Julkaistu 24.8.2021

Tays kannustaa nuoria keski-ikäisiä rokotuksiin

Koronarokotukset ovat edenneet hyvin nuorilla ja nuorilla aikuisilla, jotka ovat voineet saada rokotuksia kouluterveydenhuollossa sekä kuntien järjestämissä rokotustilaisuuksissa. Vaikka nuoret aikuiset ovat hakeutuneet hienosti rokotuksille, tätä vanhempien aikuisten rokotusinto ei ole ollut yhtä hyvällä tasolla.

Kyseessä on valtakunnallinen ilmiö. 16–19-vuotiaista liki 70 prosenttia on tällä hetkellä saanut ensimmäisen rokotteen, mutta tätä vanhemmissa ikäryhmissä rokotusprosentti ei ole noussut yli 70 prosentin, vaikka rokotteita on ollut jo viikkoja tarjolla.

Vajaa kolmannes 25–39-vuotiaista ei ole vielä ottanut ensimmäistä rokotustaan.

Tällä hetkellä sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneet ovat pääosin 30–60-vuotiaita rokottamattomia. Tätä vanhempien ikäluokkien hyvä rokotuskattavuus suojaa heitä joutumasta sairaalaan.

– Rokotusten hyöty on nähtävissä varsin konkreettisesti, kun ikääntyneet eivät enää joudu tehohoitoon kuten aiemmin. Rokotustilanteen kipukohdat näkyvät nyt keski-ikäisillä, Taysin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen sanoo.

– 25-39-vuotiaissa on paljon pikkulasten ja koululaisten vanhempia. Näiden ikäryhmien rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös lapsia, joilla ei ole vielä rokotussuojaa. Koska lapset altistuvat koronalle yleisimmin kotonaan, lasten vanhempien hyvä rokotuskattavuus turvaa osaltaan myös koulunkäyntiä, opiskelua ja harrastuksia.

Viime viikkoina koronarokotteita on ollut hyvin saatavilla kaikille halukkaille 12 vuotta täyttäneille. Pirkanmaan kunnat ilmoittavat rokotustilaisuuksista omilla internetsivuillaan.