Hyppää sisältöön
26.10.2018

Vaikeuksien vahvistama Veera kokemusasiantuntijana

Vertaistyöntekijän kohtaaminen olisi voinut pelastaa Veera Salosen, 32, monilta ongelmilta nuoruudessa. Nyt Salonen työskentelee itse kokemusasiantuntijana.

Kun Veera Salonen kouluttautui vuonna 2017 kokemusasiantuntijaksi, hänen piti pitää muille luento itsestään ja omasta toipumisestaan.

− Päätin kertoa kaiken elämästäni. Se oli rankkaa, mutta oli tervehdyttävää kuulla, että muiden mielestä olin selviytynyt uskomattomista asioista, vaikka itse pidin niitä normaaleina.

Salosen elämässä vastoinkäymiset alkoivat lapsena. Ala-asteella häntä kiusattiin, eikä kavereita juuri ollut. Yläasteella kavereita löytyi, mutta paha olo sai tytön käyttämään päihteitä ja lintsaamaan.

− Minua yritettiin kyllä auttaa. Välillä tultiin jopa hakemaan kouluun. Lähestymistapa oli vain jotenkin väärä, eikä minulla ollut kykyä ottaa apua vastaan.

Myös vanhemmat yrittivät auttaa tytärtään, mutta tuloksetta. Salonen tietää nyt, että aikuisen ja nuoren välille olisi tarvittu tulkki, joka olisi ymmärtänyt nuoren maailmaa. Koska sellaista ei ollut, Salonen alkoi ajatella, ettei puhumisesta ole hyötyä.

Äidiksi tulo 17-vuotiaana ja vaikea ero lapsen isästä tekivät Salosen elämästä entistä raskaampaa. Vaikeuksien kasauduttua Salonen löysi itsensä vankilasta.

− Uskon, että kokemusasiantuntija olisi voinut auttaa minua paljon. Kesti 17 vuotta ennen kuin sain apua, josta oli todella hyötyä.

Vankilatuomiosta ei haittaa

Ennen kokemusasiantuntijuutta Salonen veti päihdeklinikalla vertaisryhmää usean vuoden ajan ja kävi puhumassa kokemuksistaan nuorisoryhmille. Kun päihdeklinikan työntekijä ehdotti Saloselle kokemusasiantuntijakoulutusta, Salonen murehti, että menneisyyden vankeustuomio estäisi kouluttautumisen.

− Kun minulle sanottiin, ettei tuomiollani ole merkitystä ymmärsin, että vaikeuksistani tulisi olemaan hyötyä.

Mieli ry:n järjestämässä kahdeksan kuukautta kestäneessä koulutuksessa tutustuttiin sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmään, jäsennettiin omaa tarinaa sekä valmistauduttiin kokemusasiantuntijatehtäviin. Koulutuksen tärkeimpiä anteja oli Salosen mukaan se, että hän sai kertoa elämäntarinansa kokonaisena, sellaisena kuin on sen itse kokenut.

Mukana kehitystyössä

Tällä hetkellä Salonen työskentelee tuntityöntekijänä valtakunnallisessa Recovery − toipumisorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeessa. Hänen ideastaan syntynyttä Mieli PT -ohjelmaa on suunniteltu ja lähdetty kokeilemaan yhdessä Recovery-hankkeen Pirkanmaan kehittäjä-sosiaalityöntekijä Kristiina Ala-Vannesluoman kanssa.

− Idea mielenterveyden personal trainerista syntyi oman toipumiseni kautta. Kun lopulta sain apua, suurin oivallukseni oli, että voin itse vaikuttaa omaan hyvinvointiini.

Salonen painottaa, että avun hakeminen ja sen myöntäminen, että tarvitsee apua, ovat toipumisen kannalta tärkeitä.

− Kenenkään ei kuulu selviytyä yksin. Mutta kun hakee apua ja saa tukea, on hienoa huomata, ettei tarvitse odotella, että joku muu parantaa, vaan voi tehdä paljon itse.

Mieli PT perustuu ajatukseen, että mielenterveyttä voi vahvistaa samoin kuin fyysistä kuntoa. Toimintaan kuuluu yksilötapaamisia ja kokoontumisia vertaisten kanssa.

Auttamistyö ei ollut pikkutyttöhaave

Lapsena Veera Salonen halusi metallihommiin miesvaltaiselle alalle. Nyt hän toivoo voivansa auttaa vaikeuksissa olevia nuoria niin, etteivät he joudu kokemaan samanlaista nuoruutta kuin hän.

− Nykyään uskon, että minäkin voin menestyä elämässäni. Helppo tie tämä ei ole ollut, mutta olen käsitellyt nuoruuden tekoihini liittyvää häpeää, enkä ole enää niin vahvasti menneisyyteni vanki.

Salonen on juuri pitänyt ensimmäisen Mieli PT:n yksilötapaamisensa, jossa kertoi asiakkaalle elämästään ja mietti tämän kanssa, mitkä asiat voisivat tukea toipumista. Kohtaaminen oli onnistunut, sillä asiakas toivoi jo uutta tapaamista.

− Kokemusasiantuntijan työssä omiin tunteisiin ja elämään täytyy oppia ottamaan etäisyyttä. Kerron asiakkaille elämästäni asioita, joista uskon olevan heille hyötyä, en koko tarinaani.

Vaikka työkykyisyys ei ole ainoa mielekkään elämän kriteeri, on työ tuonut Salosen elämään merkitystä. Hänelle mahdollisuus hyödyntää omia vastoinkäymisiä toisten auttamiseksi on voimaannuttavaa.

− Ajattelen, että elämä menee joillakin tällä tavalla. Nykyään, jos joku sanoo menneisyydestäni jotakin pahaa, ajattelen, että se on ihan hyvä, koska se herättää keskustelua.

Marjaana Tunturi