Hyppää sisältöön
14.4.2021

Väitöskirjatutkijan ja työtä ohjaavan professorin toimiva yhteistyö tuottaa tuloksia

Vaikka mielikuva yksinään kammiossaan puurtavasta tutkijasta elää edelleen, todellisuudessa tutkimustyötä tehdään aina yhdessä toisten kanssa. Se, miten yhteispeli sujuu, vaikuttaa osaltaan myös tutkimuksen etenemiseen. Väitöskirjatutkija Eerik Santalan ja urologian professori Teemu Murtolan yhteistyö on hitsautunut sujuvaksi yhteisten tutkimusvuosien mittaan.

Teemu Murtola ja Eerik Santala Tarinoita Taysista
Professori Teemu Murtola ja väitöskirjatutkija Eerik Santala tutkivat tunnettujen lääkkeiden, kuten verenpainelääkkeiden, vaikutuksia syövän etenemiseen.

 
Tutkimustyön alkeita opeteltiin mestarin ja kisällin tapaan kädestä pitäen, mutta nyt Santala on pätevöitynyt itsenäiseksi tutkijaksi. Santala ja Murtola tutkivat, miten hyvin yleisesti käytössä olevat kolesteroli- ja verenpainelääkkeet toimivat syövänhoidossa. Eerik Santala on juuri valmistunut lääkäriksi. Tutkimustyön pariin ja Murtolan ohjattavaksi hän päätyi toisena opiskeluvuotenaan, kun etsi syventävien opintojen paikkaa. Santalan tekemä tutkimus on rekisteritutkimusta, ja aineistona ovat syöpärekisteri sekä Kelan lääkerekisteri.
–Alussa Teemu näytti vaihe vaiheelta, miten aineiston analysointiohjelmaa käytetään, Santala kertoo.
–Hyvän perehdytyksen jälkeen on ollut helppoa jatkaa itse samaa työtä.

Santala on julkaissut jo useita artikkeleita ja väitöskirjan tekeminen on loppusuoralla.

–Aloitan terveyskeskustyössä viimeistään toukokuun alussa ja ja suunnitelmissa on kirjoittaa väitöskirjaa mahdollisimman pitkälle  siihen mennessä, Santala kaavailee.

Santalan artikkelit käsittelevät erityisesti verenpainelääkkeenä käytetyn angiotensiinireseptorin salpaajan eli ATR-salpaajan vaikutuksia. Maailman mittakaavassa ainutlaatuisista tutkimustuloksista on uutisoitu tammikuussa Mediuutisissakin.

Säännöllisyys on hyvä perusta

Tutkimustyölle on siis löytynyt hyvät ja toimivat uomat. Murtola kertoo, että säännölliset tapaamiset pitävät prosessin käynnissä. Murtola ja Santala pitävät myös keskinäistä vuorovaikutustaan ja yhteistyötään sujuvana.

–Voin luottaa siihen, että Eerik tekee ne asiat, mitä on sovittu, Murtola kiittelee.
–Lisäksi Eerikillä on aina hyviä ajatuksia tuomisinaan tapaamisiimme.

–Teemu on helposti lähestyttävä, Santala kehaisee.
– Hän on myös aina yhtä innostava ja hyvällä tuulella, jopa aikaisissa aamutapaamisissamme.
 
Murtola kertoo, että tutkimus on kolmivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa etsitään rekistereistä viitteitä siitä, että tiettyjä verenpainelääkkeitä tai kolesterolilääkkeitä käyttävillä syöpään sairastuneilla syöpä ei olisi niin vakava kuin ilman samaa lääkitystä olevilla. Santalan tutkimus liittyy juuri tähän vaiheeseen.
 
Jos jollakin lääkkeellä näyttää rekisteriaineistojen perusteella olevan yhteys syövän etenemiseen, lääkeaineiden vaikutusta syöpäsolujen aineenvaihduntaan tutkitaan biologisesti laboratoriokokeilla. Kolmas ja viimeinen vaihe on satunnaistettu kliininen tutkimus potilailla. Yhtä kolesterolilääkettä tutkitaan jo potilaskäytössä. Urologisten syöpien lisäksi on tutkittu munasarja- ja rintasyöpää.
 
–Maalaisjärkikin jo sanoo, että kannattaa katsoa, onko tällaisista hyvin tunnetuista, edullisista lääkkeistä hyötyä syövänhoidossa, Murtola toteaa.
–Uudet syöpälääkkeet ovat toinen toistaan kalliimpia, joten senkin takia on hyvä tutkia muitakin vaihtoehtoja.
 
Tutkimuksen lopputuloksena syövänhoidon keinovalikoimaan saadaan ehkä uusia lääkkeitä.

Tutkimustyö palkitsee

Santala kertoo, että tutkimuksen tekemisen ja opiskelujen yhdistäminen on sujunut mutkattomasti. Rekisteritutkimusta voi tehdä silloin, kun itselle sopii. Murtola puolestaan jakaa työaikansa ainakin periaatteessa puoliksi yliopiston ja Taysin kesken.

–Molemmat tietenkin vaatisivat isompaa osuutta itselleen, Murtola puntaroi.

Murtola toteaa, että sairaanhoitopiirillä on ollut iso merkitys tutkimuksessa, koska sitä kautta on saatu paljon rahoitusta.

Santalaa tutkimustyössä innostaa, kun tutkimuksesta saadaan uusia, mahdollisesti ennen julkaisemattomia tuloksia. Santala pitää hyvin todennäköisenä, että tutkimustyö jatkuu myös tohtorina. Pitkän linjan tutkija Murtola puolestaan luonnehtii itseään äärimmäisen uteliaaksi ihmiseksi, jota aina kiinnostaa, miten jokin asia toimii ja mitä mekanismeja taustalta löytyy.

–Syöpätutkimus tuntui heti kiinnostavalta aihepiiriltä, Murtola sanoo.

Murtola on kokenut myös tutkimuspotilaiden kanssa toimimisen hienoksi puoleksi kliinisen tutkijan työssä.


–Heihin tutustuu aivan eri tavalla kuin muihin potilasiin, koska tapaamisia on useammin ja minusta tulee heidän "oma lääkärinsä", Murtola kertoo.
–Tämä on arvokasta, vaikka toisinaan tietysti myös surullista, koska osa tutkimuspotilaista menehtyy syöpäänsä.

Tämä haastattelu on tehty Taysin tutkimuspalveluiden uutiskirjeeseen. Uutiskirjeessä kerrotaan, mitä tutkimusrintamalla tapahtuu ja se ilmestyy noin 6 kertaa vuodessa. Tilaa uutiskirje tästä.

Anna-Mari Martikainen