Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
5.7.2019

Ylisen hyvä henki pitää vapaaehtoisen mukana festarimenossa 

Ylisfestareiden juuret ovat Ylisen kuntoutuskeskuksessa Ylöjärvellä, vaikka festareiden pitopaikaksi vaihtui Nokian Pitkäniemi vuonna 2015. Ylisen hyvä henki muutti festareiden mukana uuteen paikkaan, ja elokuussa Pitkäniemeen saapuu jälleen kehitysvammaisia eri puolilta Suomea ja myös paljon muuta festariyleisöä kuulemaan huippuesiintyjiä. Kun ensimmäiset soinnut kajahtavat lavalta, yleisö on heti mukana ja tunnelma lähes sanoin kuvaamaton.

–Kehitysvammaiset elävät musiikissa mukana joka solullaan, Ylisfestareiden vapaaehtoinen Pirkko Videnoja kertoo.
–He todella ottavat musiikin sydämeensä, ja siksi minusta on hienoa saada olla mukana järjestämässä tätä tapahtumaa.

Ylisfestarit järjestetään nyt 20. kertaa, ja Pirkko Videnoja on ollut mukana lähes alusta asti. Nyt eläkkeellä oleva Videnoja teki työuransa Ylisellä suurtalouskokkina.

–Töissä kysyttiin, ketkä lähtisivät mukaan ja minä lähdin, Pirkko Videnoja muistelee.
–Aion olla niin kauan mukana, kun tarvitaan. Onneksi myös terveyttä on riittänyt.

Pirkko Videnoja näyttää, missä festarilava sijaitsi Ylisellä. Suosikkiesiintyjien innokkaimmat fanit tulivat telttailemaan lavan edustalle jo edelliseksi yöksi.

Tapahtuman aikana Pirkko Videnojan tehtävänä on olla muonittamassa vapaaehtoisia, mutta onpa kahvikupposen ja pullan ääreen löytänyt tiensä moni esiintyjistäkin.

–Jotkut artistit ovat halunneet suolavettä kurkun kurlaamiseen, jotta saavat äänensä auki. Jotkut taas ovat pyytäneet päästä saunomaan rantasaunaan, Pirkko Videnoja kertoo.
–Moni on viihtynyt pitkäänkin juttelemassa. Olemme olleet vähän kuin äiteinä heille, keskustelemme ja autamme, minkä pystymme.

Kaiken kaikkiaan tapahtumassa mukana on muutamia kymmeniä vapaaehtoisia, ja heillä on monenlaisia tehtäviä esimerkiksi myyntikojuilla, kassoilla ja "backstagella" eli lavan takana.

Ylisfestareiden tunnelmaa vuodelta 2016

Yhdessä onnistutaan

Ylisfestarit ovat aina olleet yhteinen asia. Työntekijät ovat vastanneet järjestelyistä yhdessä kehitysvammahuollon asiakkaiden ja vapaaehtoisten kanssa.

–Kyllä siinä tyttöjen ja poikien silmät alkoivat loistaa, kun he pääsivät mukaan tekemään festivaalirakennelmia, Pirkko Videnoja kehuu.
–Ylisellä myös sairaalaosastolta tuotiin sängyissä potilaita katsomaan esiintyjiä.

Pirkko Videnoja kiittelee kehitysvammaohjaajien suurta sydäntä niin festarijärjestelyissä kuin muutenkin. Videnoja aloitti itse työntekijänä Ylisellä 1.6.1965. Tuolloin toimintaa oli lähinnä kartanon päärakennuksessa, jossa kehitysvammaiset asukkaat asuivat ensimmäistä kerrosta ja työntekijöiden asuinhuoneita oli yläkerrassa. Vuosikymmenien aikana Ylisestä kehittyi iso kokonaisuus, jossa oli parhaimmillaan noin 450 asiakasta. Iso osa työntekijöistäkin asui samalla alueella. Ylisen toiminta loppui muutama vuosi sitten, ja tilat ovat nyt tyhjillään.

Tässä Ylisen kartanon päärakennuksessa Pirkko Videnoja aloitti työt vuonna 1965. Hän myös asui aluksi kartanon yläkerrassa muiden nuorten työntekijöiden kanssa, ja niiltä ajoilta on paljon hyviä muistoja.

–Minä ainakin olen kokenut niin, että tämä on ollut ennemminkin koti kuin laitos, Pirkko Videnoja sanoo.
–Ylisellä oli aina aikaa kohdata ihmiset, ja asiakkaat saivat hyvää hoitoa. Myös työntekijöiden kesken oli todella hyvä yhteishenki, ja yhdessä saatiin perustettua muun muassa Ylisen oma vuoropäiväkoti.

Ylisen pihapiiri tarjosi tapahtumalle mainion ympäristön, mutta Pirkko Videnojan mukaan myös Pitkäniemi on hieno paikka Ylisfestareille. Pirkko Videnojan mielestä erityisen mukavaa on, että lapsiperheet ovat löytäneet festareille. Ylisfestareita onkin kehuttu Suomen suosituimmaksi koko perheen festivaaliksi. Tapahtuma on päihteetön, voittoa tavoittelematon ja se pidetään päiväsaikaan. Idea tapahtumaan saatiin 1990-luvun lopulla, kun Ylisen työntekijät tutustuivat Tanskassa kehitysvammaisten musiikkitapahtumaan. Tätä nykyä Ylisfestarit keräävät vuosittain noin 5000 hengen yleisön.

Ylisfestarit lauantaina 17.8. Nokian Pitkäniemessä

Ohjelma

Portit klo 10
Tuure Boelius klo 12.00
Hevisaurus klo 13.30
Ellinoora klo 15.15
Juha Tapio klo 17.00

Lasten alueella on pomppulinnoja, seikkailurata, issikka-ajelua, kasvomaalausta sekä kaverikoiria. Riesa-Pelle kuljeskelee ja hauskuuttaa alueella. Basaarialue ja ruokamaailma.

Liput

Aikuiset 22 e, lapset 3–11 vuotta 12 e + Tiketin toimitus- ja palvelumaksut
Osta liput Tiketistä
Vammaisten henkilöiden avustajat pääsevät festareille 12 eurolla näyttämällä EU:n Vammaiskorttia A-merkinnällä. Alennuksen saa vain portilla.
Mikäli tapahtumaa ei myydä loppuun jo ennakkoon, lippuja saa myös tapahtumapäivänä festariportilta.

Lisätietoa
Ylisfestareiden www-sivu
Ylisfestareiden Facebook-sivu

Anna-Mari Martikainen