Hyppää sisältöön
22.8.2019

Uusi lasten ja nuorten sairaala avataan 17.9.

Pirkanmaalla saadaan lasten ja nuorten erikoissairaanhoito saman katon alle, kun Taysin lasten ja nuorten sairaala syyskuussa valmistuu. Ensimmäiset potilaat saapuvat 17.9., jolloin lasten veri- ja syöpätaudit sekä lasten päivystys avataan. Sen jälkeen muuttoa tehdään seuraavien viikkojen aikana yksikkö kerrallaan.

Marja-Leena Lähdeaho toimii lastentautien vastuualuejohtajana.
 

Taysin lasten ja nuorten sairaalassa hoidetaan kaikki erikoissairaanhoitoa vaativat lasten ja nuorten somaattiset sekä psykiatriset sairaudet. 

-Tämä on merkittävä muutos Pirkanmaalla, ja tuo runsaasti synergiaetuja yhteistyöhön. Tämä on ainutlaatuinen toimintatapa myös valtakunnallisesti, iloitsee lastentautien vastuualuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho.

Etenkin nuorisopsykiatrian hoito on ollut hajautuneena eri puolille, mutta nyt se on saatu keskitetysti Tays Keskussairaalaan. 

Taysissa toimii myös valtakunnallinen erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten psykiatrinen tutkimus- ja hoitoyksikkö, EVA-yksikkö.

Lasten ja nuorten sairaalan potilaat tulevat pääsääntöisesti Pirkanmaan alueelta ja ns. erityisvastuualueen sairaaloista,  Seinäjoen keskussairaalasta ja Kanta-Hämeen keskussairaalasta. Vapaan hoitopaikanvalinnan puitteissa potilaita hoidetaan koko maan alueelta.

Sairaalassa viivytään aiempaa lyhyempiä aikoja

Potilaiden hoitopaikka osastohoidon ja avohoidon välillä määräytyy potilaan sairauden, valvontatarpeen ja hoidon vaativuuden mukaan.

Osastohoidon ohella potilaita hoidetaan myös päiväsairaalassa ja kotisairaalassa. 

-Potilas jää osastohoitoon vain silloin kun se on välttämätöntä. Mikäli on hoidon ja voinnin kannalta mahdollista, potilas saa asua kotonaan, kertoo Lähdeaho.

Lasten ja nuorten sairaalaan kuuluu myös päiväsairaala, jossa potilaat käyvät hoidollisissa toimenpiteissä, kuten vaikkapa suonensisäisessä lääketiputuksessa, ja muutoin he voivat käydä esimerkiksi normaalisti koulua.

Lasten kotisairaalatoiminta puolestaan vie erikoissairaanhoidon lapsen kotiin.

-Kotisairaala on yksi lasten ja nuorten sairaalan osastoista. Siinä kotisairaalan työntekijät käyvät lapsen kotona tekemässä tarvittavat toimenpiteet, kertoo Lähdeaho.

Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä, ja tämä on huomioitu sairaalan suunnittelussa. Lasten ja nuorten sairaala huomioi koko perheen. Osastolle jäävien lapsien vanhemmat voivat myös yöpyä sairaalassa.

-Osastolla on runsaasti yhden hengen potilashuoneita. Myös vanhemmille on varattu huoneisiin yöpymismahdollisuus.

Lasten ja nuorten sairaala Teiskontieltä katsottuna.

Pääsääntöisesti potilaat alle 16-vuotiaita

Lasten ja nuorten sairaalassa toimivat kaikkien lastentautien erikoisalat. Lasten sairauskirjo on laaja ulottuen tavallisista infektioista aina jatkuvaa seurantaa ja hoitoa vaativiin pitkäaikaissairauksiin kuten diabetes, krooniset suolistosairaudet, sydän ja syöpätaudit.

-Lasten sydänleikkaukset ja elinsiirrot tehdään Helsingissä, kaiken muun voimme hoitaa täällä, sanoo Lähdeaho.

Pääsääntöisesti lasten ja nuorten sairaalassa hoidetaan alle 16-vuotiaita potilaita, nuorisopsykiatriassa 18 vuoteen saakka.

-Yhtä ikärajaa lasten ja nuorten sairaanhoidossa ei ole somaattisella puolellakaan. Ikäraja voi vaihdella sairauksien ja lapsen tai nuoren kehitystason mukaan, kertoo Lähdeaho

Taysissa tehdään merkittävää tutkimustyötä lasten ja nuorten terveyden edistämiseksi ja Taysissa toimii myös ensimmäinen lasten lääketutkimuskeskus PeeTU. 

Ensimmäiset potilaat otetaan vastaan uusissa tiloissa 17.9.

Iso rakentamisurakka valmistui ajallaan

Lasten ja nuorten sairaala on osa etupihahanketta, jonka kokonaiskustannukset ovat noin 250 M€. Iso hanke valmistui aikataulussaan ja on pysynyt budjetissaan.

Sairaalarakentaminen, henkilökunnan palkkaaminen sekä lääke- ja laitehankinnat tehdään julkisin varoin. Erilaiset keräykset ja lahjoitukset ovat kuitenkin sairaalalle merkittävä apu.

-Lahjoitusten avulla Tays voi esimerkiksi tehdä lisäpanostuksia viihtyvyyteen.

Tukirahat jaetaan Tays tukisäätiön kautta. Lahjoituksen voi kohdistaa tutkimuksen, hoitomenetelmien tai viihtyvyyden tukemiseen.

Paula Pasanen