Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
22.1.2019

Uudistuva Tays

Vuonna 2020 Tays Keskussairaala on viihtyisämpi, valoisampi ja entistäkin turvallisempi potilaille ja heidän läheisilleen.

Uusi sisäänkäynti avataan syyskuussa 2019.

Tays Keskussairaalan etupihalla on käynnissä iso myllerrys. L-rakennus, eli uusi Lasten ja nuorten sairaala valmistuu syksyllä 2019 ja D-rakennus tammikuussa 2020. Uuteen maanalaiseen parkkihalliin voi nyt jo pysäköidä autonsa.

Etupihan rakennushankkeen tilasuunnitteluun on osallistunut iso joukko ihmisiä, sekä työntekijöitä että asiakkaita. Suunnittelussa tähdätään ensisijaisesti siihen, että hoito on mahdollisimman sujuvaa.

Toiveet ja ideat ovat kulkeneet toiminnallisen suunnittelun koordinaattoreiden, Marja Riihimäen ja Kirsti Kivelän kautta. Perhekeskeisyyteen tähtäävän suunnittelun tarkoituksena on luoda sekä potilaille että heidän läheisilleen turvallinen sairaalaympäristö.

Luonnonvaloa saadaan tiloihin monesta kohtaa.

− Sairaalaan tullaan useimmiten ikävien asioiden takia. Tänne liittyviä pelkoja on tärkeä hälventää monin tavoin, Riihimäki sanoo.

Viihtyisää tunnelmaa luodaan esimerkiksi värien avulla. Värejä voidaan käyttää myös helpottamaan sairaalassa liikkumista. Rakennusten kirjainnimiin yhdistetyt värit auttavat suuren sairaala-alueen hahmottamisessa: seinien väripinnat kertovat sisätiloissa liikkuvalle asiakkaalle, milloin rakennus vaihtuu toiseksi.

Lasten ja nuorten sairaalasta tulee väritykseltään sininen ja pääsisäänkäynnin sekä useita eri osastoja sisälleen saavasta D-rakennuksesta keltainen. Toukokuussa 2018 valmistunut Sydänsairaala sai punaisen värin.

Lasten ja nuorten sairaala on väritykseltään sininen.

Vanhemmat mukaan

Perhekeskeinen suunnittelu on johtanut etupihahankkeessa moniin uudistuksiin, kuten Lasten ja nuorten sairaalan yhden hengen huoneisiin.

− Huoneisiin tulee seinältä laskettava laivasänky, jossa vanhemmalla on mahdollisuus yöpyä ja siten osallistua paremmin lapsensa hoivaan, Kivelä kertoo.

Perhekeskeisyys korostuu myös D-rakennuksen viidennessä kerroksessa olevien vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastojen uusissa tiloissa.

− Tällä hetkellä vastasyntyneiden teho-osaston tilat ovat todella pienet. Yhdessä huoneessa saatetaan hoitaa seitsemää vauvaa, Riihimäki kertoo.

Uusissa tiloissa yhden vauvan huoneet on ryhmitelty neliapilan muotoiseen kokonaisuuteen.

Huoneiden keskellä on hoitajan työpiste, josta hoitaja voi tarkkailla kaikkien neljän vauvan vointia ja josta on tarvittaessa helppo siirtyä huoneisiin.

Näissä yhden vauvan huoneissa voidaan tehdä kaikki vastasyntyneen tehohoidossa tarvittavat hoitotoimenpiteet, myös leikkaukset, eikä vauvaa tarvitse liikutella paikasta toiseen. Huoneisiin on varattu tilaa myös vauvan vanhemmille.

− Vastasyntynyt saattaa olla teho-osastolla kolmekin kuukautta. Äidin ja lapsen varhaisen vuorovaikutuksen kannalta on tärkeää, että huoneissa on äidille sairaalasänky, jonka saa siirrettyä keskoskaapin viereen, Riihimäki kertoo.

Vastasyntyneiden tarkkailuosastolla huoneet on mitoitettu siten, että äiti voi olla potilaana samassa huoneessa vauvan kanssa. D-rakennuksen neljännen kerroksen synnytysyksikön synnytyssalit on suunniteltu niin, että äiti ja vastasyntynyt voivat kotiutua vuorokauden kuluttua synnytyksestä suoraan synnytyssalista, jos pidempää hoitoa ei tarvita.

Uudessa synnytyssalissa on tilat myös vastasyntyneen hoitamiseen.

Apteekki ja sisähuvipuisto

Sairaalasuunnittelussa huomioidaan potilaaksi tulevien lisäksi myös läheiset, jotka tulevat sairaalaan vierailijoina. Syksystä 2019 eteenpäin omalla autolla tulevat pääsevät suoraan parkkihallista liukukäytävää pitkin uuteen pääaulaan. Julkisilla kulkevien kävelymatka pysäkeiltä Elämänliekki-patsaan ohi pääoville on lyhyt.

Valoisaan pääaulaan rakentuu kaaren muotoinen asiakaspalvelupiste.

Tulevassa pääaulassa sairaalaan tulijaa odottavat asiakaspalvelijat, jotka lähestyvät apua tarvitsevia asiakkaita ja neuvovat eteenpäin. Asiakkaiden aktiivinen opastaminen on tärkeä asia. Vaikka opasteita ja karttoja on, voi niiden tulkinta olla hankalaa etenkin, jos on juuri kuullut läheisensä vakavasta sairastumisesta tai joutumisesta onnettomuuteen.

− Tähän asti me kaikki taysilaiset olemme tarvittaessa neuvoneet eksyneitä asiakkaita, jos sellainen on tullut vastaan. Tulevaisuudessa asiakaspalvelun väki jalkautuu lasin takaa ihmisten keskelle ja tekee tätä työtä suunnitellusti, kertoo etupihahankkeen projektinjohtaja Jarko Keivaara.

Uuteen pääaulaan tulee potilaita ja vierailijoita varten ravintoloita, kioski, apteekki, parturi-kampaamo ja kukkakauppa sekä käynti sairaalahuvipuistoon. Esteetön, maksuton ja vuoden jokaisena päivänä auki oleva Tampereen Särkänniemi Oy:n sisähuvipuisto voi tarjota lapselle hetken hengähdystauon joko omasta tai sisaruksen, vanhemman tai muun läheisen sairaudesta.

− On hienoa, että voimme tarjota sairaalassa myös iloa. Kiinnostavaa nähdä, mikä merkitys tälle huvipuistolle tulee, Keivaara sanoo.

Vaikka etupihan rakennushanke on jo vuoden kuluttua loppusuoralla, rakennustyöt sairaala-alueella jatkuvat. F-rakennuksen, eli kliinisen isotooppilääketieteen ja hematologian rakennuksen rakentaminen on juuri alkanut. Syyskuussa tehtiin lopullinen päätös aikuispsykiatrian siirrosta Pitkäniemestä Tays Keskussairaalan alueelle uusiin tiloihin.

− Nämä työmaat eivät kuitenkaan vaikuta etupihahankkeen tavoin kaikkien sairaala-alueella asioivien kulkemiseen. Uuden pääsisäänkäynnin valmistuminen helpottaa tilannetta, Keivaara sanoo.

Lue lisää Taysin uudistamisesta ja etupihan rakennushankkeesta

Marjaana Tunturi