Hyppää sisältöön
8.6.2022

Valmennuksesta vankka pohja sairaalavapaaehtoisuudelle

Taysissa on syksystä 2021 saakka toiminut sairaalavapaaehtoisia. ILONA-valmennukseen osallistuminen on ensimmäinen askel kohti vapaaehtoisena toimimista. Seuraavat valmennukset pidetään syksyllä: 1.9., 29.9., 27.10. ja 24.11.2022.

Ilona-valmennuksessa tehdään keskustelevia ryhmätehtäviä.
Ilona-valmennukseen kuuluu rentoja keskustelevia ryhmätehtäviä.


Tuorein ILONA-valmennus pidettiin toukokuussa Tays Keskussairaalan Palvelutalossa, ja se houkutteli paikalle seitsemän uutta vapaaehtoisuudesta kiinnostunutta.

Tällä hetkellä vapaaehtoisia on reilut 40, joista kymmenkunta on aktiivisesti mukana.

OLKA-vapaaehtoiset toimivat Taysissa aula-avustajina, jotka neuvovat ja opastavat asiakkaita. Kun koronatilanne hellittää, vapaaehtoinen voi käydä osastoilla potilaiden juttukaverina tai leikkikaverina lasten ja nuorten sairaalassa. Jos vapaaehtoisella on erityisosaamista, kuten soitto- tai laulutaitoa, sitäkin pääsee hyödyntämään.

OLKA-toiminta on Taysissa vasta aluillaan, joten monenlaista muutakin on matkan varrella tulossa!

Erilaiset asiat motivoivat

Toukokuun valmennuksen osallistujat olivat saaneet kipinän vapaaehtoisuuteen eri tavoin. OLKA-toiminnan ilmoituksia oli bongattu verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Osa on Taysissa asioidessaan huomannut vihreäliivisiä vapaaehtoisia aulassa, ja kiinnostus heräsi sitä kautta.

– OLKAn liiviporukka on huomattu, osallistujat summasivat.

Useilla vapaaehtoisuudesta kiinnostuneilla on entuudestaan järjestötaustaa tai kokemusta vapaaehtoisuudesta. Jotkut hakeutuvat mukaan omien kokemusten innostamina; esimerkiksi itse havaittu vertaistuen tarve kannustaa lähtemään tueksi toisille.

– OLKA-vapaaehtoisella ei kuitenkaan tarvitse olla omaa kokemusta Taysista tai vapaaehtoisuudesta. Kaikenlaiset ihmiset ovat tervetulleita mukaan, palvelukoordinaattori Marjut McLean korostaa.

Mitä valmennuksessa tapahtuu?

Valmennukset pidetään ryhmämuotoisesti kokoustilassa Tays Keskussairaalassa, ja ne kestävät noin neljä tuntia.

Alussa kuullaan yleistietoa Taysista sekä OLKA-toiminnasta. Lisäksi on hygieniahoitajan puheenvuoro sairaalahygieniasta. Erityisen tärkeää on hyvä käsihygienia, joten käsihuuhteen levittämistekniikkaa treenataan ihan käytännössä.

Valmennuksen aikana jokainen pääsee myös pohdiskelemaan omia tavoitteitaan ja näkemyksiään. Tärkeitä pohdittavia kysymyksiä ovat esimerkiksi, mikä motivoi ja mikä tukee vapaaehtoisen jakamista. Harjoitukset tehdään ajatuksia virittelevien kuvakorttien avulla.

Ilta päättyy yksinkertaisiin harjoituksiin, joissa sovelletaan opittua erilaisten kuvitteellisten tapausten kautta.

Valmennukseen kuuluu myös erikseen pidettävä turvallisuuskävely, jossa tutustutaan sairaalan tiloihin ja turvallisuuteen.

Valmennuksessa hyödynnetään ajatuksia herätteleviä kuvakortteja.
Valmennuksessa hyödynnetään ajatuksia herätteleviä kuvakortteja.

Helposti mukaan

OLKA-toiminta on suunniteltu niin, että vapaaehtoiseksi on helppo tulla. Ensimmäiset eväät saa valmennuksesta, ja myöhemmin vapaaehtoisille on tarjolla OLKA-koordinaattorien ja toisten vapaaehtoisten jatkuva tuki. Ensimmäiseen vapaaehtoisvuoroon mennään kokeneemman mentorin kanssa, ja OLKA-vapaaehtoisena voi halutessaan toimia aina parin kanssa.

OLKA-toiminnan tärkeimpiä periaatteita on toiminnan ilo. Vapaaehtoisuuden on tarkoitus tuottaa iloa paitsi asiakkaille myös vapaaehtoiselle itselleen. Sitä ei siis tarvitse tehdä verenmaku suussa, vaan oman jaksamisen ja kiinnostuksen ehdoilla.

Vapaaehtoisten ILONA-valmennuksia on pidetty Taysissa tähän mennessä kolme, ja syksyllä 2022 niitä järjestetään jälleen 1.9., 29.9., 27.10. ja 24.11.

Kysy lisää!

Kiinnostuitko vapaaehtoisuudesta? Voit halutessasi kysyä asiasta lisää koordinaattoreilta. Lisätietoa ja yhteystiedot löydät täältä: tays.fi/olka.