Julkaistu 3.6.2020

Tilannekatsaus sairaanhoitopiirin vuoden 2021 taloussuunnittelusta

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti joulukuussa 2019, ettei sairaanhoitopiirin tuottamien palvelujen hintoja saa palauttaa vuoden 2017 tasolle. Niinpä vuoden 2020 talousarviosta tuli noin 20 miljoonaa euroa alijäämäinen. Valtuusto edellytti samalla, että toukokuussa valtuustoon tulee tuoda tasapainotettu talousarvioesitys.

Sairaanhoitopiirissä aloitettiinkin välittömästi säästöohjelman laadinta ja yhteistoimintaneuvottelut. Koronapandemian alkaessa yt-neuvottelut säästöistä oli pakko keskeyttää. Siksi valtuustoon ei tuotu tasapainotettua talousarviota, vaan se on yhä alijäämäinen, eikä siinä ole pystytty vielä huomioimaan koronapandemian vaikutuksia. Taloussuunnitelma on kuitenkin nyt tasapainotettu suunnitteluvuosien osalta lain mukaisesti.

Vuoden 2021 talousarvion valmistelun painopistettä on siirretty koronapandemian vuoksi syksyyn. Talousarviota kuitenkin valmistellaan jo kesän aikana raamilla, johon sisältyy muun muassa 15 miljoonan euron säästöohjelma ja tänä vuonna syntyneiden alijäämien kattamiseksi yhdeksän miljoonan euron ylijäämätavoite. Lisäksi etupihan valmistumisen jälkeen tulleet uudet tilakustannukset on huomioitu.

Tämä johtaa noin neljän prosentin vuosittaiseen jäsenkuntalaskutuksen kasvuun. Tästä noin 2,8 prosenttiyksikköä on arvioitu edellisten vuosien perusteella olevan kysynnän kasvua. Laskutus kuitenkin tullaan toteuttamaan kuluvan vuoden mukaisesti palvelujen käytön mukaan.

Syksyllä talousarvion tasapainotus sekä vuoden 2020 alijäämän kattamissuunnitelman suunnittelu aloitetaan 17.8.2020 pidettävällä kuntajohtajaseminaarilla. Myös koronan vaikutukset pyritään saamaan talousarvioon mukaan elo-syyskuussa. Talousarvio käsitellään perinteisellä aikataululla eli valtuustokäsittely on joulukuun alussa.

Pasi Virtanen
Talousjohtaja