. Kriisivalmiutemme on ollut hyvällä tasolla.

Keväällä saimme digipalvelut pystyyn melkein viikossa. Moni asia on hoidettu alusta loppuun etäyhteyksin ja videovastaanottoja alettiin tarjota asiakkaille. OmaTaysiin saatiin jäljitystä helpottava osio, ja jäljitys on toiminut meillä hyvin koko kriisin ajan. Henkilöstöä kouluttautui nopeasti uusiin tehtäviin ja siirtyi paikasta toiseen − iso kiitos kaikille asenteesta ja venymisestä.

Keskusteluyhteys kaikkiin tahoihin on ollut hyvä, ja voimme iloita siitä, että olemme onnistuneet luomaan hyvin toimivan pirkanmaalaisen yhteistyön mallin. Yhdessä tekemisessä on onnistuttu laajalla rintamalla.

Juhani Sand keskittyy positiivisiin asioihin ja aikaansaannoksiin. Mukavaa olisi päästä pian myös luonnonjäälle luistelemaan.

Katse tulevaan

Vaikka huomio on ollut koronassa, samaan aikaan sairaalassa on tehty monenlaista kehittämistä. Yksi merkittävimmistä on psykiatrian integraatio. Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistyvät Tays Psykiatrian kanssa vuoden 2021 alusta. Yhdistyminen takaa entistä saumattomamman hoitopolun avohoidosta vuodeosastohoitoon.

Vuoden aikana olemme uudistaneet myös strategisia linjauksiamme. Katse on koko ajan myös tulevassa. Ikääntyvien palvelutarve kasvaa, ja samaan aikaan henkilökuntaamme eläköityy. Se pakottaa miettimään tekemistämme: miten saamme pidettyä osaajamme ja houkuteltua uusia työntekijöitä? Miten varmistamme, että ammattilaisilla on aikaa keskittyä työhönsä?

Digitalisaatiota tarvitaan jatkossakin. Hyvää johtamista, viestintää ja yhteistyötä yli rajojen sitäkin enemmän.

Lopuksi haluamme toivottaa kaikille pirkanmaalaisille oikein hyvää joulua! Jos emme voi olla tärkeiden ihmistemme kanssa samassa paikassa, muistetaan heitä puheluin ja videotervehdyksin − sen me osaamme!

Tarmo Martikainen ja Juhani Sand