Toiminta ja talous

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 kunnan muodostama kuntayhtymä. Taysin viidessa eri toimipisteessä hoidetaan yli 210 000 eri potilasta vuosittain.Suunnittelemme toiminnan ja talouden aina seuraavaksi kolmeksi vuodeksi ja laadimme talousarvion vuodeksi voimassa olevan strategian linjausten mukaisesti.

Valtaosa eli lähes 80 prosenttia tuotoistamme tulee jäsenkunnille myytävistä palveluista, lisäksi saamme tuottoja muusta myynnistä ja asiakasmaksuista sekä valtiolta vuosittain määrärahaa opetus- ja tutkimustoimintaan. Menoista suurin osa on henkilöstökuluja, lisäksi toimintakuluihin kuuluvat palvelujen ja materiaalien ostot, kuten lääkkeet, hoito- ja muut tarvikkeet.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden onnistumista mitataan vuosittain asiakkuuteen, prosesseihin, henkilöstöön ja uudistumiseen sekä talouteen liittyvillä mittareilla.

Mistä rahat tulevat ja miten ne käytetään?

Taysin talouden visualisointia pääset tarkastelemaan erillisestä verkkopalvelusta. Sinun ei tarvitse kirjautua palveluun.

Mihin rahat käytetään?

Visualisoinnista käy ilmi, mistä Taysin toiminnan pyörittämiseen tarvittavat rahat tulevat, mihin ne käytetään ja mitä toiminnalla saadaan aikaiseksi. Virtojen paksuus kertoo rahavirtojen suuruudesta ja merkityksestä. Tuloja voi tarkastella verkkopalvelussa maksajittain tai tulolajeittain ja menoja puolestaan organisaation mukaisesti tai kokonaiskuvana kululajeittain.

Voit myös vaihtaa tarkastelukulmaa. Virtojen yhteydessä oleva nuoli kertoo muutoksesta vuodesta 2018 vuoden 2021 talousarvioon saakka. Painamalla jotain virtaa kuvasta historiatieto saadaan aukeamaan suurempaan kuvaan ja voidaan myös lukita vertailtavaksi.

Omistukset ja yhteistyö

Sairaanhoitopiirin jäsenkuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvat Tampereen yliopistollisen sairaalan viisi toimipistettä: Tays Keskussairaala, Tays Hatanpää, Tays Pitkäniemi, Tays Sastamala ja Tays Valkeakoski.

Yliopistollinen sairaala tuottaa palveluja erityisvastuualueensa sairaanhoitopiireille, joita ovat Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Tays siis tuottaa erityistason sairaanhoidon palveluja lähes miljoonalle suomalaiselle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiöitä ovat Coxa Oy, Fimlab Laboratoriot Oy ja TAYS Sydänkeskus Oy. Tytäryhteisöistä Tampereen yliopistollisen sairaalan tukisäätiö ja Koulutussäätiö yhdistyivät loppuvuodesta 2017. Yhdistyneen Tampereen yliopistollisen sairaalan tukisäätiön kautta konserniin kuuluvat myös Kissantassu-yhtiöt.

Tays Kehitysyhtiön omistamme Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kanssa yhdessä. Sairaanhoitopiiri on osakkaana myös tukipalveluja tuottavassa Tuomi Logistiikka Oy:ssä, työterveyshuollosta vastaavassa Pirte Oy:ssä, tietohallinnon palveluja tuottavassa Istekki Oy:ssä sekä lääkärihelikopteripalveluja tuottavassa FinnHEMS Oy:ssä sekä As Oy Asemanmutkassa.

Vastuuhenkilöt

Talousjohtaja Pasi Virtanen
Laskentapäällikkö Mikko Hannola