Hyppää sisältöön
21.10.2020

Tutkimustyö valottaa sairauksien isoa kuvaa

Erikoislääkäri, tutkija Johanna Pakkaselan tutkimuskohteena on astma.

Astmaa tutkiva erikoislääkäri Johanna Pakkasela kertoo, että tutkimustulosten mukaan astman hoito on kohtalaisen hyvällä tasolla Suomessa. Pakkaselan yhtenä tutkimusaineistona ovat vastaukset, jotka on saatu kyselyllä ahtauttavien keuhkosairauksien lääkkeitä käyttäneille.

− Kysely lähetettiin Kelan kautta sellaisille suomalaisille ihmisille, jotka ovat ostaneet edellisen vuoden aikana ahtauttavien keuhkosairauksien lääkkeitä, Pakkasela kertoo.
− Vastausten perusteella noin 60 prosenttia astmaatikoista kokee, että oireet ovat hallinnassa.

Astmapotilaiden perushoitona on jo pitkään ollut hengitettävien kortisonivalmisteiden säännöllinen käyttö, ja se tuntuu toimivan myös käytännössä ja oireet pysyvät kurissa. Uutena hoitomuotona ovat biologiset lääkkeet, joita voidaan kohdistaa tiettyihin, vakaviin astmatyyppeihin.

− Parannettavaa astman hoidossa olisi säännöllisissä kontrollikäynneissä, jotka pitäisi saada suositusten mukaiseksi.

Kela lähetti vuonna 2017 kyselyn noin 2000:lle ahtauttavien keuhkosairauksien lääkkeitä ostaneelle, ja vastauksia saatiin 803. Valtaosalla vastaajista oli astmadiagnoosi. Toisena tutkimusaineistona Pakkaselalla on Seinäjoen ja Vaasan alueen asukkaille tehty pohjoismainen kyselytutkimus, joka on tehty vuonna 2016.

On ilo oppia uutta

Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkärinä toimivan Pakkaselan tutkijanpolku avautui samoin kuin monen muunkin, hieman sattumalta. Keuhkosairausopin apulaisprofessori Lauri Lehtimäki pyysi mukaan ja Pakkasela innostui. Nyt Pakkasela on julkaissut yhden tieteellisen artikkelin ja toinen on tuloillaan. Väitöskirjaan artikkeleita tarvitaan neljä, mutta tohtorintutkinto ei ole Pakkaselalle tärkeintä tutkijantyössä.

− Tykkään tehdä tutkimusta, ihan sitä käytännön työtä, Pakkasela pohtii.
− On mielenkiintoista, kun saa tutkimustuloksia tutkimuksesta, jota on ollut itse suunnittelemassa ja jonka aineistoa on itse kerännyt.

Pakkasela kertoo, että tutkijana on pitänyt perehtyä moniin asioihin, ja se tuo vaihtelua omaan työhön Taysin keuhkosairauksien poliklinikalla ja allergiakeskuksessa

− Tutkijana työskenteleminen on hyvin erilaista verrattuna kliiniseen työhöni ja sen vuoksi myös mukavaa ja mielenkiintoista vastapainoa, Pakkasela toteaa.
− Tutkijan työssä on syvällisempää pohdiskelua, ja opin uusia asioita, esimerkiksi tutkimusmetodeja ja tilastollista analyysiä.

Samassa yksikössä on monta tutkimusta tekevää, joten tutkimusvapaita pitää porrastaa mutta kokonaisuudessaan suhtautuminen tutkimuksen tekemiseen on ollut positiivista. Silloin, kun tutkija ei ole tutkimusvapaalla, potilastyön määrä ja vapaa-ajan aikataulut vaikuttavat siihen, kuinka paljon tutkimukselle on käytettävissä aikaa. Kaupin kampus saa Pakkaselalta kiitosta: työpaikalta sairaalasta on vain kivenheitto yliopiston ARVO-rakennukselle, jonka tiloissa Pakkasela usein työskentelee.

Tämä haastattelu on tehty Taysin tutkimuspalveluiden uutiskirjeeseen. Uutiskirjeessä kerrotaan, mitä tutkimusrintamalla tapahtuu ja se ilmestyy noin 6 kertaa vuodessa. Tilaa uutiskirje tästä.

Anna-Mari Martikainen