koristeellinen

Lähettävälle lääkärille

Kiireettömään erikoissairaanhoitoon tarvitaan aina lähete. Hyvin tehty lääkärin lähete kertoo, miksi potilas lähetetään erikoissairaanhoitoon. Potilaan kannalta on valitettavaa, jos hoitoon pääsy viivästyy puutteellisten tietojen takia tai leikkaus peruuntuu, jos leikkauskriteerit eivät täyty.

Hyvän lähetteen sisältö

  • Syy, jonka takia potilas lähetetään erikoissairaanhoitoon
  • Potilaalle jo tehdyt tutkimukset ja hoidot
  • Potilaalle tehtyjen tutkimusten ja laboratoriokokeiden tulokset
  • Tiedot potilaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden määrittämistä varten kansallisten kriteerien mukaisesti
  • Vapaamuotoinen kirjaus, että potilas käyttää oikeuttaan vapaaseen hoitopaikan valintaan
  • Potilaan toive tietyn terveydenhuollon ammattihenkilön valinnasta

Lähetepohja on valmiina B1-lähetelomakkeessa niissä organisaatioissa, joiden tietojärjestelmiin se on ollut mahdollista liittää. Kun potilas lähetetään Tekonivelsairaala Coxaan tai Tays Sydänsairaalaan, lähete lähetetään Tampereen yliopistolliseen sairaalaan/Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

Lähetteestä pyritään aina antamaan palaute. Lisätietoja voi kysyä jo lähettämisvaiheessa.

Taysin läheteohjeita eri erikoisaloille

Potilashotelli

Tampereen yliopistollinen sairaala käyttää alueellaan sijaitsevaa potilashotellia osana potilaan hoitoa niissä tilanteissa, kun se on potilaan toimintakyvyn kannalta mahdollista.

Potilas voi siirtyä potilashotelliin, jos sairaus ei vaadi hoitoa tai tarkkailua sairaalassa ja potilas on riittävän omatoiminen. Potilas maksaa hotelliyöstä sairaalamaksun, ja kotikunnan osuus on sairaalayötä edullisempi. Jos hotelliyöpyminen on osa hoitojaksoa, hotellivaraus tehdään sairaalasta ja laskutetaan jälkikäteen yöpyjältä ja kotikunnalta.

Hotellissa työskentelee Taysin sairaanhoitaja päivittäin kello 7.30–21. Hoitaja voi toteuttaa hotellin tiloissa esimerkiksi lääkehoitoja ja pieniä hoitotoimenpiteitä. Hotellissa annettava hoito voidaan rinnastaa kotisairaalatoimintaan. Myös hotellin vastaanotossa työskentelee hoitaja ympäri vuorokauden, yöaikaankin. Potilas saa halutessaan käyttöönsä turvahälytysrannekkeen.

Potilashotellissa voi yöpyä myös potilaan perhe lisämaksusta.

Lue lisää potilashotellin palveluista