Hyppää sisältöön
4.10.2021

Väinö pitää paikat puhtaana ja nauttii potilaskohtaamisista

Siskon suosituksesta 19-vuotias Väinö Vuolle haki kesäsijaiseksi Taysin sairaalahuoltoon. Kesäpestinä alkanut työ jatkuu ainakin jouluun saakka.

Sairaalahuoltajan työssä näkee sairaalaa monipuolisesti.

19-vuotias Väinö Vuolle etsi kesätyötä ja sairaalahuoltajana työskentelevän siskon suosituksesta hän haki Taysiin.

Taysin sairaalahuollossa työskentelee yli 500 sairaalahuoltajaa. Vuolteen työpiste sijaitsee tekonivelsairaala Coxassa.

-Siivoan leikkaussaleja sekä potilashuoneita ja esimerkiksi poliklinikoilla olevia tutkimuslaitteita. Jaan myös ateriat potilaille.

Aterioiden jakelu kuuluu sairaalahuoltajan tehtäviin.

Sairaalahuoltajat eivät osallistu potilashoitoon, mutta ovat potilaiden kanssa tekemisissä ja luovat omalta osaltaan hyvää asiakaskokemusta.

-Sosiaalisena ihmisenä pidän potilaskohtaamisista. Toisaalta viihdyn myös omassa rauhassa, kuten poliklinikan iltavuoroissa.

 -Joskus potilaat luulevat meitä hoitajiksi ja kysyvät hoidosta tai lääkityksestä. Onhan se ymmärrettävää, ettei potilas aina tiedä, keneltä pitäisi kysyä.

Potilaan lähdettyä vuode kunnostetaan seuraavaa varten.

Pitkän tähtäimen haaveena Vuolteella on poliisin ammatti, mutta työskentely sairaalahuollossa kiinnostaa ennen opiskelupaikan saamista sekä myöhemmin mahdollisesti opintojen ohella.

Sairaalahuoltajan sijaisuuksia voi tehdä ilman koulutusta, mutta vakituisiin tehtäviin vaaditaan laitoshuoltajan ammattitutkinto. Sen voi suorittaa oppisopimuskoulutuksena, ja Taysissa käynnistyy useita oppisopimusryhmiä vuosittain.

 -Alalla näyttää olevan hyvin töitä tarjolla. Kiinnostaisi hakeutua laitoshuoltajakoulutukseen, sillä se parantaisi työllistymismahdollisuuksia, kertoo Vuolle.

Sairaalahuoltajana pääsee näkemään laajasti sairaalan toimintaa. Moni sairaanhoitaja tai lääkäri on joskus työskennellyt sairaalahuoltajana.

»Millaista on sairaalahuoltajan työ sairaala-apteekissa, lue artikkeli Puhdistan puhdasta

Paula Pasanen