Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
15.6.2020

Välinehuolto on osa turvallista hoitoa

Kun sairaalan välineet puhdistetaan ja hoidetaan oikein, ne ovat turvallisia ja pitkäikäisiä. Välinehuoltajan työ vaikuttaa koko hoitoprosessin onnistumiseen, tietää välinehuoltaja Anni Puuppo. Taysin välinehuollossa työskentelee noin 100 henkilöä.

Välinehuoltaja Anni Puuppo, 40, on tuore taysilainen. Ennen Taysin välinehuoltoon tuloa Anni toimi 16 vuotta ompelualan yrittäjänä. Uudelle alalle hän hakeutui oppisopimuskoulutuksen kautta.

Välinehuollon pesupuolella suojaudutaan likaisilta instrumenteilta.

-Tälläkin alalla tehdään käsillä ja saadaan näkyvää aikaan. Tämä on pikkutarkkaa ja järjestelmällistä, kuten oli ompelukin, kertoo välinehuoltaja Anni Puuppo.

 -Tässä työssä minulle on selvää, miksi tätä tehdään. Työ on oikeasti hyödyllistä, tietää Puuppo.

 -Jo kahdessa kuukaudessa olen oppinut paljon. Tiedän jopa, miten kootaan synnytyksessä käytettävä imukuppi - täällä näkee elämän koko kaaren instrumenttien valossa!

Välinehuoltaja Puuppo pesupaikalla.

-Välinehuoltajan työ on tärkeä osa isoa hoito- ja asiakaspalveluprosessia. Ei tänne tulla pelkästään tiskailemaan veitsiä - kaikki meidän työvaiheemme vaikuttavat sairaalan taloudellisuuteen ja tuottavuuteen. Kun välineet puhdistetaan ja hoidetaan oikein, niin ne ovat turvallisia ja pitkäikäisiä, kertoo Puuppo.

 Instrumentit puhdistetaan ja lähetetään takaisin yksiköihin

Joanne Saari, 35, toimi viisi vuotta välinehuoltajana, ja on nykyään välinehuollon palveluneuvoja. Hän hoitaa mm. yhteyksiä sairaalan yksiköihin, organisoi ja tukee välinehuoltajia työssään, mutta huoltaa myös itsekin välineitä.

Välineitä saapuu huoltoon pitkin päivää, tietää Joanne Saari.

Välinehuollon vaiheita ovat puhdistaminen, desinfiointi, pakkaus ja sterilointi. Työvuoron aikana kukin työskentelee pääsääntöisesti yhdellä pisteellä.

-Instrumentit otetaan vastaan pesupuolella, jossa ne pestään ja desinfioidaan. Pakkauspuolella instrumentit kootaan, tarkastetaan ja pakataan lähettämöä varten, kertoo Saari.

Välinehuolto vaatii tarkkuutta.

 Välinehuollossa puhutaan likaisesta ja puhtaasta puolesta.

-Likaiselle puolelle välineet tulevat suoraan käytön jälkeen, ja puhtaalla puolella eli pakkaamossa ja lähettämössä ovat puhdistetut välineet, jotka toimitetaan käyttövalmiina takaisin yksiköihin, Saari tiivistää.

Välinehuollossa ei tarvita sairaanhoidon osaamista, mutta välinehuoltajat tuntevat hyvin hoidossa käytettävät instrumentit.

-Jotta voimme tarkastaa käyttökunnon, meidän on hyvä tietää mihin instrumenttia käytetään, Saari kertoo. 

Pesupuolella kahdeksan pesukonetta jyllää koko päivän, samoin kahdeksan autoklaavia.

Välinehuollossa työskennellään pääsääntöisesti kahdessa vuorossa ajalla 6-23.

-Välineitä tulee huollettavaksi koko päivän, mutta eniten välineitä tulee alkuillasta, kun muualla sairaalassa toimenpiteet loppuvat, sanoo Saari.

Pakatut tuotteet valmiina lähtöön.

Suuri sairaala on monipuolinen myös välinehuoltajalle

Välinehuoltoa on terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla, hammashuolloissa, eläinlääkäriklinikoilla tai vaikkapa laboratoriossa. Miksi juuri sairaala?

 -Isossa yliopistollisessa sairaalassa tehdään hyvin monenlaisia operaatioita. Instrumenttien kirjo on valtava ja välinehuollon päivät monipuolisia. Aika ei käy pitkäksi eikä työ tylsäksi, kertoo Puuppo.

 Taysissa käy vuosittain 220 000 eri potilasta, ja pelkästään leikkauksia tehdään vuodessa noin 41 000. 

Uusissa tiloissa avara työskennellä

Välinehuollolla on tilat keltaisen D-rakennuksen 6. kerroksessa.

Viime marraskuussa Taysin välinehuolto sai uudet tilat vastavalmistuneesta D-rakennuksesta pääsisäänkäynnin kupeesta.  Uusi raitiotie on valmistumassa ja syksystä 2021 alkaen työpaikan pihaan pääsee vaikka raitiovaunulla.

-Olen käynyt parissa muussa paikassa, mutta niihin verrattuna tämä on ihan toista: vaalea ja avara! Ja pukuhuoneessakin mahtuu hyvin vaihtamaan vaatteet. Tänne on ollut mukava tulla, kertoo Puuppo.

-Kuudennessa kerroksessa sijaitsevasta kahvihuoneestamme on upeat näkymät Tampereen Uros Live -areenalle saakka, hän lisää.

Uusiin tiloihin muuttaessa myös laitteistoa uusittiin ja automaatiota lisättiin. Taysin välinehuollolla onkin Suomen ensimmäinen sähkösäätöinen esikäsittelypiste, mikä parantaa työntekijöiden ergonomiaa. 

Taysissa työskentelee noin 100 välinehuoltajaa. Nyt joukkoon haetaan uusia osaajia sekä määräaikaisiin että vakituisiin tehtäviin. Suurin osa työskentelee Kaupin kampuksella, mutta välinehuoltajia on myös Tays Hatanpäällä, Tays Sastamalassa sekä Valkeakoskella.

Kiinnostuitko tehtävästä? Vinkkaa kaverille tai täytä hakemus sivuillamme

Paula Pasanen