Hyppää sisältöön
18.11.2020

Välinehuoltajalta vaaditaan tarkkaavaisuutta

Ville Kylliäinen on työskennellyt Tays Keskussairaalan välinehuoltajana kolme vuotta. Parasta työssä on rentous ja hyvät työkaverit. Ilman tarkkaavaisuutta ja ripeyttä pesuvuoroista ei tulisi mitään.

Välinehuollon uudet tilat ovat Tays Keskussairaalan pääsisäänkäynnin kupeessa D-rakennuksessa.

klo 8.30

Herätyskelloni soi puoli yhdeksältä, jos menen töihin iltavuoroon, kuten tänään. Torkutan kelloani muutaman kerran, minkä jälkeen nousen ylös. Parturi-kampaajana työskentelevä avopuolisoni Heidi on jo lähtenyt töihin. Laitan kahvin tippumaan, selaan puhelimestani uutisia ja syön kaurapuuron marjojen, raejuuston ja pähkinävoin kera. 

klo 10

Otan töihin mukaan lounaan ja päivällisen. Se merkitsee kahta kippoa jauheliha-makaronilaatikkoa. Molempiin aterioihini kuuluu lisäksi 200 grammaa porkkanaa. 

Olen noudattanut noin vuoden ravintovalmennuksessa saamaani ruokavaliota ja lisännyt liikuntaa. Oloni tuntuu paremmalta kuin aiemmin ja kuntoni on kohentunut, mistä olen iloinen.

Työvaatteet päälle

klo 11.15

Suosin arkiliikuntaa ja kävelen töihin joka säällä. Kun pääsen sairaalalle, haen vaatevarastolta puhtaat työvaatteet, pukuhuoneessa olen noin 20 minuuttia ennen työvuoroni alkua. Pidän siitä, ettei minulla ole töihin tullessani kiire. Kävelen raput ylös nollakerroksesta kuudenteen, jossa välinehuolto sijaitsee. Vien ylhäällä evääni taukohuoneen jääkaappiin ja syön ennen työvuoroni alkua omenan ja 30 grammaa pähkinöitä. 

Endoskoopit testataan, suojataan ja pestään.

klo 12

Olen tänään endoskooppivuorossa eli pesen taipuisia tähystimiä, joita käytetään esimerkiksi gastroenterologisissa ja urologisissa tutkimuksissa. Pesun lisäksi välinehuoltoon tuleville skoopeille tehdään vuototestaus.

Tauotan ensimmäiseksi kymmeneksi tulleet pesuvuorolaiset. Osastoilla on tänään paljon tutkimuksia, ja työvuoroni vaikuttaa kiireiseltä. On tärkeää, ettei silti hätiköi, sillä työvaiheissa ei voi oikaista.

klo 12.30

Letkujen käsittely vaatii tarkkuutta.

Käytetty endoskooppi, jota kutsumme töissä lyhyesti skoopiksi, laitetaan osastolla tai leikkaussalissa aina pussiin, joka tulee meille kuljetuslaatikossa letkujen kanssa. Kiinnitän skoopin ennen pesua vuototestauslaitteeseen, varsinainen tarkistus vie aikaa reilun minuutin. 

Ennen esipesua suojaan skoopin sähköpään. Esipesen laitteen yli metrin levyisessä metallisessa tiskialtaassa, jonka korkeuden saa säädettyä itselle sopivaksi. Tämä on tärkeää ergonomian kannalta.

Varsinainen pesu tapahtuu koneellisesti pesukammiossa. Jokainen letku on asetettava tarkasti kiinni paikalleen, muuten kone herjaa letkujen puuttumisesta. Kun kaikki on valmista, syötän koneelle skoopin numeron ja omat nimikirjaimeni. 

Pesu kestää noin 20 minuuttia. Otan puhtaan skoopin vastaan eri huoneessa pesukammion toisesta päästä. Puhallan skoopin letkut kuivaksi vedestä, ja laitan laitteen laatikossaan kuivauskaappiin.

klo 14.15

Toisinaan pesuun voi tulla osastolta tai leikkauksesta esimerkiksi tavallista jäykempi endoskooppi, jolla on kiire takaisin käyttöön. Tämä on huomioitava työssäni. Tänään tilaan tietokoneella erillisen kuljetuksen eräälle kiireelliselle laitteelle, jota tarvitaan vuodeosasto 6a:lla heti, kun se on meillä valmiina.

Lounastauko välinehuollon taukohuoneessa 6. kerroksessa.

klo 15

Syön lounaani ja katson puhelimesta uutisia ja saapuneet viestit. Sovin kaverini kanssa, että suuntaamme huomenna päivävuoroni jälkeen kävelemään Mustavuoren rinnettä ylös alas. Koronan aikaan olen liikkunut paljon ulkona, lisäksi harrastan kotijumppaa.

Leppoisuutta ja huolellisuutta sopivassa suhteessa

klo 15.20

Jokaisen skoopin pesu vaatii huolellisuutta. Siitä huolimatta työni on rentoa ja juuri leppoisuutta arvostan: työ ei tule kotiin, ja tänäänkin pesuhuoneessa soi radio. Siitä kuuluu tosin jostakin syystä vain yksi kanava, joka on radio Nova. Työni hyviin puoliin kuuluvat myös loistavat työkaverit, lisäksi minulle sopii laitteiden näprääminen.

Pitkiä sinisiä suojakäsineitä vaihdan melkein joka työvaiheen jälkeen. Suojavaatteiden käyttö sinänsä on ollut minulle tuttu juttu jo ennen koronaa: käytän työvuorossa niin suojaessua, päähinettä, hengityssuojainta kuin parransuojaa.

klo 16

Työ sujuu hyvin siihen asti, kunnes yhteen pesukammioon tulee häiriö. Soitan palveluneuvojalle, joka saa hälytettyä puhelimitse apua ja korjattua laitteen ohjelmointivirheen. Pitkiin häiriöihin ei ole varaa, sillä päivän aikana pelkästään endoskooppeja on pesussa keskimäärin 60, ja niitä pesemässä on neljä skooppivuorolaista, yksi aamu-, yksi ilta- ja kaksi päivävuorossa. Pesuun mahtuu kerrallaan korkeintaan kahdeksan skooppia.

Skooppien lisäksi välinehuollossa huolehditaan muun muassa leikkaussali-instrumenteista. 

Klo 17.45

Päivän viimeiset välinekuljetukset lähtevät lähettämöstä osastoille kuuden aikaan. Pyrimme siihen, että kaikki endoskoopit on huollettu siihen mennessä, mutta tarvittaessa laitteita voi jäädä välinehuoltoon yöksi kuivumaan. 

Tänään saamme kaikki endoskoopit pestyä ja pakattua kuudeksi. Jokaisen laitteen tilanne ja kulku välinehuoltoon tai sieltä pois kirjataan tietokoneelle.

klo 18

Päivän toinen tauko ja päivällisen syöminen.

Klo 18.20

Olemme siirtymässä autonomiseen työvuorosuunnitteluun, ja me työntekijät suunnittelemme parhaillaan ensimmäisiä vuorolistoja itse. Katson tilanteen koneelta: olen toivonut saavani tehdä reilusti iltavuoroja, koska nukun aamulla mielelläni pitkään. Toivomiini vuoroihin ei näytä olevan ruuhkaa, joten toiveeni vaikuttaa toteutuvan. 

klo 18.30

Pesen ultraäänianturit ja pesualtaat. Pyyhin ja desinfioin työtilojen pinnat mukaan lukien kahvat, tietokoneen näppäimistöt ja hiiret. 

Jätän valot päälle yövälinehoitajaa varten, jonka vastuulla on yöllä koko välinehuolto. 

klo 19

Ehdin tunniksi auttamaan välinehuollon pakkaamoon ja lähettämöön.

Työmatkat hoituvat jalan.

Klo 20: Koti kutsuu

Työvuoroni päättyy. Käyn kotimatkalla kaupassa ja avaan kotioven puoli yhdeksän aikaan. Menen hetkeksi sohvalle ja selailen kännykkää. Tämän jälkeen haen putkirullan kaapista ja rullailen koko kroppani sillä läpi samalla, kun katson televisiota.

klo 21.30

Vaihdamme kuulumisia avopuolisoni kanssa, jolla on ollut pitkä työpäivä. Syömme yhdessä iltapalan ja katsomme Netflixistä Modernia perhettä. 

klo 23

Menen nukkumaan, jotta saan tarpeeksi unta. Aamulla on herättävä tätä päivää aiemmin, sillä työvuoroni alkaa kahdeksalta.  

» Välinehuoltoon kaivataan lisää tekijöitä! Tutustu ja hae: Meille töihin

» Lue myös Välinehuolto on osa turvallista hoitoa, välinehuoltajat Anni ja Joanne kertovat työstään.

Tiina Laaninen